Привіт, сьогодні буде ще одна варіація на тему найвідомішого італійського десерту. Тірамісу, як і борщ — у кожної господині свій.
У кожному ресторанчику в нього буде своя текстура, ступінь солодкості, спосіб подачі. Але це — завжди десерт з легким, опливаючим кремом, не схожий на тортоподібні тірамісу, які доводилося куштувати за межами його історичної батьківщини. Я довго намагалася повторити той італійський смак і консистенцію, і здається, мені це вдалося. За цим рецептом десерт виходить легким, в міру текучим і не надто солодким. Як виявилося, запорукою тому не лише свіжі яйця, але й секретний інгредієнт — вершки.
ІНГРЕДІЄНТИ
на 6 порцій
- 250г печива «Савоярді» («Дамський пальчик»)
- 350г маскарпоне
- 4 яєчні жовтки
- 3 яєчні білки
- 150 мл свіжих вершків *
- 135г цукру
- 250мл свіжозвареної кави
- какао-порошок
Підготовка: 15-20хв
Приготування: 10хв
Витримати: 10-12год
Приготування:
1. Свіжі вершки (наприклад, ті що продають жіночки на базарах) поставити на декілька годин у холодильник для загусання. Магазинні — зберігати на холоді до подальшого використання (вони не загусають і залишаються рідкими).
2. Зварити каву, добре посолодити і залишити для охолодження.
3. Вимити яйця, відділити білки і поставити їх у холодне місце.
4. Збити жовтки із цукром до пишної світлої маси.
5. Викласти маскарпоне і обережно перемішати все дерев'яною ложкою.
6. Збити білки до стійких піків. Додати їх в три прийоми до крему, перемішуючи рухами зверху-вниз.
7. Збити вершки до пишної, густої маси і вмішати невеликими порціями до маскарпоне. Увага ! Як я писала вище, магазинні вершки залишаться рідкими, тому їх кількість зменшуємо до 100 мл або збільшуємо кількість маскарпоне.
8. Збірка: у велику глибоку тарілку налити охолоджену солодку каву. У форму або посуд для подачі викласти декілька ложок крему і рівномірно розподілити його . Вмочити нижню частину печива у каву та викласти на дно форми один біля одного в один шар. Зробити ще один шар крему і печива та завершити десерт маскарпоне.
9. Застелити стіл складеним вчетверо рушником і декілька разів злегка стукнути по ньому формою, щоб крем рівномірно розподілився.
10. Поставити у холодильник на декілька годин, а краще на 12-24 години. Перед подачею посипати какао.
*кількість магазинних вершків потрібно зменшити до 100г. На відміну від «базарних» вони не загусають і десерт виходить більш текучим.
0 comments:
Дописати коментар