Berner Anke-Züpfe (бернська плетінка)


Привіт. Я тут знову із булкою — цього разу швейцарською Berner Anke-Züpfe, що в перекладі з місцевого діалекту означає бернська масляна плетінка. Ароматна, пухка, наче вата, робиться вона на свята та в неділю.
Оригінальний рецепт не передбачує цукру, тому такий варіант однаково підійде, щоб намастити її чимось солодким або з’їсти із шматком шинки.

У нас вдома плетінку люблять солодкою, тому я додала в тісто цукру і замінила масло густою сметаною (40% жирності), щоб трохи зменшити її калорійність. Булка дуже не схожа за технологією на звичайну дріжджову випічку, бо половина її складових повинні залишатися холодними. Менше з тим вона на диво швидко робиться, добре підходить і довго не черствіє. Ідеальний варіант для тих, хто не любить дуже солодко.

Рецепт знайшла у автора цього блогу.

для завареного тіста
25г манної крупи
125г молока (3,5% жирності)
10г солі

для тіста
заварене тісто
475г пшеничного борошна вищого сорту
1 середнє яйце (50г)
150г молока (3,5% жиру, 5°C)
50г цукру* (факультативно)
10г свіжих дріжджів
75г  масла або густої сметани 

Додатково: жовток для змащування

1. Заварити манну крупу. Для цього змішати всі компоненти і, постійно помішуючи, варити масу на середньому вогні до загусання. Накрити кришкою і охолодити до 20°C.

2. Просіяти борошно у велику миску, зробити всередині заглиблення і розкришити у нього дріжджі. Додати решту інгредієнтів і за допомогою дерев’яної ложки або гаків міксера змішати компоненти до однорідної маси. Домісити тісто руками 5-10 хвилин (добре вимішане тісто не повинно липнути до рук).

3. Сформувати із тіста кулю, накрити її вологим рушником і залишити все на 1 годину для підходу за кімнатної температури.

4. Розділити тісто на 3 або 4 рівні частини. Скачати із кожної валку довжиною 30-40см і сплести косу. Перекласти її на лист для випічки (змащений жиром або застелений папером для випічки), накрити вологим рушником і залишити для підходу на 1год 45хв або доки вона не збільшиться майже вдвоє.

5. Розігріти духовку до 200°С . Змастити плетінку розбовтаним жовтком і поставити її в духовку.

6. Випікати «під паром» (поставити на дно духовки жаростійкий посуд з 200-300 мл води) 30-35хв до готовності. Готовність булки можна перевірити злегка постукавши по її поверхні пальцями. Пропечена випічка, якщо по ній постукати видає характерний «дзвін»

En Guete! І вдалої випічки!



0 comments:

Дописати коментар