Привіт! Я сьогодні, мабуть, із найвідомішим у світі шоколадним тортом. Створений ще 1832, шістнадцятирічним Францем Захером він - своєрідна візитівка Австрії та Відня.
Його оригінальний рецепт тримається і досі в таємниці. Кажуть, він відомий лише кондитерам готелю „Sacher“ у Відні. І, як стверджує Wikipedia, секрет рецепті шоколадної помадки. Тому, все що за межами Відня - лише спроби повторити всесвітньовідомий смак.
Ви, можливо, здивуєтесь, але існує лише 2 варіації торта: класична і „Demel’s Sachertorte“, і вони майже не відрізняються одна від одної. В класичній версії – 3 шари абрикосового варення, в так званому «Демелівському», лише один.
Не буду стверджувати, що пробувала оригінальний-оригінальний «Захер», але якось в Австрії куштувала обидва його варіанти, і для мене це - однозначно найкращий шоколадний торт. У ньому немає товстого шару жирного і важкого крему, що можливо розчарує любителів начинок, лише шоколадний бісквіт, глазур і абрикосове варення між ними. Шоколадний пуризм, але як стверджує моя родина: ««Захер» - завжди вдалий вибір».
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста :
- 150 г масла або маргарину
- 150 г цукру
- 150 г борошна
- 150 г чорного шоколаду (мін. 65%)
- 50 г дрібнозмелених горіхів
- 6 яєць
- 1 ст.л. цукрової пудри
- 1 ч.л. порошку для випічки
- дрібка солі
для глазуру :
- 100 г шоколаду
- 20 г масла
- 200 г густого абрикосового варення (повидла)
- 60 мл амаретто або мигдалевого ароматизатора
- цукрова або шоколадна глазур для прикрашання
Всі продукти кімнатної температури
Додатково: форма для випічки діаметром 22-24 см
олія або маргарин для змащування
Підготовка: 40-60 хв
Приготування: 50 хв
Температура: 170°С
ПРИГОТУВАННЯ:
- Підготувати і відважити всі продукти. Відділити білки від жовтків. Додати до білків дрібку солі і поставити на холод. Просіяти борошно з порошком для випічки у окремий посуд.
- Подрібнити шоколад, розтопити його на водяній бані і трохи охолодити. Він повинен залишатися текучим.
- Збити розм’якшене масло (маргарин) з цукром до стану крему. Продовжуючи збивати, додати до маси по одному жовтки, збити масу до побіління, після чого влити розтоплений і охолоджений шоколад.
- Додати невеликими порціями борошно та горіхи; розмішати все до однорідності.
- Розігріти духовку до 180°С.
- Збити білки до пишної маси, додати цукрову пудру і збити все до стану м’яких піків. Маса повинна бути стійкою і блискучою.
- Додати білки (в три прийоми) до шоколадної маси, обережно перемішуючи кожного разу.
- Змастити форму для випічки маслом, посипати панірувальними сухарями або борошном.
- Вилити тісто у форму і випікати за температури 180-190 °С 40-50 хв, перевіряючи час від часу «на суху паличку». Якщо зубочистка або скіпка, вставлена у тісто, виходить сухою – торт готовий.
- Залишити злегка охолодитися у формі, після чого вийняти і залишити для охолодження на 1 годину.
- Тим часом підготувати начинку і обмазку. Для цього розігріти абрикосове варення із ликером амаретто або додати мигдальний ароматизатор відповідно до інструкції.
- За допомогою гострого довгого ножа зрізати верхню частину торта так, щоб отримати рівну поверхню.
- Тримаючи ніж горизонтально під прямим кутом, розрізати решту на 3 коржі.
- Змастити верх кожного коржа теплим абрикосовим повидлом і покласти один на одного.
- Розтопити 100 г шоколаду з невеликою кількістю вершкового масла ( приблизно 20г) на водяній бані. Коли шматочки шоколаду повністю розтопляться – помадка готова до використання.
- Викладіть половину шоколаду на верх торта і обережно розподіліть його за допомогою ножа або спатули. Рештою змастіть боки.
- Після того, як маса майже захолоне, проведіть ножем по поверхні торта, розмічаючи порційні шматки.
- Розведіть цукрову пудру з невеликою кількістю води або ликеру, щоб зробити цукрову помадку. Замість цукрової можна використати рештки шоколадної. Вона повинна бути достатньо густою, але пластичною. Перекладіть масу у торбинку для заморожування. Зріжте кінчик і на кожному шматочку зробіть напис „Sacher“.
Смачного і вдалої випічки!
0 comments:
Дописати коментар