Або, точніше кажучи «на два довгих вечори» бо завдяки невеликій кількості дріжджів у тісті, приготування булки до сніданку на вихідні можна розтягнути. Тобто, спочатку приготувати опару і запарити борошно, завдяки яким випічка довго залишиться свіжою.
Наступного вечора- замісити тісто і підготувати плетінку, а спекти її вже вранці. Булка за цим рецептом чимось схожа на французький бріош. Вона - пухка і легка, не надто солодка; саме тому ідеальна, щоб намастити її медом чи повидлом.
Навіть хатні критики зауважили, що тепер випічка схожа на ті булки, які пече моя свекруха, а це у нас найкращий комплімент ;)
ІНГРЕДІЄНТИ:
опара:
- 150г хлібопекарського борошна
- 100 г молока (3% жирності )
- 1,5 г свіжих дріжджів
water roux ( заварене борошно):
- 50 г хлібопекарського борошна
- 200г молока
- 8г солі (1,5 ч.л.)
для основного тіста:
- опара
- water roux
- 300г хлібопекарського борошна
- 8г свіжих дріжджів*
- 25-50г цукру
- 60г вершкового масла або маргарину (кімнатної температури)
Витрати часу в день випічки: 1 година
час підготовки і очікування: 32 години
Приготування: 40-45 хв
температура: 180 ° С
Приготування:
Вечір №1
1. Відміряти і відважити компоненти для опари і заварного тіста. Змішати компоненти для опари за допомогою дерев ' яної ложки і домісити руками до утворення однорідного тіста. Накрити харчовою плівкою або вологим рушником і залишити на 16 годин за температури 16°С (в мене воно стоїть на підлозі у самій холодній кімнаті).
2. Змішати борошно, молоко та сіль і , постійно розмішуючи масу вінчиком, підігріти на повільному вогні до утворення рідкого клейстеру. Зняти з вогню та помішувати ще 1-2 хвилини. Повністю охолодити, накрити кришкою і поставити у холодильник для ферментації мінімум на 4 години.
День (вечір №2)
3. Змішати борошно, опару, water roux , розкришити решту дріжджів (увага! з цього місця дочитайте рецепт до кінця і вирішіть коли будете пекти булку) і замісити з них тісто. Вимісити руками або гаками міксера 5-8 хвилин. Д одати невеликими порціями цукор та нарізане шматочками м'яке масло і вимішувати кожного разу поки воно повністю вбереться. Домісити руками ще 5-7 хвилин . Залишити на 2 години за кімнатної температури для підходу. Зробити обминку через 60 і 90 хвилин.
4. Розділити на 3 рівні частини, скачати з них валки і сплести булку. Для тих, хто хоче пекти зранку : змастити плетінку жовтком і поставити її в холодильник для підходу на 12 годин.
* Для нетерплячих і тих, хто хоче пекти вже (на зразок мене): збільшити кількість дріжджів у основному тісті на 8-10г , вимісити, як описано вище. Сплести косу, змастити і залишити за кімнатної температури для підходу. Вона повинна збільшитися в об ' ємі майже вдвічі. на ранок
5. Булку, що підійшла, змастити ще раз жовтком (жовтком змішаним з 1ст.л. молока) і випікати 40-45 хвилин у попередньо розігрітій духовці за температури 180° C.
P. S. кількість цукру можна зменшити до 5г.
0 comments:
Дописати коментар