Привіт, привіт.
Пробачте, сьогодні буде не про валентинки і не про шоколад.
Не люблю комерційні
свята. Буде про утилізацію шкірок, які залишилися після приготування варення.
Бо дуже люблю цукати в булках, сирниках і штоленах. А у грудні апельсини ще
дорогі, а куповані (хто разок нарвався, зрозуміє) іноді просто гроші на вітер.
Тому цього разу я вирішила спробувати приготувати все наперед.
Ремарка. Для
цукатів обов’язково використовувати необроблені апельсини і лимони. Стандартні
декілька разів в сезон обробляються засобами захисту рослин та пестицидами.
Інгредієнти:
1-2 кг
необроблених апельсинів
1,1 кг цукру
Витрати часу:
приблизно 2год х 4 дні
День 1
1. Вичавити
апельсиновий сік. Оскільки для рецепта нам потрібна лише шкірка, з соку і
м’якоті можна зварити варення або просто вжити його у їжу.
2. Скласти шкаралупи
у велику каструлю, залити їх кип’ятком так, щоб вода все вкрила, поставити на
вогонь і довести до кипіння. Як тільки вода закипить у ключ, відцідити і повністю
залити холодною водою. Залишити до повного охолодження.
3. Вишкребти ложкою залишки м’якоті. Скласти шкірки назад у каструлю.
4. Знову повністю
залити окропом, довести до кипіння, відкинути на друшляк,
залити холодною водою і залишити на декілька хвилин.
5. Повторити крок
№4. Після всього витягти шкірки на друшляк.
6. Відважити 500г
цукру і 500 г води.
7. У великій
каструлі закип’ятити цукор і воду. Обережно додати апельсинові шкірки і довести
все до кипіння. Зняти з вогню і залишити настоюватися за кімнатної температури
на 8-10 год або на ніч.
День 2
8. Процідити
сироп в окремий посуд. Майбутні цукати витягти на сито чи друшляк.
9. Відважити 700
г сиропу і 300г цукру. Рештки сиропу (в мене було
приблизно 70г) використати в інших цілях або вилити.
10. Перелити
сироп у каструлю, додати цукор і знову закип’ятити. Обережно перекласти до них цукати та знову довести
до кипіння. Зняти з вогню і залишити за кімнатної температури на ніч.
День 3
11. Злити сироп в
окремий посуд і знову витягти шкірки на друшляк.
12. Відміряти 700
г сиропу і 300г цукру. Скласти все знову у велику
каструлю, закип’ятити, обережно додати цукати і почекати доки все закипить у
ключ. Зняти з вогню і залишити охолоджуватись за кімнатної температури на ніч.
День 4
13. Скласти
зацукровані шкірки у чисту стерилізовану банку і закрити кришкою. Зберігати у
прохолодному місці .
P.S. Моя мама робить інакше. Вона спочатку вимочує все три дні у
холодній воді (міняючи її щодня), а потім зразу варить у цукровому сиропі. Такі
цукати яскравіші, але виходять твердішими.
0 comments:
Дописати коментар