Привіт! Літо у розпалі і так пишно
цвітуть троянди. Чому б нам не насушити їх чудових пелюсток і не зберегти прекрасний
тонкий аромат до холодів? А коли небо затягнеться хмарами і температура повітря
опуститься нижче плюс 5, заварити із них чаю.
Найкраще для сушіння підійдуть
ароматні сорти, пам’ятаєте такі пахучі червоно-рожеві квіти дамаської троянди (Rósa damascena) по старим садкам? Rosa gallica або французська шипшина і Rosa centifolia (прованська троянда) та їх похідні вважаються лікарськими рослинами. Чай із них використовують як заспокійливе,
протизапальне і при головних болях.
Дубильні речовини, які містяться у цих і
споріднених з ними сортах мають одну специфічну рису – вони зв’язують білок, який
утворюється при запаленнях у нерозчинні
сполуки. Так «ворожі» для нашого тіла протеїни змінюють свою структуру і
руйнуються, а на шкірі утворюється захисний шар, який запобігає подальшому розвитку
захворювання. Тому такий чай рекомендують
пити при болях у горлі або стоматитах. Але досить популярної медицини.
Рецептом, наведеним нижче, і
маленьким слоїчком чаю поділився один знайомий гурман, він і спонукав мене
запастися трояндою на новий сезон.
на 1л води:
3-4 ст.л. трояндових пелюсток
1/4 стручка
ванілі (без насіння)
1. Залити у чайник для
заварювання киплячу воду; залишити на 3-5 хвилин. Злити.
2. Покласти
у заварник пелюстки троянди, ваніль, залити гарячою водою, накрити кришкою і
залишити настоятися на 10хв. Розлити у маленькі тонкі чашки і подавати.
0 comments:
Дописати коментар