Привіт і Happy Cookie Friday! Сьогодні у мене знову сімейний рецепт – печиво від моєї свекрухи. Випікає і роздаровує вона його лише двічі на рік до Різдва і Паски.
Що взагалі шкода, бо таке смачне пісочне печиво можна робити і кожного тижня, особливо якщо у в хаті водяться великі і дрібні любителі випічки. І хоча "дрібні" вже вищі від мене на цілу голову, "дитяче печиво", яким воно було для них раніше і досі улюблене (особливо за бабусиним рецептом).
Взагалі, дивно наскільки відрізняються великодні традиції у Європі. Всюди є крашанки. У деяких країнах, як от у Швейцарії фарбовані крутозварені яйця можна купити майже у кожному супермаркеті цілий рік. А далі шляхи розходяться.
У Німеччині часто запікають кроля (зла іронія, бо наче ж саме він приносить дітям шоколадні яйця) і печуть кекс у формі ягнятка. У французів теж ягня, але вже як тушене чи запечене м’ясо. Англійці роблять здобні хрестові булочки — Hot Cross Buns, а італійці печуть не лише свою знамениту «Коломбу». В них буває і несолодкий кекс з різними сортами сиру, і дріжджові віночки, і печиво. Так от, повернемося до нього.
До Італії та її жителів рецепт ніякого стосунку не має, але вирішила і я долучитися до сімейної традиції. Бо цього року, в силу свого віку, свекруха своє пісочне печиво не пекла. Тому до католицької Паски замість булки — просте і дуже смачне великоднє печиво. Дивним чином зроблене на маргарині (головне якісному - на олії) воно смакує мені краще ніж на маслі. Рекомендую і не лише у свято ;)
ІНГРЕДІЄНТИ
- 500г борошна
- 250г маргарину або масла
- 200г цукру
- 2 невеликих яйця
- ванільний цукор
- жовток для змащування
Всі продукти кімнатної температури
Підготовка: 10хв
Приготування: 10хв
Витримати: 30хв
Температура: 170-180°С
Приготування:
- Відміряти і відважити всі інгредієнти. Просіяти борошно у велику миску.
- Збити маргарин та цукор до пишної маси. Вбити по одному яйця і продовжити збивати до побіління. Вилити масу у борошно і швидко замісити тісто. Поставити у холодильник на 30хв.
- Розігріти духовку до 180°С
- Розкачати тісто до товщини 5мм і вирізати печива. Викласти на лист вистелений папером для випічки і змастити розбовтаним жовтком.
- Випікати за температури 170-180°С до легкого золотистого кольору.
P.S.Печиво можна виробляти без попередньої витримки у холодильнику але тоді воно вийде твердішим.
0 comments:
Дописати коментар