Торт «Укус бджоли» (Bienenstich)

Рецепт відомого німецького торта на дріжджовому Біненштіх, або як воно буде українською «Укусом бджоли». Із медово-горіховою заливкою та сирним кремом.

Привіт, ви коли-небудь пробували торт на дріжджовому тісті? Тоді знайомтеся з німецьким «Біненштіхом», або як воно буде українською «Укусом бджоли».

Його можна купити майже в кожній кондитерській і булочній. Як правило, це листовий пиріг, нарізаний на квадратики.


Скоріше за все, назва походить від медово-карамельної заливки, якою вкривають цей пиріг. Бо мої дитячі спогади про бджіл і їх укуси не такі солодкі, як цей торт.


Він надзвичайно простий: тісто-заливка-крем. Єдине, потрібно трішки часу, щоб тісто встигло визріти. Крем можна робити на власний смак. Класичний варіант, який продають в кондитерських – з масляним. В рецептах, які переглянула перед тим як робити свій, були: і вершковий, і заварний, і заварний з білковим. Я зупинилася на сирному з невеликою кількістю масла.


ІНГРЕДІЄНТИ

Water roux

  • 30г борошна
  • 150млмолока

Для тіста

  • 270г борошна
  • 12г дріжджів
  • 65г масла
  • 75г цукру
  • 5г солі
  • 1 яйце
  • 1 жовток
  • цедра 1 лимону
  • ½ пакета ванільного цукру
  • 10г рому або коньяку (факультативно)

Всі продукти кімнатної температури


Флорентійська заливка

  • 100г мигдалевих пластівців
  • 100г меду або 50г меду та 50 цукру
  • 75 масла або 100г вершків

Крем

  • 200г вершкового сиру
  • 200г білого йогурта
  • 100г цукру
  • 100 масла або вершків для збивання вершків (30% жирності)
  • 6 листів желатину

Підготовка: 20хв

Час очікування: 1,5-2год

Приготування:35-40хв

Температура: 200-180°С


Приготування:

1. Відміряти і відважити всі інгредієнти.


2. Приготувати Water roux. Розмішати за допомогою вінчика борошно і молоко. Поставити на вогонь і, постійно розмішуючи, заварити до стану рідкого клейстера. Затягти харчовою плівкою, так щоб її середина була втоплена в масу і залишити до повного охолодження.


3. Розвести дріжджі у 2-3 ст.л. води, додати ½ ч.л. борошна і ½ ч.л. цукру. Залишити на 15-20хв для активації (на поверхні з’являться маленькі пухирці).


4. Змішати борошно, Water roux, розбовтані яйця, ванільний цукор, натерту лимонну цедру і за допомогою дерев’яної ложки замісити достатньо липке тісто. Невеликими порціями додати по черзі цукор і вершкове масло, добре вимішуючи кожного разу перед додаванням наступної порції. Масло (цукор) повинно повністю увібратися в тісто. Всипати сіль, домісити тісто ще 5-7 хвилин, сформувати з нього кулю, накрити вологим рушником і залишити на 45-60 хв у теплому місці для підходу.


5. Перекласти тісто, що підійшло у форму, розрівняти руками і залишити ще на 20-30хв у теплому місці, щоб підросло.

Перекласти тісто, що підійшло у форму, розрівняти руками і залишити ще на 20-30хв у теплому місці, щоб підросло.

6. Зробити заливку. На невеликому вогні довести до кипіння вершки (вершкове масло), цукор та мед. Всипати мигдальні пластівці, обережно перемішати. Зняти з вогню та остудити.

Зробити заливку. На невеликому вогні довести до кипіння вершки (вершкове масло), цукор та мед. Всипати мигдальні пластівці, обережно перемішати. Зняти з вогню та остудити.

7. Розігріти духовку до 200°С.


8. Поставити тісто середній рівень духовки (нагрів зверху і знизу) і пекти 15хв до золотистого кольору.


9. Вийняти з духовки, викласти на верх флорентійську заливку, рівномірно розподілити її по поверхні пирога і допекти за температури 180°С ще 20-25хв. Якщо горіхова заливка почне темніти, прикрити верх фольгою.

Готовий пиріг охолодити у формі.


10. Для крему. Намочити желатин у холодній воді на 5-10 хв. Віджати від залишків води, додати 2 ст.л. молока (води, ликеру) і розпустити на паровій бані або у мікрохвильовій печі.


11. Збити вершки (вершкове масло) із цукром до пишної світлої маси. Змішати злегка охолоджений желатин і йогурт влити до сиру і пробити міксером.


12. Ввести вершки (масло) і обережно перемішати обидві маси.


13. За допомогою гострого ножа розрізати повністю охолоджений пиріг навпіл. Зняти верхню частину; на нижню рівним шаром нанести крем і накрити «верхівкою» пирога.

За допомогою гострого ножа розрізати повністю охолоджений торт Біненштіх  навпіл. Зняти верхню частину; на нижню рівним шаром нанести крем і накрити «верхівкою» пирога.


Готовий «Укус бджоли» зберігати в холодильнику.


Смачного! І вдалої випічки!


0 comments:

Дописати коментар