Пиріг з порічками

Пиріг з порічками за сімейним рецептом. Основа з пісочного тіста і  незвична горіхово-білкова начинка.

Ну що, ось ми й діждали цього фруктово-ягідного багатства. Полуниця, аґрус, смородина, порічки… просто очі розбігаються. Я вже склала собі невеличкий списочок рецептів для тестування.


Сьогодні у мене не просто ще один пиріг. Цей — мій улюблений. І ще один від моєї свекрухи. Вона навіть спеціально заморожує порічки, щоб можна було його робити. Не знаю чому, але моя мама використовує цю ягоду лише в компот.


Тож, якщо ви не знаєте що робити з ягодами, цей рецепт можливо підкине ідею. Онова пирога — пісочне тісто за простим рецептом, а от начинка у нас незвична, горіхово-білкова. Його не можна віднести до категорії розкалатала, вилила на лист, готово! Але повірте, він вартий того, щоб спробувати.


В моєму випадку індикатором якості виступає "половин". Після першого шматка він заявив: «О, то ти виявляється можеш пекти!». А це пиріг від його мами ;)


ІНГРЕДІЄНТИ

Для основи:

  • 250 г борошна
  • 100 г маргарину
  • 100г цукру
  • 2 жовтки
  • 1-2 ст.л. сметани
  • ½ пакетика порошку для випічки
  • 1 ст.л. натертої лимонної цедри або ½ пакетика ванільного цукру
  • дрібка солі

для начинки:

  • 750 г порічки
  • 250г цукру
  • 150-200 г дрібно натертих волоських горіхів
  • 3 білки або 3 яйця
  • 2 ст.л. крохмалю
  • 2 пакетики ванільного цукру
  • 1 ч.л. меленої кориці
  • 1-2 ст.л. крохмалю (факультативно)
  • 2-3 ложки розтопленого масла
  • 3 ст.л. панірувальних сухарів або манної крупи
  • дрібка солі

Додатково: форма для пирога не менше 28-30см в діаметрі


підготовка: 35-40 хв

приготування: 50-60 хв

температура: 180-150°С


Приготування:

1. Відміряти і відважити всі інгредієнти.


2. Замісити пісочне тісто для основи. Для цього змішати: борошно, порошок для випічки, сіль, цедру. Висипати на стіл гіркою, всередині зробити заглиблення.


3. Розтопити маргарин, додати жовтки та цукор перемішати до однорідності. Вилити суміш у заглиблення, перемішати з борошном, додати 1-2 ложки сметани і швидко замісити тісто.


4. Розкачати тісто до товщини 1 см і вистелити форму. Добре притиснути кути руками, зрізати ножем краї, що виступають. Затягти харчовою плівкою і поставити у холодильник мінімум на 30 хвилин.


5. Тим часом підготувати начинку. Вимити, обтрусити і добре обсушити порічки. Обірвати ягоди з гілочок (якщо використовуєте заморожені - розморожувати їх не потрібно). Змішати мелені горіхи, крохмаль, корицю, ванільний цукор. Додати суміш до порічок.


6. Збити білок з дрібкою солі до м'яких піків (холодний білок збиватиметься краще). Додати по ложці цукор і збити доки він не стане білосніжним і блискучим, а піна не буде опадати (стійкі піки). Якщо ви використовуєте замість білків яйця повністю (білки і жовтки), збийте окремо жовтки з половиною цукру і додайте їх до ягід перед додаванням білків.


7.Розігріти духовку до 200°С.


8. Вийняти основу пирога із холодильника, змастити розтопленим вершковим маслом, наколоти виделкою. Посипати манною крупою або панірувальними сухарями.


9. У три прийоми додати до ягід збитий білок. Обережно перемішати після кожного разу. Начинка не повинна бути рідкою (якщо вона дуже текуча додайте ще горіхів, або 1-2 ст.л. крохмалю).


10. Вилити начинку на основу. Розрівняти.


11. Перші 20 хвилин випікати на нижньому рівні духовки за температури 180°С, потім зменшити до 160-150°С і випікати ще 35-40 хвилин на середньому рівні. Пиріг готовий, коли начинка загусне (перестане «ворушитися») в центральній частині.


12. Готовий пиріг залишити до повного охолодження у духовці. Після цього його можна виймати з форми і подавати.

P.S. я пекла пиріг в обох варіантах (начинка лише з білками і начинка з яйцями). В обох випадках смачно, але з білками шар начинки вийшов більшим. Важливо! Обов’язково добре обсушіть порічки. Додаткова вода, яка потрапить з ягодами в начинку буде перешкоджати її загусанню. І обов’язково покладіть вказану кількість горіхів, вони теж грають важливу роль у загусанні.

Вдалої випічки!


0 comments:

Дописати коментар