Привіт! А чи доводилося вам коли-небудь в
житті їсти кактуси? Відповідь: "в рідкому вигляді" (текіла) не зараховується ;)
Тут якость пару тижнів тому отримала я
подаруночка з Італії. На коробці стояло «Італійські фіги», але ніякої схожості з інжиром вміст коробочки не мав. Гугління підтвердило мою здогадку — замість обіцяного
інжиру (ну хто ж його незнайкам обіцяв) в коробці були плоди кактуса. Більше
того, саме такий стоїть у мене на балконі. Хто ж знав, що італійці називають результати плодоносіння опунції «Індійськими фігами» або колючею грушею.
Пошук
стверджував, що з них роблять варення (з шести штук було трохи б замало),
кладуть в різото, а шкірки обжарюють із цибулею і їдять з хлібом. Саме ці
варіанти я й вирішила протестувати і поділитися з вами враженнями про екзотичну
їжу.
Страва №1. Різото з кактуса
На чотирьох:
320г рису
карнаролі або арборіо
100мл білого вина
3 індійських фіги
(плодів кактуса опунція)
1 цибулина
1-2 ст.л. тертого сиру
пармезан
1л овочевого бульйону
2 ст.л.
вершкового масла
4-6 ст.л. олії
сіль за смаком
Приготування:
1. Замочіть плоди
у холодній воді на 5-10хв, щоб вони перестали колотися.
2. Почистьте їх від
шкірки. Для цього покладіть кактус на кухонну дошку, зріжте обидва кінці і
розріжте плід вертикально. Розведіть розріз вказівним і великим
пальцями руки і зніміть шкірку (збережіть її для подальшого використання). Так
само почистьте решту плодів і наріжте їх на шматки.
3. Дрібно наріжте
цибулю і злегка обсмажте половину її на середньому вогні.
4. Додайте нарізані
фрукти і витримайте поки все розм'якне і почне перетворюватися на кашку.
5. Зніміть з вогню і
перетріть через крупне сито або овочевий млинок, щоб видалити насіння.
6. Розігрійте
овочевий бульйон або розчиніть бульйонний кубик в 1л гарячої води.
7. Підсмажте до прозорості решту
цибулі, додайте рис, витримайте на вогні декілька хвилин, доки його поверхня не стане
блискучою і напівпрозорою.
8. Влийте вино і активно
перемішуйте рис доки воно повністю не випарується.
9. Додайте пюре з
кактуса і черпак гарячого бульйону і знову перемішайте. Кожен раз коли рідина
повністю випарується доливайте трохи бульйону і помішуйте.
10. За 5 хвилин до
закінчення приготування (рис стане кремоподібним але залишиться трохи твердим
всередині), додайте тертий сир і масло.
11. Готову страву
можна прикрасити підсмаженими на олії шкірками, (попередньо наріжте їх смужками) і листочками
м'яти.
Страва №2 Кростіні
1. Почистіть і дрібно
поріжте цибулю шалот.
2. Наріжте шкірку індійських
фіг на смужки шириною 1см.
3. Розігрійте на сковороді
невелику кількість олії. Обсмажте спочатку цибулю, а потім шкірку до м'якості.
4.Розкладіть на
підсушені (підсмажені) шматочки хліба і подавайте.
P.S. Найбільше всього мені сподобалися саме кростіні (хоча це й вимагало від мене трохи мужності :). При приготуванні різото, я полінувалася перетерти фрукти через млинок і була за це покарана. Велике насіння колючої груші увесь час відволікало від смаку. Чи готуватиму плоди кактуса ще раз? Так, але обов'язково так, як описала вище.
Гарного тижня, і вдалих рецептів!
0 comments:
Дописати коментар