Трояндовий чай

Привіт! Літо у розпалі і так пишно цвітуть троянди. Чому б нам не насушити їх чудових пелюсток і не зберегти прекрасний тонкий аромат до холодів? А коли небо затягнеться хмарами і температура повітря опуститься нижче плюс 5, заварити із них чаю.

 Найкраще для сушіння підійдуть ароматні сорти, пам’ятаєте такі пахучі червоно-рожеві квіти дамаської троянди (Rósa damascena) по старим садкам? Rosa gallica або французська шипшина і Rosa centifolia  (прованська троянда) та їх похідні вважаються лікарськими рослинами. Чай із них використовують як заспокійливе, протизапальне і при головних болях.  

Дубильні речовини, які містяться у цих і споріднених з ними сортах мають одну специфічну рису – вони зв’язують білок, який утворюється  при запаленнях у нерозчинні сполуки. Так «ворожі» для нашого тіла протеїни змінюють свою структуру і руйнуються, а на шкірі утворюється захисний шар, який запобігає подальшому розвитку захворювання. Тому  такий чай рекомендують пити при болях у горлі або стоматитах. Але досить популярної медицини.

Рецептом, наведеним нижче, і маленьким слоїчком чаю поділився один знайомий гурман, він і спонукав мене запастися трояндою на новий сезон.

на 1л води:
3-4 ст.л. трояндових  пелюсток
1/4 стручка ванілі (без насіння)

1. Залити у чайник для заварювання киплячу воду; залишити на 3-5 хвилин. Злити.
2. Покласти у заварник пелюстки троянди, ваніль, залити гарячою водою, накрити кришкою і залишити настоятися на 10хв. Розлити у маленькі тонкі чашки і подавати.

0 comments:

Дописати коментар