Rote Gruetze (Роте Грютце)


відомий німецький десерт Rote Gruetze


Привіт! Чао! Довгенько ж мене тут не було. Пробачте, мої любі. Буду спокутувати свою вину простим у приготуванні але надзвичайно смачним десертом.

Українська Wikipedia перекладає  його назву, як «Червона каша», хоча насправді це – мус або просто кажучи - варіація знайомого з дитинства киселю. Тільки на відміну від нашого, німецький (бо батьківщина його Північна Німеччина) густіший і головне у ньому не сироп, а фрукти.

Але тут, як каже мій чоловік, нема чого багато писати – треба просто  брати та пробувати.

На двох:

600 г cуміші свіжих або заморожених  ягід (вишня, малина, полуниця, чорниця, смородина)
1/2 склянки вишневого (смородинового) соку або води
1 ст.л. крохмалю
2-3 ст.л.  цукру
1 упаковка ванільного цукру
1-2 ст.л. вишневого або смородинового ликеру (за бажанням)

1. Вимити і обтрусити фрукти. У свіжих фруктів видалити кістянку і черешки.

2.  Викласти в каструлю, додати половину соку (води), довести до кипіння.

3. Розмішати крохмаль із  рештою соку (води) до повного розчинення, влити в каструлю і витримати 1-2 хвилини доки рідина схопиться і почне загусати.

3. Зняти з вогню, посолодити, додати ванільний цукор, за бажанням декілька ложок ликеру.

4. Охолодити. Подавати з кулькою ванільного морозива, збитими вершками або ванільним соусом.

Для ванільного соусу:

1/2 л молока
2 жовтки
30 г цукру
15 г крохмалю
дрібка солі
1/2 ч.л. ванільного концентрату або стручка ванілі

1. Розвести крохмаль у невеликій кількості молока.

2. Відділити жовтки від білків; розмішати їх з декількома ложками молока.

3. Решту молока, цукор, сіль розігріти на середньому вогні.

4. Додати ванільний концентрат або ваніль. Для цього розрізати стручок навпіл і за допомогою ножа вишкребти дрібне чорне насіння, яке разом із стручком додати до молока. Закип'яти. Додати розведений крохмаль, перемішати і підігріти все приблизно 1 хвилину.  Зняти з вогню.

5. Розмішати жовтки з невеликою кількістю злегка охолодженого соусу. Влити до решти і розмішати. Затягти харчовою плівкою так, щоб її центральна частина торкалася крему. Перед подачею вийняти стручок ванілі (якщо він використовувався).


0 comments:

Дописати коментар