Хліб у казані

Простий рецепт  хліба з малою кількістю дріжджів, який не вимішується, бродить 20 годин і печеться у казані.

«Печу, печу хлібчик дітям на обідчик...» пам’ятаєте отого дитячого віршика?

 За останній рік поки шукала підходящі рецепти для маминої хлібопічки, назбирала не тільки для неї пару-десять сторінок, а й для себе про запас, так щоб з мінімумом активної особистої участі.


Рецепт, яким хочу сьогодні поділитися, зустрівся мені у якомусь рекламному буклеті. Час від часу спокушаюся на особливо привабливі «фоточки», навіть з ризиком того, що більшість ілюстрацій для жіночих чи кулінарних журналів куплені на якомусь стоці і до страви стосунку не мають. Але тут повезло двічі: і фото, і рецепт виявилися по-справжньому вдалими.


Всім, хто хоче спробувати себе в ролі булочника — рекомендую.


ІНГРЕДІЄНТИ


На 1 хлібину:


  • 500г борошна 1-го сорту
  • 350мл води
  • 3г дріжджів
  • ½ ст.л. солі

Додатково: чавунна каструля, казан або гусятниця

Підготовка: 10хв

Час очікування: 20год

Приготування: 50хв

Температура: 240°С


ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Змішати борошно та сіль у великій мисці.

  2. Розвести дріжджі у воді.

  3. Влити рідину до борошна, змішати інгредієнти дерев'яною ложкою до стану рідкої кашки (не місити). Накрити вологим рушником або затягти харчовою плівкою і зробити в ній невеличкий отвір. Залишити за кімнатної температури на 18-20 годин.

  4. Добре присипати стіл борошном. Викласти тісто з миски на посипану поверхню. Кожну сторону (кут) спочатку розтягти (відтягти) від основної маси тіста, а потім скласти до середини (на подобу конверта). Перевернути згори до низу, сформувати кулю.

  5. Посипати стіл борошном. Викласти тісто з миски на посипану поверхню. Кожну сторону (кут) спочатку розтягти (відтягти) від основної маси тіста, а потім скласти до середини (на подобу конверта). Перевернути згори до низу, сформувати кулю.

  6. Посипати чистий бавовняний (лляний рушник) борошном. Покласти його в глибоку миску і перекласти туди тісто. Накрити кінцями рушника і залишити для підходу на 2 години.

  7. Поставити порожню чавунну каструлю (закриту кришкою) на решітку, засунути на нижній рівень і розігріти духовку до 240°С.

  8. Обережно вийняти решітку разом з розігрітим казаном з духовки. Поставити на жаростійку поверхню. Присипати дно казана (каструлі) невеликою кількістю борошна. Взяти рушника за кінці і перевалити тісто із миски. За допомогою гострого ножа або леза зробити на майбутній хлібині надріз хрест на хрест (глибиною приблизно 5мм), накрити все кришкою і знову поставити у духовку.
  9. Випікати на нижньому рівні 20хв. Зняти кришку і пекти ще 25 хвилин.

  10. Готову хлібину вийняти з каструлі і залишити до повного охолодження на кухонній решітці. НЕ дрипати водою, бо відійте хрумка скоринка.

Гарного дня та вдалої випічки!


0 comments:

Дописати коментар