французський багет



Привіт, хто хоче поснідати, як в Парижі? Кава, апельсиновий сік, масло, варення і, звичайно, свіжий багет... І все це можна отримати не перетинаючи кордону, ба навіть в межах власної оселі. Правда, доведеться запастися часом, терпінням та якісним хлібопекарським борошном. Бо те, чи отримаєте ви той відомий смак і аромат, залежить саме від сильного борошна.
Трохи теорії. У Франції для виробництва багетів використовують марку борошна T65 Tradition Francaise, у Німеччині його можна замінити на тип 550, в Італії - tipo 0, Австрії - W480, для Великої Британії це буде – Plain Flour, США – All Purpose Flour. В Україні не існує маркування подібного до французського чи німецького, тому найкраще за все підійде хлібопекарське борошно вищого сорту.

На пробу я вибрала багет з Pâte Fermentée, яке визріває у холодильнику (чим довше воно ферментується,тим кращою буде структура). Крім того, для такого тіста потрібно менше дріжджів, а багет, завдяки цьому, отримує приємний аромат і стає пористим.

Хочу відразу попередити, тісто виходить дуже липким, але це не означає, що треба додавати борошно.
Отже, запасаємося часом, терпінням і створюємо французську булочну вдома!

Інгредієнти на 3 багета

для Pâte Fermentée
250г хлібного борошна (нім. тип 550, фр.Т65)
175г води
2г дріжджів
5г солі

Для тіста
Pâte Fermentée
250г хлібопекарського борошна вищого сорту (нім. тип 550, фр.Т65)
155г води
8г дріжджів
5г солі

1. Змішати всі компоненти для Pâte fermentée до однорідності, вимісити його гаками міксера або дерев’яною ложкою ще 3-5 хвилин, накрити вологим рушником або харчовою плівкою і залишити за кімнатної температури на 1 годину для підходу. Після цього поставити у холодильник для ферментації на 12-24 години (воно може залишатися там до 5 днів).

2.Наступного дня (через 24 години). Змішати всі компоненти для тіста  і залишити для підходу на 10 хвилин. Після цього вимісити все руками 5 хвилин.

3.Сформувати кулю, покласти її у велику миску, накрити вологим рушником і залишити для підходу на 20 хвилин.

4. За допомогою дерев’яної лопатки або скрібка для тіста, підгорнути краї тіста з боків до середини і залишити на 20 хвилин для підходу.

5.Знову підгорнути краї до середини, накрити і залишити на подальші 20 хвилин. Через 20 хвилин підгорнути краї востаннє і залишити ще на 20 хвилин (загалом 3 рази, 80 хвилин) .

6.Викласти тісто на злегка посипану борошном поверхню, злегка розрівняти і розділити на 3 частини однакового розміру. Кожну з них згорнути в рулет. Накрити вологим рушником і залишити на 15 хвилин.



7.Сформувати багет. Для цього спочатку злегка розплескати тісто, потім взяти один край, загорнути його до середини і трохи притиснути шов пальцями. 

Ще раз скласти загорнуту частину до краю і притиснути шов. Скачати тісто в багет довжиною 30см. Перекласти на притрушений борошном рушник швом догори. Повторити для решти і викласти їх один біля одного, відділяючи складками рушника. Накрити все вологим рушником і залишити для підходу на 35 хвилин.

8. Розігріти духовку разом з листом для випічки всередині до 250°С. На її дно поставити сковороду або жаростійку миску з водою.

9.Перекласти по черзі багети на лист за допомогою кухонної дошки. Для цього потягнути рушника на себе так, щоб складки розійшлися. Поставити дошку під гострим кутом і за допомогою рушника перекинути багет на дошку.

10.Гострим ножем зробити на багеті чотити надрізи і одним рухом перекинути його на гарячий лист. Повторити дії для решти.

11.Випікати «під паром» 20-22хв за температури 250°С до утворення золотистої скоринки.

P.S. я не звернула уваги на маркування у рецепті, і пекла із звичайного борошна, яке використовую для печива і пирогів. Мені пощастило, вийшло дуже схоже (набагато смачніше, ніж псевдобагети з супермаркету), але, як було заявлено родиною: «не вистачає запаху», тож чекайте нових спроб.  Оригінальний рецепт взяла тут

0 comments:

Дописати коментар