Рис –Казимир (Riz Casimir)

Рецепт для тих, хто втомився від банального поєднання рис із м'ясом і для тих, хто хоче трохи освіжити свої смакові рецептори. У мене - гостре карі, цитрусовий рис і… квіточкою на торті -  солодкі фрукти.

Привіт! Як ви там, тримаєтеся у цьому пронизливому холоді? А знаєте що в мороз дієтувати і відмовляти собі в смаколиках шкідливо для здоров'я? Я от разом з булочками і шоколадом худну (не жарт) побачимо через пару місяців що з того вийде.


Сьогодні рецепт для тих, хто втомився від банального поєднання рис із м'ясом і для тих, хто хоче трохи освіжити свої смакові рецептори. У мене - гостре карі, цитрусовий рис і… «квіточкою на торті» - солодкі фрукти.


Та спочатку лірично-історичний відступ. Хоча карі (яке з’явилося у Європі завдяки англійській королеві Вікторії) і тропічні фрукти наводять на думку про екзотичність рецепту, скоріше за все він – швейцарський. В оригіналі це – нарізана телятина (свинина, курятина) з соусом карі, яка подається з рисом, шматочками ананасу, банану, персика, та мигдалевими пластівцями.


Вікіпедія стверджує, що винайшли його в мережі ресторанів Mövenpick ще 1952 року. Від себе додам, ніщо не пом’якшує так гостроту соусу, як солодкі соковиті фрукти. Apropos , якщо ви не любите, щоб було гостро, зменшіть кількість імбиру в рецепті.


ІНГРЕДІЄНТИ

На чотирьох:

  • 2 ст.л. олії
  • 800 г курячого філе
  • 1-1,5 ст.л. зіри (кумину)
  • 1 велика цибулина
  • 2 шт. чилі
  • 1 зубчик часнику
  • 1 ст.л. свіжнонатертого імбиру
  • 1 ч.л. насіння коріандру
  • 1 ч.л. куркуми
  • 1 ч.л. насіння кмину
  • 1 ч.л. гарам марсала*
  • 200 мл рідкої сметани або вершків
  • 200 г нарізаних помідорів (можна консервованих у власному соку)
  • 2 ст.л. лимонного соку
  • 2ст.л. нарізаної свіжої петрушки або кінзи *

✎ замість гарам марсала можна додати суміш із чорного і білого перців, кориці, кардамону, дрібки натертого мускатного горіха і лавровий лист


Для лимонного рису

  • 300 г. рису басматі
  • cік і цедра 1 лимону
  • 3 шт. гвоздики

Для подачі

  • Свіжі або консервовані фрукти

підготовка: 15 хв

приготування: 30 хв


Приготування:

1. Вимити і почистити овочі, з чилі видалити черешки, перетинки і насіння. Дрібно нарізати цибулю, нарізати чилі тонкими кільцями .


2. Витягти м'ясо з холодильника, обсушити паперовим рушником, нарізати смужками товщиною 2см.


3. Розігріти олію на сковороді, викласти курятину і обжарити 5-8 хвилин час від часу помішуючи поки вона не отримає золотисту скоринку. Зняти із сковороди перекласти у тарілку або загорнути у фольгу. Тримати теплою.

4. Обжарити на сковороді, в якій смажилося м'ясо, спочатку кумин (зіру) 1-2 хвилини, потім цибулю (поки вона набуде золотавого кольору). Після цього - решту приправ (чилі, імбир, куркума, гарам марсала*), натертий часник і підігріти все ще 1 хвилину.


5. Повернути м'ясо на сковороду, влити вершки (сметану) і додати нарізані кубиками помідори, добре перемішати. Прикрити наполовину кришкою і тушкувати на повільному вогні 15 хвилин. Коли страва буде майже готова посолити і додати лимонний сік.


6. Добре промити рис під проточною водою. Вода, яка стікає має бути майже прозорою. Викласти рис у каструлю і залити окропом так, щоб вода була на 1 см вище рівня рису. Поставити на вогонь, додати лимонний сік і бруньки гвоздики. Варити на повільному вогні 15 хв до готовності. Рідина повинна повністю абсорбуватися. Додати цедру лимону і залишити «відпочити» на 5 хв.


7. Для подачі. Нарізати фрукти (яблуко, груша, банан) дольками і підігріти на сковороді 1-2 хвилини. Викласти на тарілку рис, шматочки фруктів і м'ясо, посипане петрушкою (кінзою).


0 comments:

Дописати коментар