Булка-плетінка на основі біги (biga)

Рецепт здобної булки-плетінки на основі закваски biga. Процес підготовки можна розбити на декілька вечорів, бо тісто підходить у холодильнику .

Привіт, а що у вас завтра на сніданок? Пропоную спекти смачну булку. Я б її назвала «скажена плетінка з холодильника», бо тісто при випіканні збільшується майже в 2,5 рази. Такої однозначно не купиш у магазині.


Завдяки вершкам та повільному визріванню в холодильнику, вона виходить по-справжньому пухкою і дуже ароматною. Рецепт однозначно вимагає трохи часу, але активна участь в процесі зведена до мінімуму, бо більшу частину тісто зріє в холодильнику.


Як на мене, дуже практично. Одного вечора розвести бігу, наступного замісити тісто, а на ранок (чи під обід) спекти смачну плетінку. Булка виходить величенькою, тому сміливо можна робити половину порції і обов’язково викладати лише одну штуку на деко.


З моєї булочки 30 см завдовжки і 10 см заввишки виріс справжній велетень, який ледве вміщався на лист. Ви ще сумніваєтеся, чи варто з цим займатися? Думаю, так – бо навіть моя свекруха її хвалила, а вона справжній експерт у всьому, що стосується випічки.



ІНГРЕДІЄНТИ:

На 2 булки


Для біги:(biga)

  • 165 г борошна
  • 80 г води
  • 1 г дріжджів

Для тіста:

  • вся біга
  • 840 г борошна
  • 300 мл рідких вершків (30%)  або жирної сметани
  • 150 г води 
  • 150 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 20 г дріжджів
  • 8 г солі
  • 2 пакуночки ванільного цукру
  • цедра 1 лимону

для обмазки:

  • 1 яйце
  • гранульований цукор або
  • мигдалеві пластівці

Всі продукти кімнатної температури


підготовка: 12-18год

приготування: 40хв

температура:180°С


Приготування:

1.Замісити бігу. Змішати борошно, воду і дріжджі до однорідної маси. Тримати для ферментації мінімум 16 годин у холодильнику.


2. Розчинити дріжджі у воді, змішати всі компоненти (крім цукру і масла) у великій мисці і за допомогою дерев’яної ложки замісити тісто. Домісити руками ще 5 хвилин. Невеликими порціями додати цукор, кожного разу вимішуючи тісто, доки цукор не розчиниться (абсорбується).


3. Додати розм’якшене масло і продовжувати місити тісто поки масло повністю не вбереться. Додатково домісити ще 5-7 хвилин .


4. Затягти посуд, в якому вимішувалося тісто харчовою плівкою. І залишити тісто, щоб підросло у холодильнику на ніч або на спочатку 1 годину за кімнатної температури, а потім на 1-2 години в холодильнику.


5. Розділити тісто на 2 половини. Кожну поділити на три частини і скачати з них валки-«ковбаски» завдовжки 30 см. Сплести разом в косу .


6. Залишити на 90 хвилин за кімнатної температури, щоб булки підійшли.


7. Розігріти духовку до 180°C . Поставити в неї глибоку миску наповнену водою.


8. Змастити обидві булки розбовтаним яйцем, посипати гранульованим цукром, пластівцями. Випікати під паром 40 хвилин за температури 180°C .

За тим, ciao. Нехай вдається!

P.S.

Замість біги можна використати попередньо оновлену солодку закваску, starter або італійську pasta (livieto) madre. Із розрахунку 100г закваски, 100г борошна та 50 мл води для оновлення.

Дописати коментар

0 Коментарі