Вирішила трохи поексперементувати з дріжджовим тістом. Чогось воно мені раніше не дуже подобалося. А тут, цілих два вдалих рецепти, за якими можна робити не лише булочки але й основу для фруктового пирога.
Ви може здивуєтеся, але професіонали його відносять до найпростіших (з точки зору технології) та й складові знайдуться у кожному холодильнику. Головне правильно зважити продукти і зберігати пропорції.
Варіант Ⅰ 📌
На опарі
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 500г борошна
- 250 мл молока
- 30г дріжджів
- 75г цукру
- 100г масла, маргарину або олії
- 1 яйце
- 1 ч.л. солі
- 1 пакуночок ванільного цукру або цедра ½ лимону
- дрібка мускатного цвіту
Всі продукти кімнатної температури
Приготування:
1. Зробити опару. Для цього розкришити дріжджі у невелику ємність, додати 1 ст.л. цукру, 1-2 ст.л. борошна і невелику кількість води (2ст.л., температура близько 30°С). Розмішати, накрити чистим рушником і поставити на 20-30 хв щоб підійшло.
2. У миску для замішування висипати просіяне борошно, зробити у ньому заглиблення. Додати молоко, яйце, ванільний цукор або натерту цедру, мускатний цвіт і вилити опару.
3. Добре підбити дерев’яною ложкою. Коли маса змішається домісити гаками містера або руками. Готове тісто візьметься пухирцями і буде відставати від стінок посуду. Коли маса перестане липнути до рук додати невеликими порціями (буквально по ложці) м’яке (не розтоплене) масло/маргарин або олію, сіль та цукор. Домісити руками ще 5 хвилин.
4. Присипати дно миски борошном. Сформувати з тіста кулю, покласти її в миску, накрити вологим рушником і залишити підходити доки його об’єм не збільшиться вдвоє.
5. Розкачати тісто до потрібної товщини і перенести за допомогою скалки на змащений жиром (маслом ,олією, маргарином) лист для випічки. Викласти начинку, залишити підійти. Випікати відповідно до рецепту.
Варіант Ⅱ 📌
Збивне дріжджове тісто
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 500г борошна
- 250 мл молока
- 30г дріжджів
- 125г цукру
- 125г розм’якшеного масла або маргарину
- 2 жовтки
- 1 яйце
- 1 ч.л. солі
- 1 пакуночок ванільного цукру або цедра ½ лимону
- дрібка мускатного цвіту
Всі продукти кімнатної температури
Приготування:
1. Просіяти борошно, спеції у посуд замішування. Зробити заглиблення.
2. Розчинити дріжджі. Для цього розкришити їх у невелику ємність, додати 1 ст.л. цукру, молоко підігріте до 30°С. Розмішати, накрити чистим рушником і поставити на 10-15 хв щоб підійшло.
3. Збити масло (маргарин) з рештою цукру до пишної маси, додати по одному жовтки і яйце. Продовжувати збивати до побіління.
4. Додати розчинені дріжджі і масляну суміш до борошна. За допомогою дерев’яної ложки або міксера з гачками замісити однорідне, гладке тісто. На ньому утворяться пухирці і воно буде відставати від стінок. Додати сіль і вимісити ще раз.
5. Сформувати з тіста кулю, покласти її в миску, припорошену борошном, накрити вологим рушником і залишити підходити на 30 хвилин.
6. Добре вимісти ще раз, розкачати до потрібної величини і перенести за допомогою скалки на змащений жиром (маслом, олією, маргарином) лист для випічки. Викласти начинку, залишити підійти. Випікати відповідно до рецепту.
Трохи коментарів
Про дріжджі
Зазвичай 1 пачечка і сухих, і свіжих розрахована на 500 г борошна. 7г сухих дріжджів відповідає 25г свіжих. Як правило, такої кількості достатньо для звичайного тіста. Чим більше жиру використовується у рецепті, тим більше дріжджів треба для того, щоб тісто добре підійшло.
Про температуру
Всі продукти повинні бути приблизно однакової температури (18-20 градусів). Для доброго підйому це — 30-35 ° С. Жири (масло, маргарин, олія) не повинні бути занадто гарячими, це шкодить навіть більше, ніж холодне молоко із холодильника.
Про сіль
Вона обов’язкова у випічці. Завдяки їй тісто не «пливе», але вона не повинна напряму контактувати із дріжджами. Тому її треба додавати в самому кінці, коли тісто добре вимішане і глютен у ньому добре розвинувся.
Алла Алла: Сьогодні спробувала зробити перший варіант твого тіста! Дуже вийшло смачне, пахнюче, пухке )))
ВідповістиВидалитиЯ дуже рідко маю діло з дріжджовим тістом -то для мене довго) але сьогодні результат того вартий.
Дякую)))
Дякую за комплімент! Сподіваюся, ти з ним подружишся, а поки воно ростиме можна зробити щось інше :)
Видалити