Карівурст (Currywurst)

Німецькі ковбаски в карі - currywurst, як в Берліні можна зробити і вдома. Все що треба: порошок карі, трохи кетчупу чи томату  приправи і сосиски.

за вікном жовтень і часи гриль-вечірок наче лишилися в літньому сезоні, але саме зараз проходить відомий фестиваль пива Oktoberfest (Октоберфест). І якщо я вже не можу «видати на гора» рецепт бретцеля чи пшеничного пива, то хоч поділюся іншим німецьким улюбленцем і берлінською легендою  - карівурст (Currywurst).

Бо й тут не все так просто, адже Берлін і Гамбург все ніяк не з'ясують хто ж її таки винайшов.

Дозволю собі невеликий ліричний відступ.


Версія1. Карівурст винайшли в Берліні у повоєнний час.

1949 року власниця кіоску-закусочної Херта Хойбер придумала подавати жарені ковбаски з червоним соусом, подібним до кетчупу, яким американські солдати так густо поливали стейки, і посипала їх зверху порошком карі.


Версія2. У 1947 власниця іншої закусочною на ринковій площі у Гамбурзі спотикнулася на сходах і розсипала порошок карі, який вона якраз тримала у руці, на червоний соус для ковбасок. 


Версія3. Все написане вище - лише легенда, а винахід карівурст - результат спроб різних продавців ковбасок. Можливо, саме тому вона стала настільки популярною, що в деяких містах (як наприклад у Штутгарті) на центральних площах відкривалися ресторани-закусочні де Currywurst можна було купити 24 години на добу, а обслуговували клієнтів до 20 чоловік персоналу.


Як би воно не було, але Херта Хойбер забрала свій рецепт в могилу. В якій пропорції вона мішала томат, воду, порошок карі, паприку і інші інгредієнти – невідомо. Та й сама приправа карі містить більше 10 інших приправ, тому кожен кухар присмачує свій соус до сосисок-ковбасок як може. Один білим вином, інший Кока-Колою, дрібкою імбирю чи ананасом.


Але, як ствержують знавці, значення має навіть те як ви все обсмажите. Наприклад, білі сосиски обжарюють мінімум 15 хвилин у великій кількості олії, а прикопчені червоні ковбаски  злегка надрізують (щоб не полопалися) і коротко смажать на невеликому вогні у злегка змащеній сковороді або просто на грилі. І лише після цього їх нарізають на шматки, викладають теплий соус біля!!! ковбаски (щоб вона залишилася хрусткою і не розм'якла) і щедро посипають порошком карі...


На цьому рядку мені самій запахло тією сосискою з карі. Тому досить лірики, пишу рецепта:


ІНГРЕДІЄНТИ

Для соусу:

  • 1 цибулина
  • 2ст.л. цукру
  • 50г. томатної пасти (концентрат)
  • 100 мл. яблучного соку
  • 1ст.л. вустерширського соусу
  • 4 ст.л. порошку карі
  • 1 ст.л. порошку солодкої паприки
  • дрібка порошку чілі
  • сіль, перець
  • лавровий лист

  • 4 прикопчених свинячих сосиски
  • хліб для подачі

  • Додатково: гриль, сковорода-гриль або чавунна сковорода з товстим дном.


Підготовка: 10хв

Приготування: 20хв


Приготування:


1.Відміряти і відважити всі інгредієнти. Почистити цибулю і нарізати її маленькими кубиками.


2.Розігріти цукор на сковороді доки він не почне розтавати. Додати цибулю і припустити її 1-2 хв. Викласти томатну пасту,  влити 100 мл води, яблучний сік і довести все до кипіння.


3.Зняти сковороду з вогню, додати вустерширський соус, 1-2 ст.л. порошку карі, паприку, чілі, посолити, поперчити.


4.Сильно розігріти сковороду-гриль або чавунну сковороду з товстим дном.


5.Зробити декілька невеликих надрізів на ковбасках чи сосисках (щоб вони не полопалися) і злегка змастити їх олією. Викласти на гарячу сковороду і обжарити з усіх сторін на невеликому вогні 10-12 хвилин.


6.Готові ковбаски перекласти на тарілки, нарізати товстими шматками, викласти соус і посипати зверху залишками порошку карі.


Смачного!


0 comments:

Дописати коментар