за вікном жовтень і часи гриль-вечірок наче лишилися в літньому сезоні, але саме зараз проходить відомий фестиваль пива Oktoberfest (Октоберфест). І якщо я вже не можу «видати на гора» рецепт бретцеля чи пшеничного пива, то хоч поділюся іншим німецьким улюбленцем і берлінською легендою - карівурст (Currywurst).
Бо й тут не все так просто, адже Берлін і Гамбург все ніяк не з'ясують хто ж її таки винайшов.
Дозволю собі невеликий ліричний відступ.
Версія1. Карівурст винайшли в Берліні у повоєнний час.
1949 року власниця кіоску-закусочної Херта Хойбер придумала подавати жарені ковбаски з червоним соусом, подібним до кетчупу, яким американські солдати так густо поливали стейки, і посипала їх зверху порошком карі.
Версія2. У 1947 власниця іншої закусочною на ринковій площі у Гамбурзі спотикнулася на сходах і розсипала порошок карі, який вона якраз тримала у руці, на червоний соус для ковбасок.
Версія3. Все написане вище - лише легенда, а винахід карівурст - результат спроб різних продавців ковбасок. Можливо, саме тому вона стала настільки популярною, що в деяких містах (як наприклад у Штутгарті) на центральних площах відкривалися ресторани-закусочні де Currywurst можна було купити 24 години на добу, а обслуговували клієнтів до 20 чоловік персоналу.
Як би воно не було, але Херта Хойбер забрала свій рецепт в могилу. В якій пропорції вона мішала томат, воду, порошок карі, паприку і інші інгредієнти – невідомо. Та й сама приправа карі містить більше 10 інших приправ, тому кожен кухар присмачує свій соус до сосисок-ковбасок як може. Один білим вином, інший Кока-Колою, дрібкою імбирю чи ананасом.
Але, як ствержують знавці, значення має навіть те як ви все обсмажите. Наприклад, білі сосиски обжарюють мінімум 15 хвилин у великій кількості олії, а прикопчені червоні ковбаски злегка надрізують (щоб не полопалися) і коротко смажать на невеликому вогні у злегка змащеній сковороді або просто на грилі. І лише після цього їх нарізають на шматки, викладають теплий соус біля!!! ковбаски (щоб вона залишилася хрусткою і не розм'якла) і щедро посипають порошком карі...
На цьому рядку мені самій запахло тією сосискою з карі. Тому досить лірики, пишу рецепта:
ІНГРЕДІЄНТИ
Для соусу:
- 1 цибулина
- 2ст.л. цукру
- 50г. томатної пасти (концентрат)
- 100 мл. яблучного соку
- 1ст.л. вустерширського соусу
- 4 ст.л. порошку карі
- 1 ст.л. порошку солодкої паприки
- дрібка порошку чілі
- сіль, перець
- лавровий лист
- 4 прикопчених свинячих сосиски
- хліб для подачі
Додатково: гриль, сковорода-гриль або чавунна сковорода з товстим дном.
Підготовка: 10хв
Приготування: 20хв
Приготування:
1.Відміряти і відважити всі інгредієнти. Почистити цибулю і нарізати її маленькими кубиками.
2.Розігріти цукор на сковороді доки він не почне розтавати. Додати цибулю і припустити її 1-2 хв. Викласти томатну пасту, влити 100 мл води, яблучний сік і довести все до кипіння.
3.Зняти сковороду з вогню, додати вустерширський соус, 1-2 ст.л. порошку карі, паприку, чілі, посолити, поперчити.
4.Сильно розігріти сковороду-гриль або чавунну сковороду з товстим дном.
5.Зробити декілька невеликих надрізів на ковбасках чи сосисках (щоб вони не полопалися) і злегка змастити їх олією. Викласти на гарячу сковороду і обжарити з усіх сторін на невеликому вогні 10-12 хвилин.
6.Готові ковбаски перекласти на тарілки, нарізати товстими шматками, викласти соус і посипати зверху залишками порошку карі.
Смачного!
0 comments:
Дописати коментар