Привіт. Я тут
знову із булкою — цього разу швейцарською Berner Anke-Züpfe, що в перекладі з місцевого діалекту означає бернська масляна плетінка. Ароматна,
пухка, наче вата, робиться вона на свята та в неділю.
У нас вдома
плетінку люблять солодкою, тому я додала в тісто цукру і замінила масло густою
сметаною (40% жирності), щоб трохи зменшити її калорійність. Булка дуже не
схожа за технологією на звичайну дріжджову випічку, бо половина її складових
повинні залишатися холодними. Менше з тим вона на диво швидко робиться, добре
підходить і довго не черствіє. Ідеальний варіант для тих, хто не любить дуже
солодко.
Рецепт знайшла у
автора цього блогу.
для завареного
тіста
25г манної крупи
125г молока (3,5% жирності)
10г солі
для тіста
заварене тісто
475г пшеничного борошна вищого сорту
1 середнє яйце
(50г)
150г молока (3,5% жиру, 5°C)
50г цукру*
(факультативно)
10г свіжих дріжджів
75г масла або густої сметани
Додатково: жовток
для змащування
1. Заварити манну
крупу. Для цього змішати всі компоненти і, постійно помішуючи, варити масу на
середньому вогні до загусання. Накрити кришкою і охолодити до 20°C.
2. Просіяти
борошно у велику миску, зробити всередині заглиблення і розкришити у нього
дріжджі. Додати решту інгредієнтів і за допомогою дерев’яної ложки або гаків
міксера змішати компоненти до однорідної маси. Домісити тісто руками 5-10
хвилин (добре вимішане тісто не повинно липнути до рук).
3. Сформувати із
тіста кулю, накрити її вологим рушником і залишити все на 1 годину для підходу
за кімнатної температури.
4. Розділити тісто
на 3 або 4 рівні частини. Скачати із кожної валку довжиною 30-40см і сплести
косу. Перекласти її на лист для випічки (змащений жиром або застелений папером
для випічки), накрити вологим рушником і залишити для підходу на 1год 45хв або
доки вона не збільшиться майже вдвоє.
5. Розігріти
духовку до 200°С . Змастити плетінку розбовтаним жовтком і поставити її в
духовку.
6. Випікати «під
паром» (поставити на дно духовки жаростійкий посуд з 200-300 мл води) 30-35хв
до готовності. Готовність булки можна перевірити злегка постукавши по її
поверхні пальцями. Пропечена випічка, якщо по ній постукати видає характерний «дзвін»
0 comments:
Дописати коментар