«Печу, печу хлібчик дітям на обідчик...» пам’ятаєте отого дитячого віршика?
За останній рік поки шукала підходящі рецепти для маминої хлібопічки, назбирала не тільки для неї пару-десять сторінок, а й для себе про запас, так щоб з мінімумом активної особистої участі.
Рецепт, яким хочу сьогодні поділитися, зустрівся мені у якомусь рекламному буклеті. Час від часу спокушаюся на особливо привабливі «фоточки», навіть з ризиком того, що більшість ілюстрацій для жіночих чи кулінарних журналів куплені на якомусь стоці і до страви стосунку не мають. Але тут повезло двічі: і фото, і рецепт виявилися по-справжньому вдалими.
Всім, хто хоче спробувати себе в ролі булочника — рекомендую.
ІНГРЕДІЄНТИ
На 1 хлібину:
- 500г борошна 1-го сорту
- 350мл води
- 3г дріжджів
- ½ ст.л. солі
Додатково: чавунна каструля, казан або гусятниця
Підготовка: 10хв
Час очікування: 20год
Приготування: 50хв
Температура: 240°С
ПРИГОТУВАННЯ:
- Змішати борошно та сіль у великій мисці.
- Розвести дріжджі у воді.
- Влити рідину до борошна, змішати інгредієнти дерев'яною ложкою до стану рідкої кашки (не місити). Накрити вологим рушником або затягти харчовою плівкою і зробити в ній невеличкий отвір. Залишити за кімнатної температури на 18-20 годин.
- Добре присипати стіл борошном. Викласти тісто з миски на посипану поверхню. Кожну сторону (кут) спочатку розтягти (відтягти) від основної маси тіста, а потім скласти до середини (на подобу конверта). Перевернути згори до низу, сформувати кулю.
- Посипати стіл борошном. Викласти тісто з миски на посипану поверхню. Кожну сторону (кут) спочатку розтягти (відтягти) від основної маси тіста, а потім скласти до середини (на подобу конверта). Перевернути згори до низу, сформувати кулю.
- Посипати чистий бавовняний (лляний рушник) борошном. Покласти його в глибоку миску і перекласти туди тісто. Накрити кінцями рушника і залишити для підходу на 2 години.
- Поставити порожню чавунну каструлю (закриту кришкою) на решітку, засунути на нижній рівень і розігріти духовку до 240°С.
- Обережно вийняти решітку разом з розігрітим казаном з духовки. Поставити на жаростійку поверхню. Присипати дно казана (каструлі) невеликою кількістю борошна. Взяти рушника за кінці і перевалити тісто із миски. За допомогою гострого ножа або леза зробити на майбутній хлібині надріз хрест на хрест (глибиною приблизно 5мм), накрити все кришкою і знову поставити у духовку.
- Випікати на нижньому рівні 20хв. Зняти кришку і пекти ще 25 хвилин.
- Готову хлібину вийняти з каструлі і залишити до повного охолодження на кухонній решітці. НЕ дрипати водою, бо відійте хрумка скоринка.
Гарного дня та вдалої випічки!
0 comments:
Дописати коментар