Ну що, ось ми й діждали цього фруктово-ягідного багатства. Полуниця, аґрус, смородина, порічки… просто очі розбігаються. Я вже склала собі невеличкий списочок рецептів для тестування.
Сьогодні у мене не просто ще один пиріг. Цей — мій улюблений. І ще один від моєї свекрухи. Вона навіть спеціально заморожує порічки, щоб можна було його робити. Не знаю чому, але моя мама використовує цю ягоду лише в компот.
Тож, якщо ви не знаєте що робити з ягодами, цей рецепт можливо підкине ідею. Онова пирога — пісочне тісто за простим рецептом, а от начинка у нас незвична, горіхово-білкова. Його не можна віднести до категорії розкалатала, вилила на лист, готово! Але повірте, він вартий того, щоб спробувати.
В моєму випадку індикатором якості виступає "половин". Після першого шматка він заявив: «О, то ти виявляється можеш пекти!». А це пиріг від його мами ;)
ІНГРЕДІЄНТИ
Для основи:
- 250 г борошна
- 100 г маргарину
- 100г цукру
- 2 жовтки
- 1-2 ст.л. сметани
- ½ пакетика порошку для випічки
- 1 ст.л. натертої лимонної цедри або ½ пакетика ванільного цукру
- дрібка солі
для начинки:
- 750 г порічки
- 250г цукру
- 150-200 г дрібно натертих волоських горіхів
- 3 білки або 3 яйця
- 2 ст.л. крохмалю
- 2 пакетики ванільного цукру
- 1 ч.л. меленої кориці
- 1-2 ст.л. крохмалю (факультативно)
- 2-3 ложки розтопленого масла
- 3 ст.л. панірувальних сухарів або манної крупи
- дрібка солі
Додатково: форма для пирога не менше 28-30см в діаметрі
підготовка: 35-40 хв
приготування: 50-60 хв
температура: 180-150°С
Приготування:
1. Відміряти і відважити всі інгредієнти.
2. Замісити пісочне тісто для основи. Для цього змішати: борошно, порошок для випічки, сіль, цедру. Висипати на стіл гіркою, всередині зробити заглиблення.
3. Розтопити маргарин, додати жовтки та цукор перемішати до однорідності. Вилити суміш у заглиблення, перемішати з борошном, додати 1-2 ложки сметани і швидко замісити тісто.
4. Розкачати тісто до товщини 1 см і вистелити форму. Добре притиснути кути руками, зрізати ножем краї, що виступають. Затягти харчовою плівкою і поставити у холодильник мінімум на 30 хвилин.
5. Тим часом підготувати начинку. Вимити, обтрусити і добре обсушити порічки. Обірвати ягоди з гілочок (якщо використовуєте заморожені - розморожувати їх не потрібно). Змішати мелені горіхи, крохмаль, корицю, ванільний цукор. Додати суміш до порічок.
6. Збити білок з дрібкою солі до м'яких піків (холодний білок збиватиметься краще). Додати по ложці цукор і збити доки він не стане білосніжним і блискучим, а піна не буде опадати (стійкі піки). Якщо ви використовуєте замість білків яйця повністю (білки і жовтки), збийте окремо жовтки з половиною цукру і додайте їх до ягід перед додаванням білків.
7.Розігріти духовку до 200°С.
8. Вийняти основу пирога із холодильника, змастити розтопленим вершковим маслом, наколоти виделкою. Посипати манною крупою або панірувальними сухарями.
9. У три прийоми додати до ягід збитий білок. Обережно перемішати після кожного разу. Начинка не повинна бути рідкою (якщо вона дуже текуча додайте ще горіхів, або 1-2 ст.л. крохмалю).
10. Вилити начинку на основу. Розрівняти.
11. Перші 20 хвилин випікати на нижньому рівні духовки за температури 180°С, потім зменшити до 160-150°С і випікати ще 35-40 хвилин на середньому рівні. Пиріг готовий, коли начинка загусне (перестане «ворушитися») в центральній частині.
12. Готовий пиріг залишити до повного охолодження у духовці. Після цього його можна виймати з форми і подавати.
P.S. я пекла пиріг в обох варіантах (начинка лише з білками і начинка з яйцями). В обох випадках смачно, але з білками шар начинки вийшов більшим. Важливо! Обов’язково добре обсушіть порічки. Додаткова вода, яка потрапить з ягодами в начинку буде перешкоджати її загусанню. І обов’язково покладіть вказану кількість горіхів, вони теж грають важливу роль у загусанні.
Вдалої випічки!
0 comments:
Дописати коментар