Псевдо-піца

псевдо-піца вона ж галета схожа на бабусину перепічку

Привіт. Знаєте той психологічний тест-запитання про стілець (табуретку) на якому психологи пояснюють, що для одного і того самого слова у різних людей розум малює різні образи? Не заглиблюючись у деталі, якщо їх спитати: «Що таке табуретка?», то за винятком: «чотири ніжки (хоча й це не показово) і сидіння» у кожного вона буде своєю.


Та от, якось на днях згадалася мені перепічка. Ні, не та у фритюрі з сосискою, що напроти ЦУМа, а бабусина. У словниках так називають коржа, який робиться із «недозрілого» дріжджового тіста. Такий собі варіант «швидкого хліба». Моя мама пам’ятає її спеченою в печі. В її часи це був свого роду тест, щоб перевірити чи температура достатня для випічки хліба.


А от моя була зовсім іншою: із прісного тіста, на соді, жарена на сковороді; такий собі «ерзац хліб» на безхліб’ї. Не можу сказати, що бабуся її часто робила, а от врізалося ж воно мені в пам’ять...


...А ще, навіть якось соромно у цьому зізнаватися, інколи лінуюся ходити в магазин по хліб. І от в один із таких лежньо-днів випробувала я рецепт, яким і хочу сьогодні поділитися. Тісто, в основі цього «пирога-псевдо-піци» дуже нагадало мені бабусине, а якщо взяти менше борошна, то можна перетворити все на пиріг, чим власне воно й було в оригіналі .


Інгредієнти:

  • 1 баклажан
  • 8-10 помідорів чері
  • 2 яйця
  • 75 г манної крупи
  • 120 г борошна
  • 4 ст.л. олії
  • 1 ч.л. порошку для випічки або соди
  • ½ ч.л. солі
  • ½ ч.л. цукру
  • 1 ч.л. душиці (орегано)

Додатково:

олія для обжарювання


підготовка: 30хв

приготування: 45хв

температура: 170°С


Приготування:

1. Вимийте і обсушіть овочі. Почистіть баклажани від шкірки, наріжтекубикамизавтовшки 1,5-2 см, складітьуглибокийпосуд, посиптесіллюізалиштена 15 хвилинщобвиділивсясік.Промийте все під проточною водою і обсушіть.


2. Розріжте помідори навпіл; вийміть середину з насінням і залиште лише м’ясисту верхню частину.


3. Розігрійте на сковороді невелику кількість олії (3-4 ст.л.) і обсмажте баклажани до золотистого кольору. Витягніть на паперовий рушник, обсушіть від олії і залиште для охолодження.


4. Розігрійте духовку до 170°С.


6. Змішайте у глибокій мисці: борошно, манну крупу, порошок для випічки, ½ ч.л. орегано, сіль. Додайте яйця і за домомогою дерев’яної ложки розмішайте масу. Домісіть тісто руками, якщо воно буде липнути до рук, додайте 1-2 ст.л. манної крупи. Влийте по ложці олію (вимішуючи тісто кожного разу доки вона не вбереться) і сформуйте кулю.


7. Змастіть жаростійку сковороду невеликою кількістю жиру і рівномірно розподіліть тісто по її дну (моє було достатньо «молодим» тому я його не розкачувала, а розтягала руками).


8. Зверху розкладіть кубики баклажанів і половинки помідорів. Посипте рештою орегано і цукром.


Випікайте 35-45 хв за температури 170°С.

P.S.

якщо у вашому холодильнику завалявся шматочок якого-небудь сиру (овечого, козиного, бринзи чи моцарели) або петрушка тощо, додайте і їх. Псевдо-піца від цього лише виграє.


0 comments:

Дописати коментар