фруктовий хліб

Сімейний рецепт - різдвяний кекс із яблук із сухофруктами, родзинками, ромом і прянощами. Дуже смачно і святково.

Всім привіт! Як ви там, готуєтесь до Вілії? Голубців з картоплею вже накрутили?


Сьогодні я з солоденьким і різдвяним. І, знову з сімейним рецептом - від моєї свекрухи.


Саме такий хліб вона пече за сімейною традицією перед кожним Різдвом. Першу порцію, яку я пекла у грудні, ми вже з'їли. Сьогодні знову робитиму, бо знову на носі свято. І вийшло на диво смачно, та й рецепт простий.


А ще, він абсолютно вегетаріанський, безлактозний і нестандартний. Єдине, що потрібно, трохи витримки. Бо почати доведеться ще сьогодні ввечері, а пектимемо лише завтра.



Інгредієнти на 2шт:

  • 750 г яблук
  • 500 г борошна
  • 200 г цукру
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • 1,5 пакетика порошку для випічки
  • 1 дрібка молотої гвоздики
  • 1 ст.л. молотої кориці
  • 1 дрібка мускатного цвіту
  • 1 ст.л. какао
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 50 г лимонних цукатів
  • 3 ст.л. рому, коньяку або наливки
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів

Додатково: форма для кекса 1л


Підготовка: 15 хв

Витримка: 8-12 год

Випікання: 60 хв

Температура:180°С


Приготування:

1. Почистити яблука від шкірки. Нарізати їх маленькими кубиками або натерти на тертушці. Викласти у велику миску, додати лимонний сік і цукор, перемішати. Залишити на ніч у теплому місці, щоб яблука пустили сік.


2. Замочити родзинки і горіхи у ромі або коньяку і залишити на ніч.


3. Злити яблучний сироп у окремий посуд. Просіяти какао разом з борошном, додати до яблук. Сюди ж покласти приправи, цукати, родзинки, горіхи, влити ром, у якому вимочувалися родзинки. Розмішуючи, невеликими порціями додавати сироп доки тісто не буде важко спадати з ложки (консистенція як на млинці).


4. Розігріти духовку до 180° С.


5. Змастити форму для випічки маслом або олією, вилити тісто у форму для кекса (або розподілити між двома невеликими формами).


6. Випікати 60 хвилин за температури 180° С, готовність перевірити дерев'яною шпичкою, якщо вона виходить з тіста сухою – випічка готова.

P.S . Крім горіхів і родзинок в тісто можна покласти сушені фрукти (груші, абрикоси).


0 comments:

Дописати коментар