Берлінер - карнавальний



Привіт, привіт. Європа готується до карнавалу, особливо активні збираються взяти у ньому участь особисто (маю декілька таких знайомих), а я вирішила задовольнитися здобою.

З вашого дозволу ліричний відступ. Вчора намагалася пояснити своєму юному племіннику що таке карнавал. "Це як в нас на новий рік, тільки в костюмах не тільки діти, а й дорослі", кажу я. "А..., ти маєш на увазі Ґеловін?", - уточнює він. "Та ні, там не тільки страшні персонажі, цілі родини одягаються в костюми білок, клоунів, в ресторанах навіть костюмовані вечірки роблять...", тлумачу далі, а дитина не дуже розуміє як це воно. Я б йому розказала про парад, як колись на 1 Травня, але на щастя, він не застав цих часів.

Виглядає воно якось отак, все проходить під голосну какофонію від якої голова йде обертом, а ті, хто беруть участь в ході, так і норовлять тобі засипати півкіло конфеті за комір. Це все буде на вихідні і наступного тижня, а поки що...

Чоловік на фото був Клайдом, його Боні десь блукала поряд


А для тих хто не зробив такий екстравагантний костюм "Боні і Клайд", хто не їде у Венецію чи куди ще там, хто любить його в терапевтичних дозах...Дозвольте представити символ карнавалу і двоюрідного брата доната – «Берлінера» або як його ще називають «Крапфена» (колобка) чи карнавального пончика. Точніше, берлінського карнавального пончика. І хоча назви у нього різні, але виглядає він майже однаково в Італії, в Австрії, Німеччині і навіть в Україні. Здобне тісто обсмажене у фритюрі та наповнене кремом або повидлом

Саме такий я купувала по дорозі на роботу в сусідньому кафетерії, правда, тоді й сама не знала, що це і є той легендарний «Берлінер», який символізує карнавал, кінець зими і скору весну. Ех, заради цього я навіть закрию очі на кількість калорій...

Всі продукти кімнатної температури

для тіста:

500г хлібопекарського борошна
20г свіжих дріжджів
250 мл молока
2 жовтки
1 яйце
80г цукру
70г масла 
терта цедра лимона
5г солі

для крему:

200мл молока
50мл вершків (30% жирності)
3 жовтки
75г цукру
20г картопляного крохмалю
1ч.л. ванільного екстракту або половина стручка ванілі

Додатково: 

достатньо глибока і широка каструля  (2-3л)
700мл-1л олії для фритюру




підготовка: 2 год
приготування: 20-30 хвилин
температура: 160-170°С


Приготування:

1. Відміряти і відважити всі інгредієнти. Просіяти борошно.
В окрему миску розкришити дріжджі, додати 1 ст.л. води, 1 ст.л. цукру, 3-4 ст.л. теплуватого молока, 2ст.л. борошна, розмішати, залишити у теплому місці на 15-20 хв.

2. У великій мисці змішати дерев’яною ложкою: опару, решту борошна, молоко, яйця, ванільний цукор, натерту цедру лимона. Коли маса стане однорідною невеликими порціями додати цукор, сіль та розм’якшене масло. Продовжувати підбивати, поки тісто не почне відставати від стінок миски, а потім вимісити руками 3-4 хвилини.

3. Сформувати кулю, накрити її вологим рушником і залишити на 30-40 хвилин у теплому місці.

4. Повторно вимісити тісто, згорнути у кулю і знову залишити на 30 хвилин.

5. Вимісити тісто ще раз, скачати з нього валку («ковбаску») і дати відпочити ще  5 хвилин.

6. Порізати валку на 20 однакових частин. З кожної скрутити кульку.
Викласти кульки на лист, застелений папером для випічки, злегка приплюснути, накрити вологим рушником і залишити для підходу приблизно на одну годину. Тісто повинно збільшитися вдвоє. 

Тим часом підготувати начинку:

7. В окремому посуді змішати жовтки, крохмаль та 6-8 ложок молока.
Закип’ятити молоко, цукор , вершки та насіння ванілі (якщо ви її використовуєте). Влити частину гарячого молока до яєчно-молочної суміші, швидко розмішати і вилити назад до решти молока. Додати ванільну пасту або екстракт, зменшити вогонь, і постійно помішуючи, варити доки маса не загусне.

8. Затягти крем харчовою плівкою. Середину її втопити,так щоб один кінець торкався крему. Залишити для охолодження.

9. Розігріти олію до 160-170°С (якщо занурити кінчик дерев’яної ложки у жир, то почнуть підніматися дрібні бульбашки), але краще за все вимірювати температуру кухонним термометром.

10. Обережно опустити частину пончиків у олію, накрити каструлю кришкою і смажити приблизно 4 хвилини до золотистого кольору. Перевернути виделкою і смажити не накриваючи наступні 4 хвилини з іншого боку.
Витягти шумовкою на паперовий рушник і обсушити. Подібним чином приготувати решту тіста. Залишити до повного охолодження.

11. Перекласти крем у кулінарний мішок з насадкою. Зробити невеликий отвір збоку кожного тістечка і наповнити їх кремом.
Найкраще смакують свіжими.

Нехай вдається і веселих вихідних!

P.S. Не обов’язково робити пончики круглими, можна вирізати їх формочками для тіста, головне, щоб всі вони були однакового розміру.


0 comments:

Дописати коментар