Швейцарський трикоролівський пиріг або Königskuchen


Привіт! Сьогодні буде рецепт королівської булки. В принципі, я хотіла опублікувати його ще місяць тому, але все якось руки не доходили.

Королівський пиріг він же Dreikönigskuchen або Königskuchen (у англійців King Cake, у французів Galette des Rois, іспанців Roscón de Reyes, а португальців Bolo Rei) — традиційна випічка, яка робиться 6 січня на католицьку Епіфанію, яку ще називають «Три святі королі». За його допомогою вибирається так званий «бобовий король» або король дня. Йому на голову одягають паперову корону, яку він повинен носити цілий день.

Це — давня і частково забута традиція (перші рецепти датуються 16 століття), пак навіть різні пироги. У Франції — листове тісто з марципановою начинкою, Іспанії — дріжджове тісто з сухофруктами або кремом. Моя версія – швейцарська і чимось нагадує булку-«Ромашку». Мало хто пече її сьогодні самостійно, але у цьому варіанті частину рідини замінено тертим яблуком, тому він не такий солодкий. Хочу обмовитися це - не класичний варіант. 

Менше з тим, вона добре підходить для суботніх сніданків чи просто до чаю, особливо якщо замінити родзинки шоколадними крихтами.


Інгредієнти:

500г борошна
½ пачечки свіжих дріжджів
1 ст.л.цукру
100 мл води
130г. почищених і натертих на тертушку яблук
90г Crème Fraîche або сметани
3 ст.л. цукру
3 ст.л. родзинок
1.ч.л. солі
1/2 лимона (цедра та 1 ст.л. соку)
500мл молока

1 жовток для змащування
1-2 ст.л. мигдальних пластівців або горіхів
1-2 ст.л. крупнозернового цукру
Підготовка: 90-120хв
Приготування:35-40 хв
Температура: 180-200°С

1. Просіяти борошно у миску і зробити у ньому заглиблення.

2. Розчинити 1ст.л. цукру, 1 ст.л. борошна і дріжджі у воді; вилити у заглиблення до решти борошна і залишити на 10-15 хвилин доки дріжджі не візьмуться піною.

3. Змішати натерті яблука, Crème Fraîche, 3 ст.л. цукру, родзинки, сіль, цедру і сік лимона, молоко. Додати в миску до борошна і, за допомогою дерев’яної ложки, змішати компоненти і замісити гладке тісто. Домісити руками ще 5 хвилин.

4. Сформувати із тіста кулю, накрити її вологим рушником і залишити за кімнатної температури на 1 годину для підходу.

5. Розділити тісто на 10 шматків (приблизно 90г). Два з них скачати в одну велику кулю — це і буде середина нашого королівського пирога. Із решти зробити невеликі круглі булочки. В одну із куль покласти горішок або квасолину. Той кому дістанеться ця частина і стане королем дня.

6. Викласти кульки на лист для випічки: велику всередині а менші навколо неї на невеликій відстані.

7. Змастити булочки водою і залишити ще на 20-25хв для підходу.

8. Змастити трикоролівський пиріг жовтком, посипати мигдальними пластівцями або горіхами і крупнозернистим цукром.

9. Випікати 30-35хв за 180°C на середньому рівні духовки. На її дно поставте жаростійку миску або сковороду з водою. Випікання «під паром» зробить булку пухкішою.

0 comments:

Дописати коментар