Саморобні апельсинові цукати

Цукати для штоленів і новорічних пирогів зробити просто і самому.




Привіт, привіт. Пробачте, сьогодні буде не про валентинки і не про шоколад.
Не люблю комерційні свята. Буде про утилізацію шкірок, які залишилися після приготування варення. Бо дуже люблю цукати в булках, сирниках і штоленах. А у грудні апельсини ще дорогі, а куповані (хто разок нарвався, зрозуміє) іноді просто гроші на вітер. Тому цього разу я вирішила спробувати приготувати все наперед.

Ремарка. Для цукатів обов’язково використовувати необроблені апельсини і лимони. Стандартні декілька разів в сезон обробляються засобами захисту рослин та пестицидами.

Інгредієнти:

1-2 кг необроблених апельсинів
1,1 кг цукру

Витрати часу: приблизно 2год х 4 дні

День 1

1. Вичавити апельсиновий сік. Оскільки для рецепта нам потрібна лише шкірка, з соку і м’якоті можна зварити варення або просто вжити його у їжу.

2. Скласти шкаралупи у велику каструлю, залити їх кип’ятком так, щоб вода все вкрила, поставити на вогонь і довести до кипіння. Як тільки вода закипить у ключ, відцідити і повністю залити холодною водою. Залишити до повного охолодження.

3. Вишкребти ложкою залишки м’якоті. Скласти шкірки назад у каструлю.

4. Знову повністю залити окропом, довести до кипіння, відкинути на друшляк, залити холодною водою і залишити на декілька хвилин.

5. Повторити крок №4. Після всього витягти шкірки на друшляк.

6. Відважити 500г цукру і 500 г води.

7. У великій каструлі закип’ятити цукор і воду. Обережно додати апельсинові шкірки і довести все до кипіння. Зняти з вогню і залишити настоюватися за кімнатної температури на 8-10 год або на ніч.

День 2

8. Процідити сироп в окремий посуд. Майбутні цукати витягти на сито чи друшляк.

9. Відважити 700 г сиропу і 300г цукру. Рештки сиропу (в мене було приблизно 70г) використати в інших цілях або вилити.

10. Перелити сироп у каструлю, додати цукор і знову закип’ятити. Обережно перекласти до них цукати та знову довести до кипіння. Зняти з вогню і залишити за кімнатної температури на ніч.

День 3

11. Злити сироп в окремий посуд і знову витягти шкірки на друшляк.

12. Відміряти 700 г сиропу і 300г цукру. Скласти все знову у велику каструлю, закип’ятити, обережно додати цукати і почекати доки все закипить у ключ. Зняти з вогню і залишити охолоджуватись за кімнатної температури на ніч.

День 4

заготовки для домашніх цукатів


13. Скласти зацукровані шкірки у чисту стерилізовану банку і закрити кришкою. Зберігати у прохолодному місці .

P.S. Моя мама робить інакше. Вона спочатку вимочує все три дні у холодній воді (міняючи її щодня), а потім зразу варить у цукровому сиропі. Такі цукати яскравіші, але виходять твердішими.


0 comments:

Дописати коментар