Тірамісу з вершками

Рецепт найвідомішого італійського десерту - тірамісу. Варіант із маскарпоне, вершками та свіжими яйцями.

Привіт, сьогодні буде ще одна варіація на тему найвідомішого італійського десерту. Тірамісу, як і борщ — у кожної господині свій.


У кожному ресторанчику в нього буде своя текстура, ступінь солодкості, спосіб подачі. Але   це — завжди десерт з легким, опливаючим кремом, не схожий на тортоподібні тірамісу, які доводилося куштувати за межами його історичної батьківщини. Я довго намагалася повторити той італійський смак і консистенцію, і здається, мені це вдалося. За цим рецептом десерт виходить легким, в міру текучим і не надто солодким. Як виявилося, запорукою тому не лише свіжі яйця, але й секретний інгредієнт — вершки.


ІНГРЕДІЄНТИ

на 6 порцій


  • 250г печива «Савоярді» («Дамський пальчик»)
  • 350г маскарпоне
  • 4 яєчні жовтки
  • 3 яєчні білки
  • 150 мл свіжих вершків *
  • 135г цукру
  • 250мл свіжозвареної кави
  • какао-порошок

Підготовка: 15-20хв

Приготування: 10хв

Витримати: 10-12год


Приготування:

1. Свіжі вершки (наприклад, ті що продають жіночки на базарах) поставити на декілька годин у холодильник для загусання. Магазинні — зберігати на холоді до подальшого використання (вони не загусають і залишаються рідкими).


2. Зварити каву, добре посолодити і залишити для охолодження.


3. Вимити яйця, відділити білки і поставити їх у холодне місце.

4. Збити жовтки із цукром до пишної світлої маси.


5. Викласти маскарпоне і обережно перемішати все дерев'яною ложкою.


6. Збити білки до стійких піків. Додати їх в три прийоми до крему, перемішуючи рухами зверху-вниз.


7. Збити вершки до пишної, густої маси і вмішати невеликими порціями до маскарпоне. Увага ! Як я писала вище, магазинні вершки залишаться рідкими, тому їх кількість зменшуємо до 100 мл або збільшуємо кількість маскарпоне.


8. Збірка: у велику глибоку тарілку налити охолоджену солодку каву. У форму або посуд для подачі викласти декілька ложок крему і рівномірно розподілити його . Вмочити нижню частину печива у каву та викласти на дно форми один біля одного в один шар. Зробити ще один шар крему і печива та завершити десерт маскарпоне.


9. Застелити стіл складеним вчетверо рушником і декілька разів злегка стукнути по ньому формою, щоб крем рівномірно розподілився.


10. Поставити у холодильник на декілька годин, а краще на 12-24 години. Перед подачею посипати какао.


*кількість магазинних вершків потрібно зменшити до 100г. На відміну від «базарних» вони не загусають і десерт виходить більш текучим.


0 comments:

Дописати коментар