Pasta Cima di rapa

апулійська вегетаріанська паста
паста Cime di rapa
 Привіт! Сьогодні в знак солідарності з моїми італійськими друзями, які мусять сидіти по хатам, буде рецепт із сонячної Апулії. Таку смачну «бідняцьку їжу» можна замовити в тих краях майже у кожному ресторані.

Щоправда, є невеличке але... Навіть з врахуванням того, що теопрактично пасту «Орік’єте» можна  знайти за межами Апенінського півострова, не знаю, чи вдасться знову повторити цей рецепт. Бо основний фокус ота Cima di rapa, типово регіональний вид, який англійці так і називають "італійська броколі" (Brocoli Rabe - помісь капусти з ріпою), що продають на місцевих базарах.

Капуста ця настільки регіональна, що навіть стаття у Вікі є лише на трьох мовах: італійській, німецькій та есперанто. Тому, скоріше за все це буде лише стаття-нагадування про те, як мені вдалося випадково купити всі інгредієнти і в домашніх умовах повторити незабутній літній смак. 

Менше з тим, якщо будете на півдні Італії, замовте її в місцевому ресторані чи купіть жмут у півкіло Cima di rapa і спробуйте цей рецепт.

так виглядає помісь капусти з ріпою
Broccoli Rabe  вона ж Cime di rapa

На 300г пасти:

50Cima di rapa
1 невелика цибулина
1 зубчик часнику
1 ст.л. оливкової олії
1 ст.л. тим’яну
300 мл овочевого відвару або води
1  лимон (сік і цедра)
сіль, перець


1. Вимити і почистити овочі. Обірвати листя Cima di rapa і відрізати пагони від стебла.

2. Велике листя нарізати широкими смужками. Товсту частину стебла спочатку розрізати навпіл, а потім шматочками. Натерти цедру лимона, вичавити сік.

3.Поки буде готуватися соус відварити пасту в солоній воді до стану альденте.

4. Розігріти олію на великій сковороді, злегка обсмажити цибулю і часник, додати подрібнене стебло, пагони і листя тим’яну та витримати на невеликому вогні приблизно 5 хвилин.

5. Влити овочевий відвар або воду і тушкувати без кришки доки стебло не стане майже м’яким.

6. Викласти на сковороду листя і витримати на вогні  ще 3 хвилини.
Посолити, поперчити, додати лимонний сік і цедру.

7. Змішати готову (і відціджену від води) пасту з Cima di rapa і відразу подавати.

За бажанням посипати тертим «Пармезаном».


0 comments:

Дописати коментар