Gnocco fritto або смажені галушки


Gnocco fritto (ньоко фріто – так воно звучить італійською), з першого погляду – нічого особливого; такий собі варіант обсмажених у киплячий олії шматочків тіста, які подають до закусок із сиром, шинкою або ковбасою в італійській провінції Емілія Романа. І нормальні галушки (схожі на ліниві вареники), які робляться із сиру, манної, кукурудзяної крупи чи картоплі і варяться у воді теж називаються ньоко...така дивна італійська кухня.

Я довго не могла зрозуміти з чого раптом у пекарнях і супермаркетах продають якесь непривабливе смажене тісто. Доки не побачила, як парочка за сусіднім столиком поливала його соусом схожим на сметану і клала зверху майже прозорі шматочки шинки «Мортадела». 

Ммм... одні лише спогади про це викликають у мене рефлекс собаки Павлова.
Тож пошуки рецепта почалися, як спогади про ту італійську відпустку з якої ми привезли шинку, ковбасу і магазинні ньокі.

Як стверджують пошуки, роблять їх з прісного або дріжджового тіста обсмаженого у фритюрі (класика) або на сковороді (класичний варіант все-рівно смачніший :).
Інгредієнти максимально прості: борошно, вода (молоко), смалець (олія), дріжджі, а до цього одна година часу поки відбувається магія.

Бо коли оцей хлібний «примітив» потрапляє в киплячу олію, то виростає наче слойка від величезних повітряних пухирів всередині.

 На чотирьох:

350 г борошна
15 г свіжих дріжджів
30г кулінарного жиру (смальцю)
½ ст. молока
½ ст. теплуватої води
1ч.л. цукру
сіль

Всі продукти кімнатної температури

Додатково: 500-800 мл олії для фритюру
Глибока сковорода або каструля, шумовка, паперові рушники

Час приготування:20 хв

Підготовка: 10 хв

Час очікування: 1 година


1. Відміряти і відважити всі продукти.

2. Розкришити дріжджі у велику миску, додати молоко, цукор, борошно, сіль, змішати все за допомогою дерев’яної ложки, невеликими порціями додати жир (топлене сало)  і замісити тісто. Сформувати з нього кулю, зверху зробити хрестоподібний надріз, накрити вологим рушником або харчовою плівкою  і залишити на 30 хв за кімнатної температури.

3. Підгорнути краї тіста до середини, знову накрити вологим кухонним рушником і залишити ще на 30 хвилин для підходу.

4. Розкачати тісто до товщини 5-7мм і нарізати на невеликі квадрати або ромби.

5. Розігріти у глибокій сковороді або залізній каструлі олію (висота шару — мінімум 2,5-3 см) до температури 170-180°С (якщо опустити в дерев'яну паличку, навколо неї почнуть утворюватися «коралі» з бульбашок повітря).

6. Обережно опустіть у фритюр шматочки тіста і обсмажте по 3 хвилини з кожної сторони.

7. За допомогою шумовки витягніть ньокі на паперовий рушник і промокніть залишки олії.

Їсти одразу як закуску чи основну страву з несолодким йогуртом, шинкою або салямі.
Вдалих кулінарних експериментів!

P.S. вчорашні ньокі, якщо раптом залишилися, краще підігрівати на сковороді, а не у мікрохвильовій печі.


0 comments:

Дописати коментар