Всім привіт! Як ви там, готуєтесь до Вілії? Голубців з картоплею вже накрутили?
Сьогодні я з солоденьким і різдвяним. І, знову з сімейним рецептом - від моєї свекрухи.
Саме такий хліб вона пече за сімейною традицією перед кожним Різдвом. Першу порцію, яку я пекла у грудні, ми вже з'їли. Сьогодні знову робитиму, бо знову на носі свято. І вийшло на диво смачно, та й рецепт простий.
А ще, він абсолютно вегетаріанський, безлактозний і нестандартний. Єдине, що потрібно, трохи витримки. Бо почати доведеться ще сьогодні ввечері, а пектимемо лише завтра.
Інгредієнти на 2шт:
- 750 г яблук
 - 500 г борошна
 - 200 г цукру
 - 1 ст.л. лимонного соку
 - 1,5 пакетика порошку для випічки
 - 1 дрібка молотої гвоздики
 - 1 ст.л. молотої кориці
 - 1 дрібка мускатного цвіту
 - 1 ст.л. какао
 - 50 г апельсинових цукатів
 - 50 г лимонних цукатів
 - 3 ст.л. рому, коньяку або наливки
 - 100 г родзинок
 - 100 г горіхів
 
Додатково: форма для кекса 1л
Підготовка: 15 хв
Витримка: 8-12 год
Випікання: 60 хв
Температура:180°С
Приготування:
1. Почистити яблука від шкірки. Нарізати їх маленькими кубиками або натерти на тертушці. Викласти у велику миску, додати лимонний сік і цукор, перемішати. Залишити на ніч у теплому місці, щоб яблука пустили сік.
2. Замочити родзинки і горіхи у ромі або коньяку і залишити на ніч.
3. Злити яблучний сироп у окремий посуд. Просіяти какао разом з борошном, додати до яблук. Сюди ж покласти приправи, цукати, родзинки, горіхи, влити ром, у якому вимочувалися родзинки. Розмішуючи, невеликими порціями додавати сироп доки тісто не буде важко спадати з ложки (консистенція як на млинці).
4. Розігріти духовку до 180° С.
5. Змастити форму для випічки маслом або олією, вилити тісто у форму для кекса (або розподілити між двома невеликими формами).
6. Випікати 60 хвилин за температури 180° С, готовність перевірити дерев'яною шпичкою, якщо вона виходить з тіста сухою – випічка готова.
P.S . Крім горіхів і родзинок в тісто можна покласти сушені фрукти (груші, абрикоси).

0 Коментарі