широковідомий в Україні як «Красный бархат» за рецептом відомої британської ведучої, кулінарки і екс-моделі Лорен Паскаль (пам’ятаєте її програму «Baking Made Easy»).
Але спочатку дісклеймер. Перший. В «оригінальному» (хто зна який з них) американському рецепті, який, як стверджують, походить з вікторіанських часів використовуються: олія, сік червоного буряка для кольору і кисле молоко та оцет (щоб зробити колір какао червоним). Але сучасне какао не червоніє від оцту :), тому ці компоненти видалися мені скажемо так «не дуже релевантними».
Другий: Я не дуже люблю торти з важким масляним кремом і не пробувала його «живцем» у варіаціях українських кондитерів. Тому для свого варіанту вибрала заварний крем.
Так, мені самій дивно, що фото тортика з дня народження племінника спонукало до свого роду кулінарного подвигу - спекти те, чого ще вживу не пробував. Але, заради цікавості та на прохання родини таки ризикнула.
І, оскільки інтернет-штудії видали численну кількість варіантів різного ступеня червоності та різноманітності компонентів, я вирішила зупинитися на варіанті Лорен. Не шкодую. Нам сподобалося, тому і ділюся.
Декілька слів про розміри. На пробу я взяла кількість продуктів для найменшої порції ⌀16см. І, оскільки додумалася взяти форму для бісквіта без дна, а до всього полінувалася вистелити дно папером для випічки, частина мого тіста розтеклася по листу. З усіма відповідними наслідками(читайте нижче).
ІНГРЕДІЄНТИ
для форми ⌀15см:
- 150г масла
- 150г цукру
- 125г борошна
- 25г какао
- 2 яйця
- ½ пачечки ванільного цукру
- дрібка солі
- 1½ ч.л. порошку для випічки
- 1ч.л. харчового барвника (червоного кольору)
Для ванільного крему
- 150г масла
- 150г цукру
- 125г борошна
- 25г какао
- 2 яйця
- ½ пачечки ванільного цукру
- дрібка солі
- 1½ ч.л. порошку для випічки
- 1ч.л. харчового барвника (червоного кольору)
Підготовка: 40-60 хв
Приготування : 40-45хв
Температура: 180°С
ПРИГОТУВАННЯ:
1.Відміряти і відважити всі продукти для тіста. Просіяти в окремий посуд борошно, какао, порошок для випічки і сіль та добре перемішати. Змастити форму маслом і вистелити її дно папером для випічки.
- Розігріти духовку до 180°С.
- Збити масло із цукром до пишної маси, поступово вбити яйця (додайте їх по одному), ванільний цукор. Продовжити збивати доки суміш не стане легкою і світлою.
- Додати масляну масу до борошна, розмішати і збити декілька секунд міксером. Влити фарбник і перемішати.
- Вилити тісто у форму, розрівняти і випікати в духовці 40-45хв, доки при пробі на «суху паличку» зубочистка чи сірник встромлений в тісто не буде виходити сухим.
- Вийняти пиріг, залишити на 5 хвилин, після чого вийняти з форми і повністю охолодити.
- Холодний торт розрізати навпіл за допомогою нитки або довгого тонкого ножа.
Приготувати крем.
- Намочити желатин у холодній воді, а потім розтопити з 1-2 ст.л. молока.
- Відділити білки від жовтків. У достатньо великому посуді змішати борошно (30г) частину молока (100мл), та жовтки до однорідної суміші.
- Закип'ятити решту молока (125мл) з цукром, лимонною цедрою, сіллю.
- Влити кипляче молоко до яєчної суміші, розмішати, процідити через сито назад у каструлю і повернути суміш на вогонь. Постійно помішуючи, варити ще 1-2 хвилини до загустіння. В кінці додати ванільний цукор, розтоплений желатин, вершки, ром і збити все до пишної маси.
8. Змастити торт повністю охолодженим кремом. Насолоджуватися з кавою або чаєм.
P.S.оскільки я робила свій бісквіт у квадратній формі (пам’ятаємо, що частина тіста з неї втекла), то з отих подрібнених рештків нерівного бісквіту я зробила ще один шар. Як видно на фото, він у мене промащений шоколадним кремом. Просто треба було кудись подіти залишки шоколадної помадки.
Крім того, тонка частина мого бісквіту вийшла настільки хрумкою, що я її подрібнила і присипала торт ще й зверху для досягнення того самого «бархатного» ефекту.
0 comments:
Дописати коментар