Привіт, привіт! Не повірите, всі вихідні варила варення, тому сьогодні готова поділитися
результатами своєї творчості і рецептом фаворита.
Окей, улюблене з IKEA все ще не переплюнула, але скажіть заради всього святого, де серед зими
взяти цвіт бузини? Бо тільки у них можна знайти це смачнюще апельсинове варення
з квітами бузини – номер один в моєму особистому рейтингу.
Історія спроб
зробити щось схоже тягнеться вже декілька років. Я пробувала робити його за
італійськими і англійськими рецептами, але то було все не те. І от... Минулого
року в одному німецькому супермаркеті я випадково купила на пробу пектин, який
можна змішувати з цукром в різних пропорціях (1:1, 1:2 і 1:3), а тут недавно в
списку читання промайнув рецепт мандаринового желе, який наштовхнув мене на
ідею зробити апельсинове варення з використаннями пектину.
Одразу зауважу, я
примудрилася купити не тільки дешеві, не оброблені хімікатами, але й екстремально
солодкі апельсини. Тому пропорція 2:1 (апельсини vs цукор) для мене все ще солодка,
навіть з врахуванням лимонного соку в рецепті. Оскільки апельсини були з
маркуванням «БІО», то решту скоринок я використала щоб зробити цукати, але про
це напишу наступного разу.
З вказаної
кількості продуктів у мене вийшло 3 слоїчки варення по 200 мл кожен.
Інгредієнти на 1 кг апельсинів
1 органічний
(біо-апельсин)
1 лимон
250 г цукру*
1 упаковка
пектину 2:1**
Підготовка: 15 хв
Приготування: 6-8
хв.
Час очікування:
4-10 годин
Приготування:
1. Вимити органічний
апельсин гарячою водою, зняти за допомогою ножа цедру (тільки оранжеву частину)
і нарізати її на тонкі смужки.
2. Вичавити сік з
лимона і одного апельсина.
3. Зрізати шкірку з
решти апельсинів, вирізати сегменти (детальніше тут) і порізати дольки на 3-4
частини або просто вичавити сік і додати до нього м’якуш, що утворився.
4. Додати цедру лимонний
і апельсиновий соки, які ми вичавили раніше і зважити (виміряти об'єм. У мене
було 500мл).
5. Відважити цукор, він
повинен складати половину ваги чищених апельсинів і соку. В моєму випадку 250г.
6. Додати цукор і
пектин до фруктової маси, перемішати і залишити мінімум на 4 години або на ніч.
7. Підготувати і простерилізувати
слоїки та кришки. Я ставлю їх у духовку, розігріваю до 80-100С° і витримую 15-20 хв.
8.Поставити
фруктову масу на сильний вогонь, постійно розмішуючи довести до кипіння, проварити
таким чином ще 4 хвилини. Розлити у чисті, стерилізовані слоїчки і закрити
кришкою.
** у мене був
німецький пектин, він буває в пропорції 1:1, 2:1 і 3:1. Обов'язково почитайте
інструкцію виробника в якій кількості треба змішувати пектин і цукор у вашому випадку.
Смачного і не
тільки варення!
0 comments:
Дописати коментар