Привіт, а що ви печете на Паску? Пропоную смачну булку. Саме таку робить моя свекруха на свята. За смаком вона трохи нагадує італійський Панетоне, щоправда в моєму рецепті без цукатів і родзинок, але їх ви можете додати самостійно. Трохи коментарів до самого рецепту.
Якою б мізерною не здавалася кількість дріжджів, але тісто росте надзвичайно добре. Моя булка збільшилася щонайменше в два рази. Але… новина №1 - для визрівання тіста потрібно більше доби. Правда, новина №2 - основний процес відбувається у холодильнику без нашої участі. Тобто, одного вечора я змішала Pâte fermente, витримала його майже добу на холоді. Наступного - замісила тісто, яке теж до випікання бродило в холодильнику. Справжній slow food.
Хоча, оригінальний варіант через відсутність деяких інгредієнтів було дещо змінено.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Pâte fermente
- 165г борошна
- 90г води
- 1г дріжджів
- 2г солі
Для тіста:
- 250г Pâte fermente
- 500 борошна
- 150 мл рідких вершків 30% жирності
- 80г цукру
- 30мл апельсинового ликеру (факультативно)
- 50мл води
- 50г вершкового масла
- 2 яйця
- 10 г дріжджів
- 5г солі
- 1 пакуночок ванільного цукру
- цедра 1 апельсину
- 1 яйце та гранульований цукор (для обмазки)
Всі продукти кімнатної температури
підготовка: 30-40 хв
витримка: 24 год
приготування: 40 хв
температура:180°С
Приготування:
1. Підготувати Pâte fermente : змішати борошно, воду і дріжджі до однорідної маси. Витримати для ферментації 1 годину за кімнатної температури а потім мінімум 12 годин у холодильнику.
2. Розчинити дріжджі у воді, змішати д ерев’яною ложкою або гаками міксера всі компоненти (крім цукру і масла) у великій мисці. Домісити ще 5 хвилин доки маса не почне відставати від стінок посуду. Невеликими порціями додати цукор, кожного разу вимішуючи тісто, доки він не розчиниться (абсорбується).
3. Додати розм’якшене масло і продовжувати місити поки воно повністю не вбереться. Після цього вимісити ще 5-7 хвилин.
4. Затягти посуд, в якому вимішувалося тісто харчовою плівкою. І залишити щоб підросло у холодильнику на ніч або на спочатку 1 годину за кімнатної температури, а потім на 1-2 години в холодильнику.
5. Розділити тісто на три частини (воно перед цим не вимішується!) і скачати з них валки-«ковбаски» завдовжки 30 см. Сплести разом в косу.
6. Залишити на 90 хвилин за кімнатної температури, щоб підійшло.
7. Розігріти духовку до 180°C . Поставити в неї глибоку миску наповнену водою.
8. Змастити булку розбовтаним яйцем, посипати гранульованим цукром. Випікати під паром 40 хвилин за температури 180°C .
P.S.Замість Pâte fermente можна використати попередньо оновлену солодку закваску, starter або італійську pasta (livieto) madre. Із розрахунку 100г закваски, 100 г борошна та 50 мл води для оновлення.
Pодзинки і цукати додаються після масла, коли тісто повністю вже вимішане.
За тим, ciao. Нехай вдається!
0 comments:
Дописати коментар