Привіт, а ви вже з крашанками? Маю одну ідею для тих, хто хоче натуральної фарби але – щоб було не тільки червоне. І для цього не обов'язково купувати дорогі хімічні суміші з поміткою «Біо». Достатньо купити на базарі або у супермаркеті звичайну «синю» капусту.
Вона має «чарівну» властивість - залежно від кислотності середовища змінювати колір від червоного до голубого і зеленого. Правда, як усе натуральне, процес вимагає трохи часу.
Основний розчин
- 1 кг червонокачанної капусти
- 1 л води
Підготовка: 15хв
Приготування: 30хв
Витримати: 3-12год
Приготування:
1.Нарізати капусту кубиками завбільшки 1-2 см, залити 1 л води, довести до кипіння і варити 30 хвилин. Вона повинна стати м’якою. За допомогою блендера перетерти все на пюре і знову закип’ятити.
2.Перецідити через сито, розділити на 3 частини. Кожну перелити в окрему склянку.
Для зеленої фарби
- 250г відвару червонокачанної капусти
- 10г харчової соди
Приготування:
- Розчинити соду у відварі.
- Покласти зварені яйця у розчин.
- Витримати декілька годин або залишити на ніч.
- Вийняти яйця з розчину, обсушити паперовим рушником, викласти на кухонну решітку до повного висихання.
- Сухі крашанки протерти невеликою кількістю олії для блиску.
Для голубої фарби
- 250г відвару червонокачанної капусти
- 10г оцтової есенції
Приготування:
- Розчинити есенцію у відварі.
- Покласти зварені яйця у розчин, так щоб вони були повністю вкриті рідиною.
- Витримати декілька годин або залишити на ніч.
- Вийняти яйця з розчину, обсушити паперовим рушником, викласти на кухонну решітку до повного висихання.
- Сухі крашанки протерти невеликою кількістю олії для блиску.
Гарних вам крашанок і смачної паски!
P.S. у третю склянку з оригінальним розчином я частково додала сік (відвар) не переціджуючи. Яйця стали майже фіолетовими з мармуровим ефектом.
P.P.S. подібним чином можна приготувати фарбу з червоного буряка, відваривши його попередньо 30 хв або жовту, розчинивши 10г куркуми у 250 мл окропу.
0 comments:
Дописати коментар