Чатні з малини

Що подати до сиру? Багет, біле вино, трохи фруктів і малинове чатні. Його фруктово-солодкий смак ідеально підходить до сиру. Особливо м'якого.

Сьогодні буде швидкий рецепт з невеликою передісторією, навіть з двома. Навіть не знаю з чого б тут почати з сиру, чи з того як і з чим його їдять.


Мабуть, все-таки з сиру. Колись, років страшно подумати скільки тому назад, подруга і її чоловік-француз запросили мене у гості в славну Бургундію і назавжди зламали українську звичку споживання: хліб-масло-сир.

«Ну да, - скажете ви, - якщо вірити президенту Де Голю, у французів 365 сортів сиру – по одному на кожен день». І насправді, їх - більше тисячі. А в дитинстві були: «Пошехонський», «Російський», «Голландський» і жоден з них мені не подобався.


З тих часів в нас теж багато чого змінилося, та справжньої культури сиру-їдіння поки що не склалося. Дорогувате задоволення через половину Європи сир привезти. Та й для свого, якщо я правильно пам’ятаю, молоко ми частково у сусідній Польщі купуємо. Та я знову відволіклася.


Oсновні правила подачі, так як їх розуміють французи

Подають його не як у нас (холодною закускою), а перед десертом або замість нього.


Ідеальна "сирна тарілка"

Ну, для початку краще не тарілка, а дерев'яна дошка. І не та, на якій овочі чи м'ясо ріжуть, а спеціальна — яку тримають тільки для сиру. Tоді твердий сорт, наприклад Comté, можна відразу на ній і відрізати.


Про різати

Французи сир не нарізають. Зовсім. Його подають одним шматком і кожен з гостей відрізає собі порцію на власний розсуд. Саме тому потрібна дошка і ніж (навіть декілька), але про це якось іншим разом.


Вибирають 4-5 сортів. Можна й менше, а от більше не варто — щоб не ускладнювати гостям вибір. Крім того, сир повинен поміститися на «тарілці» не торкаючись один одного.


Які сири?

Класичний варіант. Вибирають по одному виду із 5: козиний, твердий і напівтвердий сир, з білою пліснявою, з голубою пліснявою і сир з червоною пліснявою (той що з м'якою жовто-оранжевою шкірою як Langres чи Petit Munster). При цьому у французів сири одного і того самого сорту бувають: frais (молодий), fait (зрілий) und bien fait (дуже зрілий). І повірте мені, це — три абсолютно різні смаки. Ніколи не забуду, як хотіла порадувати чоловіка і купила Comté 36 місяців витримки. Дуже у нього вже сильний запах був – як оті несвіжі шкарпетки .


Виймають сир із холодильника приблизно за півгодини до подачі. Цього часу достатньо, щоб м'які сорти набули смаку але так, щоб вони не потeкли чи запотіли. Шкірку з них не зрізають, бо по-перше без неї все швидко засохне. А по-друге, у більшої частини французьких сирів вона їстивна й визначає смак. Розкладають їх від самого м’якого до твердого, сильного і пахучого.


З чим?

Подають, як правило, з багетом та білим вином особливо, якщо є козиний. Чому? Бо червоне перебиває смак сиру, а сильний сир – вина, вдвічі шкода. До Рокфору можна взяти трохи солодше, а якщо вже дуже хочеться червоного, — щось із вин долини Луари.


А до всього ще щось солоденьке: виноград, варення, мед чи от як у мене — чатні.

Із малини. Уявляю як воно було б смачно із свіжої, але в мене була заморожена і вийшло дуже цікаво. Малиновий чатні — пікантний, фруктовий, солодкий і злегка кислуватий, такий, що ідеально підходить до сиру. Особливо м’якого, якогось нейтрального, не дуже яскравого.


ІНГРЕДІЄНТИ

На 1 порцію:

  • 300г малини (свіжої або замороженої)
  • 4 ст.л. зернистої гірчиці
  • 3ст.л. рідкого меду
  • ¼ пучка тим’яну
  • 10г імбиру
  • сіль, перець

Підготовка: 5хв

Приготування: 15хв


Приготування:

  1. Відкласти трохи малини для прикрашання (якщо у вас свіжа). Решту протерти за допомогою погружного міксера в пюре. Якщо не любите оті дрібні зерна, додатково перетерти через сито.

  2. Перелити у невелику сковороду або каструлю. Додати мед і листочки тим’яну.

  3. Почистити імбир, натерти на дрібну тертушку і викласти до соусу.

  4. Поставити на вогонь, закип’ятити і проварити 2 хвилини. Посолити, поперчити, охолодити. Перекласти в чистий слоїк, закрити кришкою. Готовий чатні зберігати в холодильнику.

Для подачі

Обсмажити шматочки багета/батона на сковороді без олії.


Полити сир (Brie, Camembert, Tomme) малиновим чатні, посипати листочками тим’яну. Подати мед, підсмажений багет і насолоджуватися.

lifehack

Залишки сиру потрібно загорнути в харчовий папір (кожен шматок окремо) і скласти їх всі у пластикову торбочку. Її верх злегка перекрутити і покласти в холодильник.

Тоді сир, з одного боку, не висохне, а з іншого — через верх торбинки (вона ж не закрита наглухо) існуватиме обмін повітрям.
Без цього сир почне швидко пліснявіти.


0 comments:

Дописати коментар