Stollenkonfekt або штолен шматочками

Класичний німецький штолен в міні форматі — найсмачніший штолен з усіх, які мені доводилося куштувати

Привіт, привіт! Ви вже в передчутті свят чи поки що в стресі кінця року, пошуку подарунків і т.п? В мене поки передишка.


Перша партія подарунків відбула, другу серію випічки для роздаровування планую ближче до кінця місяця. Сьогодні хочу представити вашій увазі особистого фаворита. Не пам'ятаю вже чи писала про це раніше, але цього року я робила і великого штолена з медом (його рецепт напишу пізніше) і оці маленькі штучки.


Їх рецепт хотіла випробувати ще минулого Різдва, але так і не ризикнула, бо теж пекла великий штолен. Кому цікаво, його рецепт тут.


Що сказати, однозначно через тиждень робитиму ще раз і вже подвійну порцію оцих маленьких штоленів (для роздаровування). Бо вийшло дуже ароматно, правильно-солодко (як на мене), а головне, роботи з ними в половину менше. І не треба мучитися з класично-горбатою правильною формою штолена. Рецепт «потягла» звідси. Гарного дня і вдалої випічки!


ІНГРЕДІЄНТИ

приблизно на 30 штук:


для замочування:


  • 150г родзинок
  • 50г нарізаних горіхів
  • 30г рому або кон’яку
  • гаряча вода

Waterroux:

  • 20 г хлібопекарського борошна
  • 100 g молока

Опара:

  • 50г хлібопекарського борошна
  • 65г молока (з холодильника)
  • 12г свіжих дріжджів

Основне тісто:

  • Waterroux
  • опара
  • 200г хлібопекарського борошна
  • 35г цукру
  • 125г масла кімнатної температури
  • 30г апельсинових цукатів
  • 30г лимонних цукатів
  • 2г солі
  • по великій дрібці мускатного цвіту, кардамону, кориці
  • ванільний цукор

Для посипання:

  • 50 г масла
  • 100 г цукру
  • 100 г цукрової пудри

витрати часу в день випікання: 3 години

приготування: 20 хвилин

температура: 180°С


Приготування:

Напередодні ввечері:

1. Викласти родзинки і горіхи у глибоку миску, додати коньяк і залити гарячою водою так, щоб вона все покривала.


2. Для Water roux . Змішати борошно і молоко вінчиком до однорідного стану. Поставити на невеликий вогонь і, постійно помішуючи, заварити суміш до стану рідкого клейстеру. Накрити кришкою або затягти харчовою плівкою до подальшого використання.


Наступного дня.

3. Приготувати опару. Змішати за допомогою дерев'яної ложки або гаків міксера: борошно, холодне молоко, дріжджі і залишити на 45 хвилин для підходу.


4. Злити рідину з родзинок, нарізати цукати маленькими шматочками.


5. Збити за допомогою міксера: масло, цукор, ванілін і приправи до стану світлого крему.


6.Змішати борошно, опару і Water roux дерев'яною ложкою і поступово додаючи масляну суміш замісити тісто. Вимісити його тією ж ложкою (тісто буде липким) приблизно 5-6 хвилин (тісто не повинно нагрітися). Залишити для підходу ще на 45 хвилин.


7. Обережно вмішати родзинки, горіхи, цукати.


8. Розкачати тісто в прямокутник товщиною 1,5 см. Нарізати його на менші прямокутники величиною 3х3 см. Перекласти на лист і залишити для підходу на 30-40 хв.


9. Тим часом розігріти духовку до 180°C .


10. Випікати на середньому рівні приблизно 20 хв до золотистого кольору. 1. Ще теплі міні-штолени змастити розтопленим маслом і обваляти в цукрі. Викласти на решітку чи папір для випічки і залишити до повного охолодження (4-6 годин або на ніч).


12. Охолоджені солодощі обваляти у цукровій пудрі, скласти в коробку, але не закривати її повністю (інакше утвориться конденсат і все відсиріє) і поставити в прохолодне місце (не холодильник), щоб тісто просякло ароматом приправ.


Витримати той тиждень буде дуже важко, тому робіть одразу дві порції.


0 comments:

Дописати коментар