Еклери

Ніжні еклери наче з французької булочної за рецептом відомого англійського кухаря Дж. Мартіна

Привіт, я сьогодні з своїми улюбленими тістечками. «Заварними», як їх називали у дитинстві. Але на відміну від них , в еклерах не важкий масляний крем, а легкий (і на смак, і що стосується калорій) – заварний. І залежно від того, що ви в нього додасте, ваші тістечка будуть смакувати по-різному. В моїй книжці описано їх 50 15варіантів, включно з ананасовим, банановим, морквяним, ревеневим і т.п.


Я дуже довго шукала «свій» рецепт тіста, так щоб було схоже на ті самі, як у Франції. Дивним чином найвдалішим вийшов не французький, а англійський рецепт.


ІНГРЕДІЄНТИ

Для заварного тіста

  • 75г вершкового масла, шматочками
  • 100г борошна
  • 3 яйця
  • дрібка солі
  • 1 кавова ложка цукру

Для заварного крему

  • 280 мл молока
  • 3 жовтки
  • 60 г цукру
  • 30 г борошна
  • білий шоколад або цукрова пудра для покриття

Додатково: кондитерський мішок з насадкою ⌀1cм



Підготовка: 15 хв

Приготуваня: 2год

Температура:220-180°С


Приготування:

1. Розігріти духовку до 220С, застелити деко папером для випічки, за допомогою олівця розмітити розмір майбутніх тістечок.


2. Зробити заварне тісто. Для цього закип'ятити 110мл води із маслом. Додати відразу все борошно і за допомогою дерев'яної ложки швидко перемішати все до однорідної, гладкої маси.


3. Зняти з вогню і продовжувати розмішувати масу поки вона злегка охолоне. Додати яйця (по одному за раз) кожного разу добре перемішуючи. Маса стане однорідною і блискучою. Залиште тісто трохи охолодитися.


4. За допомогою ложки перекласти все у кулінарний мішок з насадкою або зрізати кутик у торбинки для заморожування так, щоб діаметр отвору склав 1-1,5 см. Витиснути тістечка бажаної довжини або кульки (для профітролів). Залишити між ними достатньо місця.


5. Випікати 10-15 хвилин поки тістечка не піднімуться, потім зменшити температуру до 180С і випікати ще 30-35 хвилин до золотистого кольору. Виключити духовку і залишити дверцята злегка відкритими. Щоб вони не закривалися, вcтавити дерев'яну ложку в щілину. Залишити еклери у духовці до повного охолодження.


Для крему


6. Вилити молоко у каструлю і довести його до кипіння.


7. У окремому посуді збити жовтки, цукор і ложку молока до побіління. Додати борошно і розмішати до однорідної маси.


8. Влити молоко (невеликими порціями) в яєчну масу і добре перемішати. Повернути масу на вогонь і витримати на середньому вогні ще 5-8 хвилин доки маса не загусне.


9. Процідити все через дрібне сито в окремий посуд. Затягнути харчовою плівкою, повністю охолодити і зберігати в холодильнику до подальшого використання.


10. Перекласти масу у кондитерський мішок з довгою насадкою, протикнути отвір у тісті і наповнити еклери. Якщо у вас немає насадки, просто розріжте тістечка навпіл і наповніть кремом.


11. Готові тістечка посипати цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.


P.S.

Якщо замість води використати суміш молока і води в пропорції 1:1 – еклери вийдуть м'якшими. Вершкове масло можна замінити рафінованою олією. У цьому випадку тісто вийде сухішим і не таким ніжним, але інші властивості залишаться незмінними.


0 comments:

Дописати коментар