Привіт, сьогодні
буде паста з тефтельками, як би її в нас назвали. «Це що за шведсько-італійські
варіації?», - спитала строго моя родина, коли побачила цей варіант.
Насправді,
польпете, дуже навіть італійська страва, і якщо вам доведеться побувати в
Болоньї, Пармі чи Турині, спробуйте знайти ресторан-польпетерію Bolpetta. В їх меню безліч різновидів знайомих з
дитинства тефтельок: сирних, м’ясних і овочевих. Плюс, на відміну від більшості
італійських ресторанів, які починають працювати лише о сьомій-восьмій вечора,
польпетерія відчинена протягом всього дня (принаймні в Болоньї). Як на
мене, добра альтернатива розігрітому шматку піци для тих, хто звик серйозно
обідати.
А щодо пасти, для
мене це - ідеальний спосіб пристроїти залишки фаршу і соусу, більше того, маю
підозру, що варіант "тефтельки з томатом" буде популярним у великих і маленьких
хлопчиків, а можливо й дівчаток ;) тож, до роботи!
Інгредієнти на
чотирьох:
400г довгої
пасти (фетучіні, спагеті, тальятелле)
Для польпетіне:
250г фаршу (свинита-яловичина)
50г
свіжонатертого Пармезану (факультативно)
50г панірувальних
сухарів або скибочка батона
1цибулина
2ст.л. посіченої
петрушки
1 яйце
1 зубчик часнику
1 дрібка
мускатного горіха
1 ч.л. тим’яну
або майорану
цедра ½ лимона
(факультативно)
2-3 ст.л. молока
2-3 ст.л. борошна
сіль, перець
для Sugo (томатного соусу)
2 ст.л. олії
1 цибулина
1 морквина
1 стебло селери
(факультативно)
1зубчик часнику
1ч.л. цукру
1 шт. лаврового листу
500мл. помідорів
у власному соку або пасати
100мл води
базилік
сіль, перець
1. Вимити і
почистити овочі, дрібно посікти.
2. На декілька
хвилин вмочити батон у молоко або воду, якщо ви його використовуєте замість
панірувальних сухарів.
3.Викласти: фарш,
яйце, молоко, панірувальні сухарі, дрібно посічені овочі (часник, цибулю,
петрушку), цедру, сир у велику миску і добре вимісити все руками.
4. У глибоку миску
набрати теплої води, в іншій змішати 50г борошна і дрібку меленого перцю або інших спецій на
ваш смак.
6. Набрати чайну ложку фаршу і, змоченими у воді руками, скачати кульку розміром
2-3 см. Перекласти її у посуд з борошном і обваляти. Перекласти на кухонну дошку
посипану борошном.
7.Розігріти олію або смалець на великій
сковороді і невеликими порціями обжарити польпетіні до утворення золотистої
скоринки.
8.Обжарені кульки
зняти із сковороди і перекласти на паперовий рушник. Сік і жир із сковороди
зберегти.
Приготувати соус
9.Обжарити на
сковороді (в жиру із польпетіне), додаючи по черзі, дрібно нарізані цибулю,
моркву і часник до золотистого кольору.
Додати помідори,
воду, цукор, стебло селери, перемішати і довести до кипіння.
10.Викласти
польпетіні у соус, накрити кришкою, зменшити вогонь і проварити 5
хв (не перемішувати), додати декілька листків базиліку або петрушки, лавровий лист, цукор, сіль, перець і обережно перемішати. Витримати
під кришкою на тихому вогні ще 10-15 хв.
0 comments:
Дописати коментар