Мені вже давно хотілося спекти щось таке апельсинове до чаю. Бо холодно і сезон апельсинів, і взагалі я таке люблю. Методом проб і помилок зліпила рецепт з трьох, але результатом залишилась задоволена. Всі продукти брала кімнатної температури.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
- 100 г вершкового масла або маргарину
- 100 г сметани або вершків
- 3 яйця сік і цедра
- 1 апельсин
- 150 г цукру
- 2 ст. л апельсинового лікеру, або
декілька крапель апельсинової есенції
- 300 г борошна
- 2 ч.л. порошку для випічки, або 1 ч.л. соди
- дрібка солі,
- ванільний цукор
Час випічки: 50-60 хв
Температура: 170-180°С
Приготування:
1. Збити вершкове масло і цукор у пишну масу. Не припиняючи збивання додати поступово сметану, по одному яйця, сік, есенцію (ликер). Після додавання кожного інгредієнту збивати до утворення пишного крему (1-2 хв).
2. Змішати борошно з дрібно натертою цедрою апельсину, ванільним цукром, сіллю і порошком для випічки.
3. Поступово вмішати борошно в масляну масу. Додати загашену оцтом соду, якщо ви її використовуєте замість порошку для випічки. Добре перемішати до утворення густої маси.
4. Розігріти духовку до 180°С.
5. Змастити форму для випічки олією. Всипати 1 ч.л. борошна і повертаючи форму рівномірно розподілити її тонким шаром по поверхні. Завдяки цьому кекс вийметься без проблем.
6. Викласти тісто у змащену олією форму. Розрівняти поверхню.
7. Випікати 50-60 хв за температури 170-180 градусів. Готовність перевірити шпажкою (скіпкою), якщо вона виходить з тіста сухою – кекс готовий.
8. Залишити кекс на 5 хв. у формі трохи охолодитися.Вийняти. За бажанням полити сиропом.
Сироп: Сік і цедра одного апельсину 2 ст л. цукру
1. Зрізати з апельсина цедру (дуже тоненько) і порізати її на тоненькі смужки.
2. Змішати в каструлі сік, цедру, цукор. Довести до кипіння. Проварити 5 хв на несильному вогні.
3. Теплий кекс поколоти зубочисткою і полити сиропом.
lifehackЯкщо ви зб'єте білки окремо і додасте їх в кінці, то кекс вийде "легким" і "повітряним"
0 comments:
Дописати коментар