Привіт, а що у вас завтра на сніданок? Пропоную спекти смачну булку. Я б її назвала «скажена плетінка з холодильника», бо тісто при випіканні збільшується майже в 2,5 рази. Такої однозначно не купиш у магазині.
Завдяки вершкам та повільному визріванню в холодильнику, вона виходить по-справжньому пухкою і дуже ароматною. Рецепт однозначно вимагає трохи часу, але активна участь в процесі зведена до мінімуму, бо більшу частину тісто зріє в холодильнику.
Як на мене, дуже практично. Одного вечора розвести бігу, наступного замісити тісто, а на ранок (чи під обід) спекти смачну плетінку. Булка виходить величенькою, тому сміливо можна робити половину порції і обов’язково викладати лише одну штуку на деко.
З моєї булочки 30 см завдовжки і 10 см заввишки виріс справжній велетень, який ледве вміщався на лист. Ви ще сумніваєтеся, чи варто з цим займатися? Думаю, так – бо навіть моя свекруха її хвалила, а вона справжній експерт у всьому, що стосується випічки.
ІНГРЕДІЄНТИ:
На 2 булки
Для біги:(biga)
- 165 г борошна
- 80 г води
- 1 г дріжджів
Для тіста:
- вся біга
- 840 г борошна
- 300 мл рідких вершків (30%) або жирної сметани
- 150 г води
- 150 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця
- 20 г дріжджів
- 8 г солі
- 2 пакуночки ванільного цукру
- цедра 1 лимону
для обмазки:
- 1 яйце
- гранульований цукор або
- мигдалеві пластівці
Всі продукти кімнатної температури
підготовка: 12-18год
приготування: 40хв
температура:180°С
Приготування:
1.Замісити бігу. Змішати борошно, воду і дріжджі до однорідної маси. Тримати для ферментації мінімум 16 годин у холодильнику.
2. Розчинити дріжджі у воді, змішати всі компоненти (крім цукру і масла) у великій мисці і за допомогою дерев’яної ложки замісити тісто. Домісити руками ще 5 хвилин. Невеликими порціями додати цукор, кожного разу вимішуючи тісто, доки цукор не розчиниться (абсорбується).
3. Додати розм’якшене масло і продовжувати місити тісто поки масло повністю не вбереться. Додатково домісити ще 5-7 хвилин .
4. Затягти посуд, в якому вимішувалося тісто харчовою плівкою. І залишити тісто, щоб підросло у холодильнику на ніч або на спочатку 1 годину за кімнатної температури, а потім на 1-2 години в холодильнику.
5. Розділити тісто на 2 половини. Кожну поділити на три частини і скачати з них валки-«ковбаски» завдовжки 30 см. Сплести разом в косу .
6. Залишити на 90 хвилин за кімнатної температури, щоб булки підійшли.
7. Розігріти духовку до 180°C . Поставити в неї глибоку миску наповнену водою.
8. Змастити обидві булки розбовтаним яйцем, посипати гранульованим цукром, пластівцями. Випікати під паром 40 хвилин за температури 180°C .
За тим, ciao. Нехай вдається!
P.S.Замість біги можна використати попередньо оновлену солодку закваску, starter або італійську pasta (livieto) madre. Із розрахунку 100г закваски, 100г борошна та 50 мл води для оновлення.
0 comments:
Дописати коментар