Два варіанти дріжджового тіста

Два вдалих рецепта дріжджового тіста, за якими можна робити не лише булочки але й основу для фруктового пирога. Один варіант на опарі, інший - збивне.

Вирішила трохи поексперементувати з дріжджовим тістом. Чогось воно мені раніше не дуже подобалося. А тут, цілих два вдалих рецепти, за якими можна робити не лише булочки але й основу для фруктового пирога.


Ви може здивуєтеся, але професіонали його відносять до найпростіших (з точки зору технології) та й складові знайдуться у кожному холодильнику. Головне правильно зважити продукти і зберігати пропорції.


Варіант Ⅰ 📌


На опарі


ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500г борошна
  • 250 мл молока
  • 30г дріжджів
  • 75г цукру
  • 100г масла, маргарину або олії
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. солі
  • 1 пакуночок ванільного цукру або цедра ½ лимону
  • дрібка мускатного цвіту

Всі продукти кімнатної температури



Приготування:

1. Зробити опару. Для цього розкришити дріжджі у невелику ємність, додати 1 ст.л. цукру, 1-2 ст.л. борошна і невелику кількість води (2ст.л., температура близько 30°С). Розмішати, накрити чистим рушником і поставити на 20-30 хв щоб підійшло.


2. У миску для замішування висипати просіяне борошно, зробити у ньому заглиблення. Додати молоко, яйце, ванільний цукор або натерту цедру, мускатний цвіт і вилити опару.


3. Добре підбити дерев’яною ложкою. Коли маса змішається домісити гаками містера або руками. Готове тісто візьметься пухирцями і буде відставати від стінок посуду. Коли маса перестане липнути до рук додати невеликими порціями (буквально по ложці) м’яке (не розтоплене) масло/маргарин або олію, сіль та цукор. Домісити руками ще 5 хвилин.


4. Присипати дно миски борошном. Сформувати з тіста кулю, покласти її в миску, накрити вологим рушником і залишити підходити доки його об’єм не збільшиться вдвоє.


5. Розкачати тісто до потрібної товщини і перенести за допомогою скалки на змащений жиром (маслом ,олією, маргарином) лист для випічки. Викласти начинку, залишити підійти. Випікати відповідно до рецепту.


Варіант Ⅱ 📌


Збивне дріжджове тісто


ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500г борошна
  • 250 мл молока
  • 30г дріжджів
  • 125г цукру
  • 125г розм’якшеного масла або маргарину
  • 2 жовтки
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. солі
  • 1 пакуночок ванільного цукру або цедра ½ лимону
  • дрібка мускатного цвіту

Всі продукти кімнатної температури



Приготування:

1. Просіяти борошно, спеції у посуд замішування. Зробити заглиблення.


2. Розчинити дріжджі. Для цього розкришити їх у невелику ємність, додати 1 ст.л. цукру, молоко підігріте до 30°С. Розмішати, накрити чистим рушником і поставити на 10-15 хв щоб підійшло.


3. Збити масло (маргарин) з рештою цукру до пишної маси, додати по одному жовтки і яйце. Продовжувати збивати до побіління.

4. Додати розчинені дріжджі і масляну суміш до борошна. За допомогою дерев’яної ложки або міксера з гачками замісити однорідне, гладке тісто. На ньому утворяться пухирці і воно буде відставати від стінок. Додати сіль і вимісити ще раз.


5. Сформувати з тіста кулю, покласти її в миску, припорошену борошном, накрити вологим рушником і залишити підходити на 30 хвилин.


6. Добре вимісти ще раз, розкачати до потрібної величини і перенести за допомогою скалки на змащений жиром (маслом, олією, маргарином) лист для випічки. Викласти начинку, залишити підійти. Випікати відповідно до рецепту.

Трохи коментарів

Про дріжджі

Зазвичай 1 пачечка і сухих, і свіжих розрахована на 500 г борошна. 7г сухих дріжджів відповідає 25г свіжих. Як правило, такої кількості достатньо для звичайного тіста. Чим більше жиру використовується у рецепті, тим більше дріжджів треба для того, щоб тісто добре підійшло.


Про температуру

Всі продукти повинні бути приблизно однакової температури (18-20 градусів). Для доброго підйому це — 30-35 ° С. Жири (масло, маргарин, олія) не повинні бути занадто гарячими, це шкодить навіть більше, ніж холодне молоко із холодильника.


Про сіль

Вона обов’язкова у випічці. Завдяки їй тісто не «пливе», але вона не повинна напряму контактувати із дріжджами. Тому її треба додавати в самому кінці, коли тісто добре вимішане і глютен у ньому добре розвинувся.


2 comments:

  1. Алла Алла: Сьогодні спробувала зробити перший варіант твого тіста! Дуже вийшло смачне, пахнюче, пухке )))
    Я дуже рідко маю діло з дріжджовим тістом -то для мене довго) але сьогодні результат того вартий.
    Дякую)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за комплімент! Сподіваюся, ти з ним подружишся, а поки воно ростиме можна зробити щось інше :)

      Видалити