Булка «на ніч»

Рецепт здобної булки-плетінки із завареного тіста і опари. Процес підготовки можна розбити на декілька вечорів, бо тісто підходить у холодильнику

Або, точніше кажучи «на два довгих вечори» бо завдяки невеликій кількості дріжджів у тісті, приготування булки до сніданку на вихідні можна розтягнути. Тобто, спочатку приготувати опару і запарити борошно, завдяки яким випічка довго залишиться свіжою.


Наступного вечора- замісити тісто і підготувати плетінку, а спекти її вже вранці. Булка за цим рецептом чимось схожа на французький бріош. Вона - пухка і легка, не надто солодка; саме тому ідеальна, щоб намастити її медом чи повидлом.


Навіть хатні критики зауважили, що тепер випічка схожа на ті булки, які пече моя свекруха, а це у нас найкращий комплімент ;)


ІНГРЕДІЄНТИ:

опара:

  • 150г хлібопекарського борошна
  • 100 г молока (3% жирності )
  • 1,5 г свіжих дріжджів

water roux ( заварене борошно):

  • 50 г хлібопекарського борошна
  • 200г молока
  • 8г солі (1,5 ч.л.)

для основного тіста:

  • опара
  • water roux
  • 300г хлібопекарського борошна
  • 8г свіжих дріжджів*
  • 25-50г цукру
  • 60г вершкового масла або маргарину (кімнатної температури)

Витрати часу в день випічки: 1 година

час підготовки і очікування: 32 години

Приготування: 40-45 хв

температура: 180 ° С


Приготування:

Вечір №1

1. Відміряти і відважити компоненти для опари і заварного тіста. Змішати компоненти для опари за допомогою дерев ' яної ложки і домісити руками до утворення однорідного тіста. Накрити харчовою плівкою або вологим рушником і залишити на 16 годин за температури 16°С (в мене воно стоїть на підлозі у самій холодній кімнаті).


2. Змішати борошно, молоко та сіль і , постійно розмішуючи масу вінчиком, підігріти на повільному вогні до утворення рідкого клейстеру. Зняти з вогню та помішувати ще 1-2 хвилини. Повністю охолодити, накрити кришкою і поставити у холодильник для ферментації мінімум на 4 години.


День (вечір №2)

3. Змішати борошно, опару, water roux , розкришити решту дріжджів (увага! з цього місця дочитайте рецепт до кінця і вирішіть коли будете пекти булку) і замісити з них тісто. Вимісити руками або гаками міксера 5-8 хвилин. Д одати невеликими порціями цукор та нарізане шматочками м'яке масло і вимішувати кожного разу поки воно повністю вбереться. Домісити руками ще 5-7 хвилин . Залишити на 2 години за кімнатної температури для підходу. Зробити обминку через 60 і 90 хвилин.


4. Розділити на 3 рівні частини, скачати з них валки і сплести булку. Для тих, хто хоче пекти зранку : змастити плетінку жовтком і поставити її в холодильник для підходу на 12 годин.


* Для нетерплячих і тих, хто хоче пекти вже (на зразок мене): збільшити кількість дріжджів у основному тісті на 8-10г , вимісити, як описано вище. Сплести косу, змастити і залишити за кімнатної температури для підходу. Вона повинна збільшитися в об ' ємі майже вдвічі. на ранок


5. Булку, що підійшла, змастити ще раз жовтком (жовтком змішаним з 1ст.л. молока) і випікати 40-45 хвилин у попередньо розігрітій духовці за температури 180° C.

P. S. кількість цукру можна зменшити до 5г.


0 comments:

Дописати коментар