Картопляна галета з сиром «Рокфор»


Привіт, а хто хоче дерунів на французький лад? Тестувала тут на днях один рецептик. Чи може у вас вже стара картопля йок? Тоді можна і з молодою випробувати.

Не пам’ятаю, чи розказувала, але українські деруни і білоруські драники мають родичів у Польщі, Чехії, Словаччині, Болгарії і деяких інших європейських країнах. У Німеччині, звідки вони можливо й прийшли до нас, картопляні млинці мають майже 20 назв (залежно від регіону) і подають їх із солодким яблучним пюре (до речі, дійсно смачно, хоч і трохи незвично). 
Швейцарські Roesti роблять із вареної картоплі (хоча існує і схожий на наш варіант), а недавно в одній із своїх кулінарних книг знайшла їх французького родича.

На відміну від українського варіанту, він робиться на всю сковороду (значна економія часу) і подається з сиром із пліснявою. Дуже цікаве смакове поєднання. То що, спробуємо?

На чотирьох: 

10-12 середніх картоплин (крохмалистих сортів)
1 жовток
80г сиру «Рокфор»
Сіль, перець


Додатково: шинківка-мандоліна або тертушка для буряка, невелика сковорода.

1. Почистити картоплю, натерти її на тертушці на довгі смужки або порізати на «мандоліні» на тонкі брусочки. Відцідити рідину, що утворилася, додати жовток і перемішати.

2. Розігріти на сковороді невелику кількість олії. Викласти картопляну масу на сковороду шаром 7мм-1см, посолити, поперчити і обжарити з обох сторін на помірно-сильному вогні 3-4хв з кожної сторони до утворення рум’яної скоринки.

3. Перекласти на тарілку, розрізати на порційні шматки, викласти зверху по невеличкому шматочку сиру із пліснявою і одразу подавати.

Лайфхак: перевернути великий картопляний "млинець" можна за допомогою тарілки. Коли галета достатньо підсмажиться з однієї сторони, накрийте сковороду великою плоскою тарілкою. Притримуючи тарілку за дно, візьміть пательню за ручку та перекиньте її так, щоб вона виявилася зверху (обережно, не впечіть пальці!). 
Струсіть "млинець" з тарілки назад на сковорідку і смажте до готовності.

Смачного!



0 comments:

Дописати коментар