Булка-плетінка на основі біги (biga)

Рецепт здобної булки-плетінки на основі закваски biga. Процес підготовки можна розбити на декілька вечорів, бо тісто підходить у холодильнику .

Привіт, а що у вас завтра на сніданок? Пропоную спекти смачну булку. Я б її назвала «скажена плетінка з холодильника», бо тісто при випіканні збільшується майже в 2,5 рази. Такої однозначно не купиш у магазині.


Завдяки вершкам та повільному визріванню в холодильнику, вона виходить по-справжньому пухкою і дуже ароматною. Рецепт однозначно вимагає трохи часу, але активна участь в процесі зведена до мінімуму, бо більшу частину тісто зріє в холодильнику.


Як на мене, дуже практично. Одного вечора розвести бігу, наступного замісити тісто, а на ранок (чи під обід) спекти смачну плетінку. Булка виходить величенькою, тому сміливо можна робити половину порції і обов’язково викладати лише одну штуку на деко.


З моєї булочки 30 см завдовжки і 10 см заввишки виріс справжній велетень, який ледве вміщався на лист. Ви ще сумніваєтеся, чи варто з цим займатися? Думаю, так – бо навіть моя свекруха її хвалила, а вона справжній експерт у всьому, що стосується випічки.



ІНГРЕДІЄНТИ:

На 2 булки


Для біги:(biga)

  • 165 г борошна
  • 80 г води
  • 1 г дріжджів

Для тіста:

  • вся біга
  • 840 г борошна
  • 300 мл рідких вершків (30%)  або жирної сметани
  • 150 г води 
  • 150 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 20 г дріжджів
  • 8 г солі
  • 2 пакуночки ванільного цукру
  • цедра 1 лимону

для обмазки:

  • 1 яйце
  • гранульований цукор або
  • мигдалеві пластівці

Всі продукти кімнатної температури


підготовка: 12-18год

приготування: 40хв

температура:180°С


Приготування:

1.Замісити бігу. Змішати борошно, воду і дріжджі до однорідної маси. Тримати для ферментації мінімум 16 годин у холодильнику.


2. Розчинити дріжджі у воді, змішати всі компоненти (крім цукру і масла) у великій мисці і за допомогою дерев’яної ложки замісити тісто. Домісити руками ще 5 хвилин. Невеликими порціями додати цукор, кожного разу вимішуючи тісто, доки цукор не розчиниться (абсорбується).


3. Додати розм’якшене масло і продовжувати місити тісто поки масло повністю не вбереться. Додатково домісити ще 5-7 хвилин .


4. Затягти посуд, в якому вимішувалося тісто харчовою плівкою. І залишити тісто, щоб підросло у холодильнику на ніч або на спочатку 1 годину за кімнатної температури, а потім на 1-2 години в холодильнику.


5. Розділити тісто на 2 половини. Кожну поділити на три частини і скачати з них валки-«ковбаски» завдовжки 30 см. Сплести разом в косу .


6. Залишити на 90 хвилин за кімнатної температури, щоб булки підійшли.


7. Розігріти духовку до 180°C . Поставити в неї глибоку миску наповнену водою.


8. Змастити обидві булки розбовтаним яйцем, посипати гранульованим цукром, пластівцями. Випікати під паром 40 хвилин за температури 180°C .

За тим, ciao. Нехай вдається!

P.S.

Замість біги можна використати попередньо оновлену солодку закваску, starter або італійську pasta (livieto) madre. Із розрахунку 100г закваски, 100г борошна та 50 мл води для оновлення.


0 comments:

Дописати коментар