Привіт, ви коли-небудь пробували торт на дріжджовому тісті? Тоді знайомтеся з німецьким «Біненштіхом», або як воно буде українською «Укусом бджоли».
Його можна купити майже в кожній кондитерській і булочній. Як правило, це листовий пиріг, нарізаний на квадратики.
Скоріше за все, назва походить від медово-карамельної заливки, якою вкривають цей пиріг. Бо мої дитячі спогади про бджіл і їх укуси не такі солодкі, як цей торт.
Він надзвичайно простий: тісто-заливка-крем. Єдине, потрібно трішки часу, щоб тісто встигло визріти. Крем можна робити на власний смак. Класичний варіант, який продають в кондитерських – з масляним. В рецептах, які переглянула перед тим як робити свій, були: і вершковий, і заварний, і заварний з білковим. Я зупинилася на сирному з невеликою кількістю масла.
ІНГРЕДІЄНТИ
Water roux
- 30г борошна
- 150млмолока
Для тіста
- 270г борошна
- 12г дріжджів
- 65г масла
- 75г цукру
- 5г солі
- 1 яйце
- 1 жовток
- цедра 1 лимону
- ½ пакета ванільного цукру
- 10г рому або коньяку (факультативно)
Всі продукти кімнатної температури
Флорентійська заливка
- 100г мигдалевих пластівців
- 100г меду або 50г меду та 50 цукру
- 75 масла або 100г вершків
Крем
- 200г вершкового сиру
- 200г білого йогурта
- 100г цукру
- 100 масла або вершків для збивання вершків (30% жирності)
- 6 листів желатину
Підготовка: 20хв
Час очікування: 1,5-2год
Приготування:35-40хв
Температура: 200-180°С
Приготування:
1. Відміряти і відважити всі інгредієнти.
2. Приготувати Water roux. Розмішати за допомогою вінчика борошно і молоко. Поставити на вогонь і, постійно розмішуючи, заварити до стану рідкого клейстера. Затягти харчовою плівкою, так щоб її середина була втоплена в масу і залишити до повного охолодження.
3. Розвести дріжджі у 2-3 ст.л. води, додати ½ ч.л. борошна і ½ ч.л. цукру. Залишити на 15-20хв для активації (на поверхні з’являться маленькі пухирці).
4. Змішати борошно, Water roux, розбовтані яйця, ванільний цукор, натерту лимонну цедру і за допомогою дерев’яної ложки замісити достатньо липке тісто. Невеликими порціями додати по черзі цукор і вершкове масло, добре вимішуючи кожного разу перед додаванням наступної порції. Масло (цукор) повинно повністю увібратися в тісто. Всипати сіль, домісити тісто ще 5-7 хвилин, сформувати з нього кулю, накрити вологим рушником і залишити на 45-60 хв у теплому місці для підходу.
5. Перекласти тісто, що підійшло у форму, розрівняти руками і залишити ще на 20-30хв у теплому місці, щоб підросло.
6. Зробити заливку. На невеликому вогні довести до кипіння вершки (вершкове масло), цукор та мед. Всипати мигдальні пластівці, обережно перемішати. Зняти з вогню та остудити.
7. Розігріти духовку до 200°С.
8. Поставити тісто середній рівень духовки (нагрів зверху і знизу) і пекти 15хв до золотистого кольору.
9. Вийняти з духовки, викласти на верх флорентійську заливку, рівномірно розподілити її по поверхні пирога і допекти за температури 180°С ще 20-25хв. Якщо горіхова заливка почне темніти, прикрити верх фольгою.
Готовий пиріг охолодити у формі.
10. Для крему. Намочити желатин у холодній воді на 5-10 хв. Віджати від залишків води, додати 2 ст.л. молока (води, ликеру) і розпустити на паровій бані або у мікрохвильовій печі.
11. Збити вершки (вершкове масло) із цукром до пишної світлої маси. Змішати злегка охолоджений желатин і йогурт влити до сиру і пробити міксером.
12. Ввести вершки (масло) і обережно перемішати обидві маси.
13. За допомогою гострого ножа розрізати повністю охолоджений пиріг навпіл. Зняти верхню частину; на нижню рівним шаром нанести крем і накрити «верхівкою» пирога.
Готовий «Укус бджоли» зберігати в холодильнику.
Смачного! І вдалої випічки!
0 comments:
Дописати коментар