Тірамісу-семіфредо

найвідоміший італійський десерт домашнє морозиво-тірамісу

Привіт. «Чим пахне серпень? - Втраченим літом»... Все не могла вирішити який з нововипробуваних рецептів сьогодні публікувати.


І подумалося, мабуть, якщо не поділюся холодним напів-замороженим тірамісу, доведеться чекати аж до наступного літа. Так сталося, що у вихідні треба було «начарувати» якийсь десерт для спекотного дня.


Звичайне морозиво здалося мені банальним для завершення недільного обіду, та й хотілося чогось більш святкового. І здалося, що десь в моїх записах був рецепт семіфредо; та яка ж хитра штука пам’ять, то мені-таки тільки здалося. Тому довелося імпровізувати.


На відміну від класичного десерту в ньому більше вершків, менше яєць і зовсім мало маскарпоне – саме це й робить його таким схожим на морозиво. Цей вдалий експромт високо оцінили мої хатні експерти, тому можу сміло маркувати рецепт тегами: #випробуванняУспішні та #уЗаписник для подальшого використання і рекомендувати його для літніх святкових подій.


Інгредієнти для 4- 6 порцій :

  • 6-10 шт. печива «Савоярді»
  • 3 ст.л. маскарпоне
  • 3 яєчні жовтки
  • 3 яєчні білки
  • 200 мл свіжих вершків для збивання (мін 30% жирності)
  • 2 ст.л. цукрової пудри
  • 2 ст.л. ликеру або води
  • 75г цукру
  • 1 пачечка цукрової пудри
  • 100мл свіжозавареної кави
  • какао-порошок

Додатково: невелика чотирикутна форма (приблизно 1-1,5л), харчова плівка


підготовка: 15-20хв

час очікування: мін.4 год


Приготування:

1. Підготувати форму для десерта: вистелити її харчовою плівкою так, щоб вільні кінці виходили за межі форми, а в куточках не було повітряних карманів.


2. Зварити каву, добре посолодити, додати 1 ст.л. ликеру, вилити у глибоку тарілку і залишити для охолодження.


3. Вимити яйця, відділити білки від жовтків. Збити білки до м'яких піків, додати 1 ст.л. цукрової пудри і збити їх до стійких піків. Поставити на холод до подальшого використання.


4. Збити жовтки, цукрову пудру, ликер (воду) із цукром до пишної світлої маси. Додати маскарпоне і перемішати вінчиком.


5. Збити вершки і 1ст.л. цукрової пудри до пишної, густої маси; вмішати невеликими порціями до жовтків.


6.Додати білки до крему в три прийоми, перемішуючи кожного разу рухами знизу-вверх.


7. Збірка: викласти на дно форми 1/3 частину крему і розподілити його рівним шаром. Вмочити печиво з обох сторін у каву і викласти на крем. Зверху викласти половину крему, що залишилася.


8. Зробити ще один шар печива та завершити десерт шаром маскарпоне.


9. Застелити стіл складеним вчетверо рушником і декілька разів злегка стукнути по ньому формою, щоб крем рівномірно розподілився.


10. Поставити у морозильник мінімум на 4 години.


11.За 5-10 хвилин до подачі витягти десерт із холодильника, зняти з нього плівку, нарізати на порційні шматки, розкласти у тарілки та какао.


0 comments:

Дописати коментар