Паста polpetonne

pasta polpetone з томатним соусом

Привіт, сьогодні буде паста з тефтельками, як би її в нас назвали. «Це що за шведсько-італійські варіації?», - спитала строго моя родина, коли побачила цей варіант.

Насправді, польпете, дуже навіть італійська страва, і якщо вам доведеться побувати в Болоньї, Пармі чи Турині, спробуйте знайти ресторан-польпетерію Bolpetta. В їх меню безліч різновидів знайомих з дитинства тефтельок: сирних, м’ясних і овочевих. Плюс, на відміну від більшості італійських ресторанів, які починають працювати лише о сьомій-восьмій вечора, польпетерія відчинена протягом всього дня (принаймні в Болоньї). Як на мене, добра альтернатива розігрітому шматку піци для тих, хто звик серйозно обідати.

А щодо пасти, для мене це  - ідеальний спосіб пристроїти залишки фаршу і соусу, більше того, маю підозру, що варіант "тефтельки з томатом" буде популярним у великих і маленьких хлопчиків, а можливо й дівчаток ;) тож, до роботи!

Інгредієнти на чотирьох:

Для польпетіне:
250г фаршу (свинита-яловичина)
50г свіжонатертого Пармезану (факультативно)
50г панірувальних сухарів або скибочка батона
1цибулина
2ст.л. посіченої петрушки
1 яйце
1 зубчик часнику
1 дрібка мускатного горіха
1 ч.л. тим’яну або майорану
цедра ½ лимона (факультативно)
2-3 ст.л. молока
2-3 ст.л. борошна
сіль, перець

для Sugo (томатного соусу)
2 ст.л. олії
1 цибулина
1 морквина
1 стебло селери (факультативно)
1зубчик часнику
1ч.л. цукру
1 шт. лаврового листу
500мл. помідорів у власному соку або пасати
100мл води
базилік
сіль, перець

1. Вимити і почистити овочі, дрібно посікти.

2. На декілька хвилин вмочити батон у молоко або воду, якщо ви його використовуєте замість панірувальних сухарів.

3.Викласти: фарш, яйце, молоко, панірувальні сухарі, дрібно посічені овочі (часник, цибулю, петрушку), цедру, сир у велику миску і добре вимісити все руками.

4. У глибоку миску набрати теплої води, в іншій змішати 50г борошна  і дрібку меленого перцю або інших спецій на ваш смак.

6. Набрати чайну ложку фаршу і, змоченими у воді руками, скачати кульку розміром 2-3 см. Перекласти її у посуд з борошном і обваляти. Перекласти на кухонну дошку посипану борошном.

7.Розігріти олію або смалець на великій сковороді і невеликими порціями обжарити польпетіні до утворення золотистої скоринки.

8.Обжарені кульки зняти із сковороди і перекласти на паперовий рушник. Сік і жир із сковороди зберегти.

Приготувати соус

9.Обжарити на сковороді (в жиру із польпетіне), додаючи по черзі, дрібно нарізані цибулю, моркву і часник до золотистого кольору.
Додати помідори, воду, цукор, стебло селери, перемішати і довести до кипіння.

10.Викласти польпетіні у соус, накрити кришкою, зменшити вогонь і проварити 5 хв (не перемішувати), додати декілька листків базиліку або петрушки, лавровий лист, цукор, сіль, перець і обережно перемішати. Витримати під кришкою  на тихому вогні ще 10-15 хв.

11. Тим часом відварити пасту al dente, злити з неї воду, перемішати пасту із соусом на сковороді або подавати поливши соусом зверху

0 comments:

Дописати коментар