Привіт! Як поживає ваш зимовий настрій? Мій поки що ніяк не
активується.
За вікном якийсь вічний
листопад місяць: то дощ, то дощ із снігом, а іноді навіть і сонце. Про
наближення свят нагадують хіба що новорічні гірлянди у вітальні і совість, яка
вимагає придумати щось нове для різдвяного столу.
Кожного року я намагаюсь
скласти меню так, щоб з одного боку, не загнутися на кухні, а з іншого зробити
щось елегантне. Не сама проста задача.
Проблема в тому, що я не записую,
що готувала минулого року (а дарма) і тому знову і знову мушу терзати свою
пам’ять, то як же воно там було. Цього разу (сподіваюся) все буде інакше. Вашій
увазі пропонується перша страва — різдвяний супчик.
Рецепт, як завжди, знайшла
випадково — треба було утилізувати напівзасохший корінь селери. Знаю, не всі у
захваті від її аромату. Але у цьому випадку інші інгредієнти нівелюють її смак
і запах, і як було точно підмічено хатніми: «Чому ж ти не попередила, що це суп
з селери, який не схожий на суп із селери?»
У мене не було дорогих
інгредієнтів (їх я відмітила зірочкою*),
менше з тим вийшло дуже пристойно. Нижче повний рецепт.
Інгредієнти на 4 порції:
400г селери
(корінь)
4-5 середніх
картоплин
2 стиглих груші
30г топленого масла* або олії
50мл білого вина*
500мл курячого або овочевого бульйону* (або ½
бульйонного кубика)
100г рідких вершків (30% жирності)
150г курячої
печінки*
50г масла
½ лимона
листя петрушки
(факультативно)
сіль, перець,
натертий мускатний горіх
декілька гілочок
чабрецю
Додатково: не емальована каструля
Підготовка 15-20
хв
Приготування:
35-45 хв
Приготування:
1. Вимити і
почистити всі овочі. Нарізати їх кубиками. Зняти шкірку з однієї груші,
розрізати її навпіл, видалити середину і теж порізати кубиками.
Розігріти топлене
масло (олію) в неемальованій каструлі; додати овочі і грушу та обсмажати 2-3 хвилини
на середньому вогні.
2. Додати вино,
почекати доки воно випарується, залити бульйоном (гарячою водою з бульйонним
кубиком), так щоб він повністю вкривав овочі і варити під кришкою 20-25 хвилин
до м’якості.
3. Злити бульйон в
окремий посуд (зберегти для подальшого використання) і за допомогою насадки для
міксера або кухонного млинка перетерти все на пюре. Додаючи до маси невеликими
порціями бульйон додатково перетерти масу через сито назад в каструлю. Якщо
маса вийде занадто густою, влити трохи бульйону (гарячої води).
4. Додати вершки,
сіль, перець і свіжонатертий мускатний горіх. Поставити на тихий вогонь і
довести до кипіння.
Тим часом:
1) почистити
другу грушу, розрізати навпіл, видалити серцевину, нарізати її тонкими
скибочками і полити лимонним соком, щоб не потемніла.
2) обсушити
курячу печінку і видалити плівки. Розігріти масло на сковороді і обсмажити її на
сильному вогні по 1 хвилині з кожної сторони. Зняти з вогню, посолити,
поперчити. Нарізати порційними шматочками.
5. Розклати дольки
груші на тарілки для подачі та розлити суп. Зверху викласти нарізану печінку,
посипати петрушкою або листочками чабрецю і одразу подавати.
0 comments:
Дописати коментар