Цвітна капуста під соусом з броколі та сиру за рецептом Джеймі Олівера

цвітна капуста з пряними крихтами запечена у духовці

За вікном грудень і перший сніг, а значить настав час зимової їжі, всього що робиться в духовці, генерує тепло на кухні і ситість у шлунку.


Зазвичай в холодну пору року ми запікаємо цвітну капусту за рецептом моєї свекрухи. Він дуже простий і технічно схожий на те, що пропоную випробувати сьогодні. Але... Отой шар з броколі і хлібні крихти роблять із нього зовсім іншу страву; набагато цікавішу і візуально, і на смак. І як, зазначив сам автор рецепту, сир робить страву.


Правда, замість чеддеру для свого варіанту я використала рештки декількох видів, які мала: моцарелу, трохи пармезану і якийсь твердий сир, назву якого за давністю вже ніхто не згадав. Але, як на мене, підійде будь-який сир, що добре плавиться. Ще одна перевага — всі необхідні приготування можна зробити напередодні у вечері, а запекти капусту вже наступного дня. Однозначно – епічна комбінація. Рекомендую.


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 зубчики часнику
  • 50мл олії або вершкового масла
  • 50г борошна
  • 600мл молока
  • 500г броколі
  • 75г сиру
  • 1головка цвітної капусти
  • 2 скибки черствого білого хлібa або батону
  • 2 гілочки свіжого тим’яну
  • оливкова олія
  • 25г мигдальних горіхів пластівцями (не використовувала)
  • сіль, перець, мускатний горіх

Підготовка: 35-45 хв

Приготування:30-40 хв

Температура: 180°C


Приготування:

Додатково: форма для запікання, глибока сковорода або каструля, вінчик


1. Відміряти і відважити всі інгредієнти, помити і почистити овочі.


2. Нарізати обидві капусти великими шматками, викласти у глибоку сковороду, залити окропом і витримати на тихому вогні 15-20 хвилин.


3. Зрізати з хліба скоринки і подрібнити у кухонному комбайні або натерти а тертушці на крихти. Додати листочки тим’яну, свіжозмелений перець, оливкову олію і перемішати .


4. За допомогою блендера зробити із броколі пюре. Натерти до нього половину сиру, посолити, поперчити, добре  розмішати .


5. Розігріти духовку до 180°C.


6. Приготувати соус бешамель. Розігріти у глибокій сковороді або неемальованій каструлі олію або вершкове масло та дрібнонарізаний часник. Коли маса запіниться і на поверхні почнуть утворюватись бульбашки, додати 50г борошна. Добре розмішати і тримати середньому полум'ї доки поверхня суміші знову не запіниться. Через 1-2 хвилини зняти з вогню і додати невеликими порціями холодне(!) молоко . Інтенсивно розмішувати вінчиком до утворення однорідної маси (грудочки борошна повинні повністю розчинитися). Повернути на плиту і варити ще 5 хв на тихому вогні доки соус почне загусати. Додати сіль, перець, дрібку натертого мускатного горіху.


7. Викласти цвітну капусту у форму для запікання (її розмір повинен бути таким, щоб «Бешамель» вкрив капусту майже повністю). Залити соусом, викласти зверху пюре із броколі, натерти решту сиру і присипати хлібними крихтами і, за бажанням, пластівцями мигдального горіха.


0 comments:

Дописати коментар