Торт Захер (Sachertorte)

Оригінальний рецепт класичного віденського шоколадного торту Захер.

Привіт! Я сьогодні, мабуть,  із найвідомішим у світі шоколадним тортом. Створений ще 1832, шістнадцятирічним Францем Захером він - своєрідна візитівка Австрії та Відня.


Його оригінальний рецепт тримається і досі в таємниці. Кажуть, він відомий лише кондитерам готелю „Sacher“ у Відні. І, як стверджує Wikipedia, секрет  рецепті шоколадної помадки. Тому, все що за межами Відня - лише спроби повторити всесвітньовідомий смак.


Ви, можливо, здивуєтесь, але існує лише 2 варіації торта: класична і  „Demel’s Sachertorte“,  і вони майже  не відрізняються одна від одної.  В класичній версії  – 3 шари абрикосового варення, в так званому «Демелівському»,  лише один.


Не буду стверджувати, що пробувала оригінальний-оригінальний «Захер», але  якось в Австрії куштувала обидва його варіанти, і для мене це - однозначно найкращий шоколадний торт. У ньому немає товстого шару жирного і важкого крему, що можливо розчарує любителів начинок, лише шоколадний бісквіт, глазур і абрикосове варення між ними. Шоколадний пуризм, але як стверджує моя родина: ««Захер» - завжди вдалий вибір».


ІНГРЕДІЄНТИ


Для тіста :

  • 150 г масла або маргарину
  • 150 г цукру
  • 150 г борошна
  • 150 г чорного шоколаду (мін. 65%)
  • 50 г дрібнозмелених горіхів 
  • 6 яєць
  • 1 ст.л. цукрової пудри
  • 1 ч.л. порошку для випічки
  • дрібка солі
для глазуру :

  • 100 г шоколаду
  • 20 г масла
  • 200 г густого абрикосового варення (повидла)
  • 60 мл амаретто або мигдалевого ароматизатора
  • цукрова  або шоколадна глазур для прикрашання

Всі продукти кімнатної температури


Додатково: форма для випічки діаметром 22-24 см

олія або маргарин для змащування


Підготовка: 40-60 хв

Приготування: 50 хв

Температура: 170°С


ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Підготувати і відважити всі продукти. Відділити білки від жовтків. Додати до білків дрібку солі і поставити на холод. Просіяти борошно з порошком для випічки у окремий посуд.

  2. Подрібнити шоколад, розтопити його на водяній бані і трохи охолодити. Він повинен залишатися текучим.

  3. Збити розм’якшене масло (маргарин) з цукром до стану крему. Продовжуючи збивати, додати до маси по одному жовтки, збити масу до побіління, після чого влити розтоплений і охолоджений шоколад.

  4. Додати невеликими порціями борошно та горіхи;  розмішати все до однорідності.

  5. Розігріти духовку до 180°С.

  6. Збити білки до пишної маси, додати цукрову пудру і збити все до стану м’яких піків.  Маса повинна бути стійкою і блискучою.

  7. Додати білки (в три прийоми) до шоколадної маси, обережно перемішуючи кожного разу.

  8. Змастити форму для випічки маслом, посипати панірувальними сухарями або борошном.

  9. Вилити тісто у форму і випікати за температури 180-190 °С 40-50 хв, перевіряючи час від часу «на суху паличку». Якщо зубочистка або скіпка, вставлена у тісто, виходить сухою – торт готовий.

  10. Залишити злегка охолодитися у формі, після чого вийняти і залишити для охолодження на 1 годину.

  11. Тим часом підготувати начинку і обмазку. Для цього розігріти абрикосове варення із ликером амаретто або додати мигдальний ароматизатор відповідно до інструкції.

  12. За допомогою гострого довгого ножа зрізати верхню частину торта так, щоб отримати рівну поверхню. 

  13. Тримаючи ніж горизонтально під прямим кутом, розрізати решту на 3 коржі.

  14. Змастити верх кожного коржа теплим абрикосовим повидлом і покласти один на одного.

  15. Розтопити 100 г шоколаду з невеликою кількістю вершкового масла ( приблизно 20г) на водяній бані. Коли шматочки шоколаду повністю розтопляться – помадка готова до використання.

  16. Викладіть половину шоколаду на верх торта і обережно розподіліть його за допомогою ножа або спатули. Рештою змастіть боки.

  17. Після того, як маса майже захолоне, проведіть ножем по поверхні торта, розмічаючи порційні шматки.

  18. Розведіть цукрову пудру з невеликою кількістю води або ликеру, щоб зробити цукрову помадку. Замість цукрової можна використати рештки шоколадної. Вона повинна бути достатньо густою, але пластичною. Перекладіть масу у торбинку для заморожування. Зріжте кінчик і на кожному шматочку зробіть напис „Sacher“.

Смачного і вдалої випічки!


0 comments:

Дописати коментар