Крашанки

Фарбувати крашанки можна не тільки цибулею. В якості натуральної фарби можна використати і синю капусту, і буряк.

Привіт, а ви вже з крашанками? Маю одну ідею для тих, хто хоче натуральної фарби але – щоб було не тільки червоне. І для цього не обов'язково купувати дорогі хімічні суміші з поміткою «Біо». Достатньо купити на базарі або у супермаркеті звичайну «синю» капусту.


Вона має «чарівну» властивість - залежно від кислотності середовища змінювати колір від червоного до голубого і зеленого. Правда, як усе натуральне, процес вимагає трохи часу.


Основний розчин

  • 1 кг червонокачанної капусти
  • 1 л води

Підготовка: 15хв

Приготування: 30хв

Витримати: 3-12год


Приготування:

1.Нарізати капусту кубиками завбільшки 1-2 см, залити 1 л води, довести до кипіння і варити 30 хвилин. Вона повинна стати м’якою. За допомогою блендера перетерти все на пюре і знову закип’ятити.

2.Перецідити через сито, розділити на 3 частини. Кожну перелити в окрему склянку.


Для зеленої фарби

  • 250г відвару червонокачанної капусти
  • 10г харчової соди

Приготування:

  1. Розчинити соду у відварі.
  2. Покласти зварені яйця у розчин.
  3. Витримати декілька годин або залишити на ніч.
  4. Вийняти яйця з розчину, обсушити паперовим рушником, викласти на кухонну решітку до повного висихання.
  5. Сухі крашанки протерти невеликою кількістю олії для блиску.

Для голубої фарби

  • 250г відвару червонокачанної капусти
  • 10г оцтової есенції

Приготування:

  1. Розчинити есенцію у відварі.
  2. Покласти зварені яйця у розчин, так щоб вони були повністю вкриті рідиною.
  3. Витримати декілька годин або залишити на ніч.
  4. Вийняти яйця з розчину, обсушити паперовим рушником, викласти на кухонну решітку до повного висихання.
  5. Сухі крашанки протерти невеликою кількістю олії для блиску.

Гарних вам крашанок і смачної паски!

P.S. у третю склянку з оригінальним розчином я частково додала сік (відвар) не переціджуючи. Яйця стали майже фіолетовими з мармуровим ефектом.

P.P.S. подібним чином можна приготувати фарбу з червоного буряка, відваривши його попередньо 30 хв або жовту, розчинивши 10г куркуми у 250 мл окропу.


0 comments:

Дописати коментар