Зайчики із здобного тіста

Привіт,«..а кому зайця? Зайця-побігайця» до Паски?


Цього року мені знову не вдалося втілити мрію про власноруч зроблену італійську коломбу, тому вирішила протестувати новий рецепт здобного тіста із кулінарної книжки. А оскільки у нас вдома прийнято пекти одну велику булку і безліч дрібних булочок, які за час свят роздаровуються рідним і знайомим, довелося тестувати два в одному: тісто і булочки у формі зайчиків, які виробляють із до свят у деяких країнах.


Попереджу одразу: тісто, як на мій смак, ідеально підходить до святкової булки, яка випікається у формі. Воно має ідеальну структуру (з довгими волокнами і повітряними пухирцями, на диво легке і вологе для здобного та збалансоване на цукор), але... фотогенічних зайчиків, щоб роздаровувати з нього зробити важко. Для цього воно занадто «молоде». Для такого типу випічки краще підійде цей варіант, але якщо вам для себе і краса – не головне, ласкаво прошу.


ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

  • 500г хлібопекарського борошна вищого сорту
  • 250мл злегка підігрітого молока (30-35°С)
  • 125г цукру
  • 125г масла або маргарину для випічки
  • 30г дріжджів
  • 2 яєчні жовтки
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. натертої цедри лимона
  • 5г солі
  • 75-100г родзинок (факультативно)

Всі продукти кімнатної температури

Додатково: крупнозернистий цукор або декоративна суміш, жовток для змащування


Підготовка: 35-40хв

Час очікування:90-120хв

Приготування: 15-20 хв

Температура: 200°С


Приготування:

1. Підігріти молоко до температури тіла, додати до нього 1 ст.л. цукру, 1ст.л. борошна, розкришити дріжджі і залишити на 10-15 хвилин доки на поверхні не з’явиться піна.


2. Збити м'яке масло і цукор до пишної маси. Додати по одному жовтки, сіль та цедру і продовжити збивати до побіління.


4. Просіяти борошно у велику миску, вилити до нього молоко із дріжджами, яйце і за допомогою дерев’яної ложки або гаків міксера змішати тісто. Додати невеликими порціями (1ст.л. за один раз) масляну масу, добре збиваючи ложкою кожного разу до повного вбирання масла. Вимішувати подібним чином доки тісто не почне братися пухирями і відставати від стінок. Увага! За рахунок великої кількості жиру тісто буде липким, але борошно додавати не потрібно.


5. Сформувати із тіста кулю, накрити вологим кухонним рушником і залишити для підходу у теплому місці на 30хв (температура не повинна перевищувати 40°С, інакше дріжджі перестануть діяти).


6. Вимісити тісто ще раз, знову накрити рушником і залишити для підходу поки воно не збільшиться у 2 рази.


7. Розділити тісто на 9 частин (приблизно по 100г). Із кожного відщипнути шматок вагою 10-15г і скрутити з нього кульку. Із великого скачати валку довжиною 35см. Вона повинна бути дещо товщою в середній частині і витончуватися на кінцях.


8. Сформувати із неї латинську букву U . Перекрутити лівий і правий кінець один через одного 2 рази. Трохи приплюснути кінці («вушка»).

9. Вмочити кульки («хвостики») однією стороною у крупнозернистий цукор або декоративну суміш і помістити їх всередину «зайчика» (цукровою стороною догори).


10. Залишити для підходу на 20-30хв.


11. Змастити розбовтаним жовтком і випікати у попередньо розігрітій до 200°С духовці 15-20 хв.


0 comments:

Дописати коментар