Різдвяний суп з селерою і грушею

суп з селерою та грушею для святкового обіду

Привіт! Як поживає ваш зимовий настрій? Мій поки що ніяк не активується.
За вікном якийсь вічний листопад місяць: то дощ, то дощ із снігом, а іноді навіть і сонце. Про наближення свят нагадують хіба що новорічні гірлянди у вітальні і совість, яка вимагає придумати щось нове для різдвяного столу.
Кожного року я намагаюсь скласти меню так, щоб з одного боку, не загнутися на кухні, а з іншого зробити щось елегантне. Не сама проста задача.

Проблема в тому, що я не записую, що готувала минулого року (а дарма) і тому знову і знову мушу терзати свою пам’ять, то як же воно там було. Цього разу (сподіваюся) все буде інакше. Вашій увазі пропонується перша страва — різдвяний супчик.

Рецепт, як завжди, знайшла випадково — треба було утилізувати напівзасохший корінь селери. Знаю, не всі у захваті від її аромату. Але у цьому випадку інші інгредієнти нівелюють її смак і запах, і як було точно підмічено хатніми: «Чому ж ти не попередила, що це суп з селери, який не схожий на суп із селери?»

У мене не було дорогих інгредієнтів (їх я відмітила зірочкою*), менше з тим вийшло дуже пристойно. Нижче повний рецепт.

Інгредієнти на 4 порції:

1 цибулина
400г селери (корінь)
4-5 середніх картоплин
2 стиглих груші
30г топленого масла* або олії
50мл білого вина*
500мл курячого або овочевого бульйону* (або ½ бульйонного кубика)
100г рідких вершків (30% жирності)
150г курячої печінки*
50г масла
½ лимона
листя петрушки (факультативно)
сіль, перець, натертий мускатний горіх
декілька гілочок чабрецю

Додатково: не емальована каструля


Підготовка 15-20 хв
Приготування: 35-45 хв


Приготування:

1. Вимити і почистити всі овочі. Нарізати їх кубиками. Зняти шкірку з однієї груші, розрізати її навпіл, видалити середину і теж порізати кубиками.
Розігріти топлене масло (олію) в неемальованій каструлі; додати овочі і грушу та обсмажати 2-3 хвилини на середньому вогні.

2. Додати вино, почекати доки воно випарується, залити бульйоном (гарячою водою з бульйонним кубиком), так щоб він повністю вкривав овочі і варити під кришкою 20-25 хвилин до м’якості.

3. Злити бульйон в окремий посуд (зберегти для подальшого використання) і за допомогою насадки для міксера або кухонного млинка перетерти все на пюре. Додаючи до маси невеликими порціями бульйон додатково перетерти масу через сито назад в каструлю. Якщо маса вийде занадто густою, влити трохи бульйону (гарячої води).

4. Додати вершки, сіль, перець і свіжонатертий мускатний горіх. Поставити на тихий вогонь і довести до кипіння.

Тим часом:

1) почистити другу грушу, розрізати навпіл, видалити серцевину, нарізати її тонкими скибочками і полити лимонним соком, щоб не потемніла.

2) обсушити курячу печінку і видалити плівки. Розігріти масло на сковороді і обсмажити її на сильному вогні по 1 хвилині з кожної сторони. Зняти з вогню, посолити, поперчити. Нарізати порційними шматочками.

5. Розклати дольки груші на тарілки для подачі та розлити суп. Зверху викласти нарізану печінку, посипати петрушкою або листочками чабрецю і одразу подавати.


0 comments:

Дописати коментар