Лимонне різото із спаржею

Як зробити із рису щось особливе? Треба зварити із нього ризото. Рецепт елегантної вечері на двох. Спаржа річ факультативна.

Привіт! Сьогодні знову спонтанна творчість і трохи витребеньок. Тобто, креативна переробка двох рецептів в один. Спочатку я десь побачила рецепт лимонного ризото, потім знайома розповіла про те, як вона готує зелену спаржу, а потім народився цей рецепт.


Нехай вас не засмучує наявність спаржі в рецепті, якщо її опустити – вийде просто лимонне ризото, і повірте, воно теж смакує надзвичайно яскраво.


ІНГРЕДІЄНТИ

Для романтичної вечері на двох:


  • 4 жмені рису для ризото («Арборіо» чи «Канаролі»)
  • 1,25-1,5л бульйону, овочевого відвару або
  • води і ½ бульйонного кубика
  • 100мл сухого білого вина
  • 10 паростків зеленої спаржі
  • 1 цибулина шалот
  • 1 стебло селери
  • 1 необроблений лимон
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 2 ст.л. олії
  • 30г сиру «Пармезан»
  • сіль, перець

Підготовка: 15хв

Приготування: 30хв


Приготування:

1. Вимити і почистити всі овочі. У спаржі відламати нижню третину стебла. Дрібно нарізати цибулю і селеру. Нарізати спаржу на порційні шматочки 5-6 см.


2. Довести бульйон до кипіння. Покласти в нього відламані «низи» спаржі. Тримати гарячим (майже киплячим) до подальшого використання.


3. Розігріти олію у великій важкій сковороді. Додати цибулю, селеру і дрібку солі та витримати на середньому вогні доки овочі не стануть прозорими і м’якими (приблизно 5-7 хв).


4. Додати рис і, час від часу помішуючи масу, обсмажити його до напівпрозорості. Він набуде легкого блиску і приємного «горіхового» аромату.


5. Збільшити вогонь, влити вино і зачекати доки воно википить (1-2 хвилини).


6. Додати перший черпак бульйону. Влити наступний коли рис повністю вбере вологу; постійно перемішувати рис дерев’яною ложкою.


7. Зробити пробу готовності рису. Коли його верхній шар стане м’якшим, а ядро залишатиметься ще твердим (приблизно через 15-20 хвилин залежно від сорту) додати натерту лимонну цедру і нарізані порційними шматочками стебла спаржі (крім верхівок). Продовжити готувати ще 5-10 хвилин доки рис розм’якшиться, але менше з тим «ядро» ще відчуватиметься.


8. Зніміть сковороду з вогню. Додайте до ризото вершкове масло (підійдуть і густі вершки, і сир "Маскарпоне"), тертий "Пармезан" і злегка «підбийте» ложкою. Викладіть вершки спаржі, влийте 1ст.л. лимонного соку, поперчіть, посоліть, перемішайте і накрийте кришкою. Залишіть відпочити 1-2 хвилини. Знову трохи «підбийте» ложкою і одразу подавайте.



0 comments:

Дописати коментар