Швидке пісочне тісто

Рецепт пісочного тіста на маргарині, сметані та жовтках для пирогів та сирників чиз-кейків

Це тісто — кулінарна класика; більшість рецептів печива і пирогів потребують саме пісочної основи.


Такої, щоб танула у роті, а не розсипалася у руках ;) І за іронією долі, я дуже довго не могла знайти свій рецепт. За класичним (з холодним маслом) основа виходила або твердокам'яною, або дуже крихкою. А виявляється увесь цей час він був у мене на очах.


Рецепт, яким хочу сьогодні поділитися, зберігався у моєму списку до тестування декілька років. Вже й форум на якому я його знайшла перестав існувати, то ж на жаль, не зможу подякувати його авторці. Але можу поділитися з вами.


Це — найпростіший і найвдаліший з рецептів, які мені довелося випробувати.


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 200г борошна
  • 2 жовтки
  • 2 ложки сметани або йогурту
  • 100 г масла або маргарину
  • 100 г цукру
  • ½ пакетика порошку для випічки
  • ½ пакетика ванільного цукру
  • натерта цедра половини лимону
  • дрібка солі

підготовка: 35-40 хв

витримка: min30 хв


Приготування:

1. Змішати просіяне борошно, порошок для випічки, ванільний цукор, цедру, сіль. Висипати на стіл гіркою, всередині зробити заглиблення.


2. Розтопити масло (маргарин), додати жовтки та цукор перемішати до однорідності.


3. Вилити масляну суміш у заглиблення, перемішати з борошном і швидко замісити тісто. В кінці додати 1-2 ложки сметани і обім'яти ще раз. Чим тепліша масляно-яєчна суміш, тим швидше замішується тісто.


4. Загорнути тісто у вологий кухонний рушник або харчову плівку і витримати у холодильнику мінімум 30 хвилин.


5. Щоб викласти тісто у форму можна його відразу розкачати на папері для випічки і перенести у форму разом з папером. Або перекласти тісто у форму і сформувати дно і стінки для майбутнього пирога руками. Я у цьому випадку користуюся невеликим тонкостінним стаканом.

P.S.

Є декілька моментів, про які необхідно пам'ятати, щоб випічка вдавалася. Як не сумно, але тут немає місця креативу. Тому рецепт і пропорції, як біблія — все, як написано. А простіше кажучи, обов'язково важити чи відміряти точно продукти.
Наступний must — дотримання технології і температур (в тому числі продуктів) і випічки.
І один секрет. Майже у всіх рецептах маються на увазі курячі яйця середнього розміру. Тут розмір має значення, тому треба додавати на одне більше або менше відповідно, якщо ті що ви купили, менші або більші.


0 comments:

Дописати коментар