Яблучний пиріг із штрейзелем та горіхами

зимовий пиріг: яблука, кориця,штрейзель та горіхи
Яблучний пиріг з горіхами

Привіт, кому пирога для холодної пори року? Такого соковитого, м’якого із запахом кориці і яблучним духом? Поки сезон для інших фруктів не настав, а то доведеться чекати аж до осені.

Є такий віднедавна у моєму записнику. Найприємніше у його рецепті — швидкість виконання і простота. Наче змішала все швиденько ложкою, а смак такий, наче увесь ранок бджілкою крутилася.

Здобне тісто з начинкою із волоських горіхів і яблук, який тут може бути секрет? А от коли їх розкласти шарами а зверху присипати горіховим штрейзелем...м-м-м. Хочеться налити чашку кави ще поки він там у духовці своїм ароматом на всю хату дражниться.

Дійсно, дочекатися доки все вихолоне, щоб покуштувати — ще те випробування, а наступного дня, коли пиріг вбере всі аромати, смакує навіть краще.

Дуже простий, цікавий і особливий. Однозначно мій варіант, і однозначно рекомендую!


Для тіста:

250г борошна
50г картопляного крохмалю
200г масла або маргарину
100-150г несолодкого йогурту або сметани
160г цукру
3 яйця
2ч.л. порошку для випічки
½ пакуночка ванільного цукру
¼ ч.л. солі

Для начинки:

100г волоських горіхів
70г цукру
2 ч.л. меленої кориці
½ пакуночка ванільного цукру
1 ст.л. меду
5-6 середніх яблук
1ст.л. лимонного соку

Для штрейзеля:

100г борошна
60г холодного масла або маргарину

Додатково: форма для випічки 26см

Підготовка: 15-20хв
Приготування:60-70 хв
Температура: 170-180°С


1. Відміряти і відважити всі продукти. Змастити форму для випічки маргарином (маслом) і присипати борошном або панірувальними сухарями.

2.Розігріти духовку до 175°С.

3.Просіяти в окремий посуд борошно, крохмаль, порошок для випічки і ванільний цукор.

4.Підготувати начинку. Нарізати волоські горіхи невеликими шматочками, додати цукор, ванільний цукор, корицю, мед і перемішати.

6.Збити масло (маргарин) з цукром до побіління, додати по одному яйця і продовжити збивати до утворення пишної однорідної маси.

7. Вимити і почистити від шкірки яблука, видалити серцевину, нарізати їх скибками, скласти в окрему тарілку і полити лимонним соком.

8. Змішати масляну і борошняну суміші, додати невеликими порціями йогурт (сметану) і перемішати до утворення достатньо густого тіста. Воно повинно важко спадати з ложки.

9.Вилити половину тіста у форму для випічки та рівномірно розподілити. На нього викласти половину горіхової суміші і вкрити зверху шаром яблук. Вилити решту тіста і розрівняти поверхню пирога.

10.Змішати штрейзель. Перетерти руками борошно з жиром (маргарином чи маслом) до утворення крихт, додати до нього решту горіхів, перемішати та посипати поверхню пирога цією сумішшю.

11.Випікати на середньому рівні духовки 60-70 хв, час від часу роблячи тест на «суху паличку» (якщо зубочистка, встромлена в середину пирога, залишиться сухою — він готовий).

Ідею взяла тут.

0 comments:

Дописати коментар