Привіт! Як ви там, тримаєтеся у цьому пронизливому холоді? А знаєте що в мороз дієтувати і відмовляти собі в смаколиках шкідливо для здоров'я? Я от разом з булочками і шоколадом худну (не жарт) побачимо через пару місяців що з того вийде.
Сьогодні рецепт для тих, хто втомився від банального поєднання рис із м'ясом і для тих, хто хоче трохи освіжити свої смакові рецептори. У мене - гостре карі, цитрусовий рис і… «квіточкою на торті» - солодкі фрукти.
Та спочатку лірично-історичний відступ. Хоча карі (яке з’явилося у Європі завдяки англійській королеві Вікторії) і тропічні фрукти наводять на думку про екзотичність рецепту, скоріше за все він – швейцарський. В оригіналі це – нарізана телятина (свинина, курятина) з соусом карі, яка подається з рисом, шматочками ананасу, банану, персика, та мигдалевими пластівцями.
Вікіпедія стверджує, що винайшли його в мережі ресторанів Mövenpick ще 1952 року. Від себе додам, ніщо не пом’якшує так гостроту соусу, як солодкі соковиті фрукти. Apropos , якщо ви не любите, щоб було гостро, зменшіть кількість імбиру в рецепті.
ІНГРЕДІЄНТИ
На чотирьох:
- 2 ст.л. олії
- 800 г курячого філе
- 1-1,5 ст.л. зіри (кумину)
- 1 велика цибулина
- 2 шт. чилі
- 1 зубчик часнику
- 1 ст.л. свіжнонатертого імбиру
- 1 ч.л. насіння коріандру
- 1 ч.л. куркуми
- 1 ч.л. насіння кмину
- 1 ч.л. гарам марсала*
- 200 мл рідкої сметани або вершків
- 200 г нарізаних помідорів (можна консервованих у власному соку)
- 2 ст.л. лимонного соку
- 2ст.л. нарізаної свіжої петрушки або кінзи *
✎ замість гарам марсала можна додати суміш із чорного і білого перців, кориці, кардамону, дрібки натертого мускатного горіха і лавровий лист
Для лимонного рису
- 300 г. рису басматі
- cік і цедра 1 лимону
- 3 шт. гвоздики
Для подачі
- Свіжі або консервовані фрукти
підготовка: 15 хв
приготування: 30 хв
Приготування:
1. Вимити і почистити овочі, з чилі видалити черешки, перетинки і насіння. Дрібно нарізати цибулю, нарізати чилі тонкими кільцями .
2. Витягти м'ясо з холодильника, обсушити паперовим рушником, нарізати смужками товщиною 2см.
3. Розігріти олію на сковороді, викласти курятину і обжарити 5-8 хвилин час від часу помішуючи поки вона не отримає золотисту скоринку. Зняти із сковороди перекласти у тарілку або загорнути у фольгу. Тримати теплою.
4. Обжарити на сковороді, в якій смажилося м'ясо, спочатку кумин (зіру) 1-2 хвилини, потім цибулю (поки вона набуде золотавого кольору). Після цього - решту приправ (чилі, імбир, куркума, гарам марсала*), натертий часник і підігріти все ще 1 хвилину.
5. Повернути м'ясо на сковороду, влити вершки (сметану) і додати нарізані кубиками помідори, добре перемішати. Прикрити наполовину кришкою і тушкувати на повільному вогні 15 хвилин. Коли страва буде майже готова посолити і додати лимонний сік.
6. Добре промити рис під проточною водою. Вода, яка стікає має бути майже прозорою. Викласти рис у каструлю і залити окропом так, щоб вода була на 1 см вище рівня рису. Поставити на вогонь, додати лимонний сік і бруньки гвоздики. Варити на повільному вогні 15 хв до готовності. Рідина повинна повністю абсорбуватися. Додати цедру лимону і залишити «відпочити» на 5 хв.
7. Для подачі. Нарізати фрукти (яблуко, груша, банан) дольками і підігріти на сковороді 1-2 хвилини. Викласти на тарілку рис, шматочки фруктів і м'ясо, посипане петрушкою (кінзою).
0 comments:
Дописати коментар