Варення з черешні та вишні

Рецепт варення з черешнею, вишнею, соком лайма із використанням пектину

Насправді, воно зовсім не схоже на те, мамине, з вишнями в сиропі. Саме його у більшості іноземних мов називають мармеладом (marmelade), а в нас би його, мабуть, віднесли до повидла.


В північних краях, там де моя бáтьківщина, черешню вживають, в основному, свіжою. Донедавна не уявляла ні пирогів, ні варення із нею. У випічці – вона для мене занадто солодка, у джемах-повидлах програє у кольорі і насиченості своїй кислій посестрі. Тому, 5 кілограмів її у подарунок стали для мене свого роду викликом.


Рецепт, наведений нижче, - експромт. Вишні та лайм додають черешні не тільки кольору і яскравості, а й допомагають масі загуснути. Відмічу, що мої фрукти були дуже солодкими, тому до 1 кг желюючого цукру була змушена додати і лимонну кислоту, і пектин, щоб маса загусла.


Але, якщо у вас свіжі (не заморожені) вишні і черешні, скоріше за все 20 грамів лимонної кислоти або 50 мл лимонного соку вистачить. У будь-якому випадку зважте фруктову масу перед тим, як варити і прочитайте інструкції виробника, щодо кількості пектину на 1 кілограм. Що ж бойова задача по переробці черешні виконана. І тепер здійснилася мрія мого дитинства, щоб варення, намащене на хліб не текло в рукав.


ІНГРЕДІЄНТИ:

На 2 кг черешні:

  • 0,5 кг вишні (свіжої або замороженої)
  • 1 кг цукру (желюючого цукру)
  • 2 лайми або 20г лимонної кислоти
  • пектин

Підготовка: 40хв

Приготування: 10хв

Час очікування: 14год


Приготування:

1. Вимити фрукти. Видалити черешки та кістянку. Скласти у великий посуд (миску або каструлю). Додати весь цукор і пектин (відповідно до інструкції виробника). Залишити на 12-14 годин до повного розчинення. Наступного дня або після повного розчинення цукру.


2. Злити сік, перемолоти фрукти за допомогою блендера до однорідного пюре. Злити сік і пюре в посуд для приготування.


3. Вимити лайми гарячою водою із содою. Натерти цедру на дрібну тертушку, вичавити сік.


4. Поставити посуд із фруктовим пюре на сильний вогонь, довести до кипіння, зняти піну. Додати цедру і сік, зменшити вогонь і варити масу 5 хвилин, час від часу роблячи пробу на загусання. Для цього викласти 1 ч.л. варення на блюдечко і зачекати до його повного охолодження. Якщо повидло не загусло і залишилося текучим – проварити ще 3- 5 хвилин.


5. Гаряче варення розкласти у чисті, сухі слоїки і закрити кришкою. Зберігати у темному прохолодному місці до холодних часів або наступного сніданку. Смачного!

P.S. німецькі kirschen та англійські cherry насправді - черешні.


0 comments:

Дописати коментар