Жайворонки

Зустрічаємо весну! Рецепт класичних українських булочок-жайворонів, які печуть в день весняного рівнодення.

Ну ось, дочекалися; вона до нас приходить вона — весна. Моя мама ще пам'ятає, що колись до цього дня пекли булочки-жайворонків. Чому б не відновити цю традицію і попутно не випробувати новий рецепт?


Тістом я залишилася задоволена. Вийшло здобним, помірно солодким. А для тих, хто каже: піст і все таке… додам, насправді, піст – не про їжу. А про смачнючих жайворонків нижче.


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 500г борошна
  • 30г свіжих дріжджів
  • 80г цукру
  • 60г масла або маргарину
  • 200 мл молока
  • 2 яйця
  • 1 ч.л. солі
  • цедра
  • ½ лимону
  • ванілін або ванільний екстракт

Додатково: яєчний жовток і декілька  ложок молока

Всі продукти кімнатної температури.


підготовка: 45 хв.

приготування: 30 -40 хв

температура: 190-200°С


Приготування:

1. Зробити опару. Для цього у миску, в якій буде замішуватися тісто, розкришити дріжджі, додати 1 ст.л. води, 1 ст.л. цукру, 3-4 ст.л. теплуватого молока, 2ст.л. борошна. Розмішати, залишити у теплому місці на 20-30 хв.


2. Додати до опари решту борошна, молока, цукру, яйця, сіль, ванільний цукор, натерту цедру половини лимона і розм'якшене масло. Перемішати за допомогою дерев'яної ложки і продовжувати підбивати, поки тісто не почне відставати від стінок миски.


3. Накрити миску вологим рушником і залишити тісто на 30-40 хвилин у теплому місці. Його об'єм збільшиться вдвічі.


4. Розігріти духовку до 200°С.


5. Сформувати з тіста качалочки товщиною 3 см і довжиною 15 см. За допомогою ножа зробити посередині невеликий надріз і протягти один з кінців тіста в дірочку. Сформувати голову і дзьоба. Зробити надрізи, які будуть символізувати крила і хвіст. Викласти на лист і залишити тісто підійти на 5-10 хв.


6. Змішати жовток з декількома ложками молока. Змастити жайворонків сумішшю, посипати цукром.


7. Випікати 30-4 0 хв.


0 comments:

Дописати коментар