Шоколадний тірамісу

Тірамісу для особливих випадків з двома видами крему однозначно оцінять любителі шоколадного

Привіт, здається, мою невеличку колекцію рецептів тірамісу скоро можна буде видати окремою брошурою. Кому треба щось для особливих випадків? Так, щоб здивувалися навіть ті, хто випробував всі його варіанти? Попереджу одразу, на відміну від звичайного, такий десерт вимагає більше часу, адже в ньому два види крему. Але зусилля та витрачений час однозначно оцінять любителі шоколадного. За консистенцією він більше схожий на торт, ніж на десерт, але коли нас таке зупиняло? Смакує до кави і просто так.


ІНГРЕДІЄНТИ

для крему з маскарпоне :

  • 200 мл вершків
  • 250 г маскарпоне
  • 4 яєчні жовтки
  • 3 яєчні білки
  • 100-130г цукру
  • 1-2 ст.л. какао-порошку
  • 20 шт печива «Савоярді» (залежить від величини форми)

для заварного крему:

  • 250 мл молока
  • 3 жовтки
  • 1 ст.л. крохмалю
  • 90г цукру
  • 3 жовтки
  • ½ пакетика ванільного цукру
  • 100 г чорного шоколаду (мін. 60%какао)
  • 150 мл охолодженої свіжозвареної солодкої міцної кави

Підготовка: 40-45 хв

Час очікування: 3 -12год


Приготування:

1. Вимити яйця, відділити білки і поставити їх у холодне місце.


2. Приготувати заварний крем. Змішати виделкою (не збивати) 3 жовтки, крохмаль і 100 мл молока.


3. Решту молока, цукор, ванільний цукор довести до кипіння. Влити невелику кількість гарячого молока (50-100мл) до яєчної суміші, добре розмішати і за допомогою сита процідити до решти молока. Повернути на вогонь і постійно помішуючи, варити крем на повільному вогні до загусання.


4. Додати до ще гарячого крему поламаний на дрібні шматки шоколад, розмішати до повного розчинення (маса повинна стати однорідною і набути шоколадного відтінку). Залишити у прохолодному місці до повного охолодження.


5. Збити 4 жовтки із цукром (100г) до побіління; додати маскарпоне і розмішати ложкою до однорідного стану.


6. Збити вершки до пишної, густої маси і вмішати невеликими порціями до сирно-яєчної суміші.


7.Збити білки до стійких піків. Додати їх у три прийоми до крему, перемішуючи «вісімкою».


8. Збірка: у велику глибоку тарілку налити каву . У форму або посуд для подачі викласти декілька ложок білого крему і рівномірно розподілити його. Злегка вмочити нижню частину печива у каву та викласти на дно форми один біля одного в один шар, зверху викласти шар білого крему. На нього викласти тонкий шар шоколадного крему, знову шар змоченого у каві печива та решту маскарпоне. Завершити все шаром заварного крему з шоколадом.


9. Застелити стіл складеним вчетверо рушником і декілька разів злегка стукнути по ньому формою, щоб крем рівномірно розподілився.


10. Поставити у холодильник мінімум на 3 години, а краще залишити на ніч. Перед подачею посипати какао-порошком і шоколадною стружкою.


0 comments:

Дописати коментар