Черепички (устрицы) з лаймом і віскі

Черепички, устриці — тепер їх можна купити в супермаркеті цілий рік, для мене вони залишаються особливими. Чимось для важливих і святкових подій на зразок нового року або річниці весілля.

Привіт! Традиційного для п’ятниці пирога не буде. Не знайшла пристойного фото. Тому сьогодні про черепички, або як їх у нас називають, устриці. Видно, за роки радянської влади українська назва настільки вийшла з ужитку, що більшість із нас навіть не знає про наявність українського варіанту.


Я — не виключення, бо спеціально заради цього порилася у словнику. Черепички, правда смішна назва? І хоча тепер їх можна купити в супермаркеті цілий рік, для мене вони залишаються особливими. Чимось для важливих і святкових подій на зразок нового року або річниці весілля.


І, дякую моїй українсько-французькій подрузі Юлі, за те що колись долучила мене до французького гурманства.
Що треба знати про черепички? Не претендую на звання експерта, просто ділюся власним досвідом. 99,9% вирощуються на таких ось фермах. І не впевнена, що варто переплачувати за французькі чи голландські, але можу підказати, де можна скуштувати українських у Києві ;)

99,9% устриць-черепичок вирощуються  на таких ось фермах

Як на мене, тут важливі дві речі: свіжість і величина. Її, як правило, пишуть після місця походження (назви) #1, #2, #3, #4. Номер один – найбільші і дорожчі, це — як у мене на фото, четвірка – найменші. І, можливо, найкраще починати з середини, бо не всім подобається шматок чогось сирого і незрозумілого у роті.


Та й ковтати маленькі легше. Французи їдять черепички із шматком багета, намащеним солоним маслом, поливаючи їх лимонним соком. Все. Ні сальси з цибулі-шалоту, ні інших додатків в районах їх вирощування ви не знайдете. Як кажуть місцеві, чим складніший соус, тим більша ймовірність, що продукт несвіжий.


Мій варіант для тих, хто хоче спробувати, але на пуристичний варіант ще не готовий.


Інгредієнти на 10 черепичок-устриць

  • 1 лайм
  • 4ст.л. віскі

Підготовка 15 хв

Приготування: 5хв


Приготування:

1. Відкрити черепички за допомогою спеціального ножа (коли в нас його не було, ми використовували товсту викрутку : ). Відділити тіло молюска від раковини, витерти або змити уламки.


2. Вимити лайм гарячою водою із содою. Натерти його цедру (без білої частини). Вичавити сік в окремий посуд.


3. Посипати черепички цедрою, полити соком лайма і віскі. Одразу подавати. Смачного!

Французи їдять черепички із шматком багета, намащеним солоним маслом, поливаючи їх лимонним соком.

P.S. Варіація рецепту. Посипати черепички свіжим огірком, нарізаним маленькими кубиками (приблизно 5х5 мм).


0 comments:

Дописати коментар