Шоколадний мус (на білках)

Creme au chocolat від французського кухаря Реймонда Блан

Привіт! Кому простенький десерт на 4 інгредієнти напередодні вихідних?


Зауважу, це не просто французька класика, це – рецепт мішленівського кухаря Реймонда Блан (пробачте любі французи, але передати звучання його імені Raymond (о – тут повинне бути протяжним), як і назальне «а» в прізвищі Blanc – українською мені важко.  


Плюс, він робить все на старомодний манер власноруч вінчиком (перевага – мити доводиться значно менше) і все робиться надзвичайно швидко. Як на мене, ще один чудовий спосіб утилізації білків.



ІНГРЕДІЄНТИ

  • 100г чорного шоколаду (мінімум 60% какао)
  • 5 білків
  • ¼ ст.л. лимонного соку
  • 40г цукру

Додатково: велика миска, вінчик

Підготовка: 10хв

Витримати: 2год


Приготування:

  1. Підготувати і відважити продукти.

  2. Розтопити шоколад на водяній бані (проконтролюйте, щоб миска з не торкалася поверхні води). Посуд для шоколаду повинен бути достатньо великим, щоб вмістити потім збиті білки.

  3. Збити білки із лимонним соком у великій чистій мисці до формування м'яких піків. Додати цукор і продовжити збивати до стійких піків. Піна стане білою і блискучою, а нитка, витягнута вінчиком залишиться стояти.

  4. Зняти розтоплений шоколад з вогню. Додати 1/3 білків до ще гарячого шоколаду і швидко збити вінчиком, щоб все добре поєдналося. Якщо змішувати занадто повільно, шоколад візьметься шматочками, як при попаданні води.

  5. Викласти у масу решту білків і обережно перемішати все спатулою до однорідного стану.

  6. Розкласти шоколадний мус в склянки і поставити в холодильник мінімум на 2 години.

P.S.

Додавання 1 ч.л. лимонного соку допоможе стабілізувати білки, крім того, так вони зіб’ються швидше.


0 comments:

Дописати коментар