Сироп з квітів бузини та коктейль «Hugo»

Cироп з квітів бузини як складову лимонадів або коктейлів просто зробити в домашніх умовах. Якщо розвести його із шампанським вийде коктейль Хуго.

Привіт, привіт! Біля сусіднього будинку зацвів кущ бузини і його солодкий запах будить спогади про старий садок нашої баби і нагадує, що скоро настане літо.

Вдома ми ніколи нічого не робили з тої бузини, бо всі її частини окрім квітів – отруйні. Спілі ягоди стають їстивними лише після того, як їх зварити. Моя свекруха робить супер-смачний конфітюр із спілої бузини.


А з невеликої кількості тих квітів можна зробити не лише чай від кашлю, а й смачний сироп або солодкий ароматизатор для десертів і напоїв. Люблю їх запах в сирній начинці. І який аромат буде в полуничному варенні, якщо в самому кінці туди сипнути жменю квіточок. Та й моє улюблене апельсинове желе з ІКЕЇ теж з бузиновим квітом.


Тому, якщо ви любите аромат не лише в букетах (для цього бузина теж годиться), спробуйте – не пошкодуєте.


ІНГРЕДІЄНТИ

Для сиропу:

  • 15 повністю розкритих суцвіть бузини
  • 1 кг цукру
  • 1 л води
  • 20г харчової лимонної кислоти або
  • 2 необроблених лимони

Для сиропу вибирають суцвіття, в яких розкрилися всі квіточки з кущів, які ростуть на віддалі від доріг з інтенсивним рухом автотранспорту. Краще за все робити це в суху погоду зранку.


Приготування сиропу.

1. Розкласти сухі, повністю розкриті суцвіття бузини на столі, щоб з них виповзли невеликі комахи.


2. Закип’ятити воду і цукор. Охолодити до кімнатної температури, додати лимонну кислоту або нарізаний скибочками лимон.


3. Обібрати квіточки з суцвіть (попередньо не мити), так щоб на них майже нічого не залишилося від зелених черешків. Скласти у трьохлітрового слоїка і залити охолодженим сиропом.


4. Залишити настоятися у світлому місці 3 дні.


5. Вимити і прожарити в духовці за температури 70-80°С пляшки з корком або закруткою.


6. Витягти лимон (якщо він використовувався) і довести сироп разом з квітами до кипіння. Процідити через медичну марлю в декілька шарів і відразу розлити в ще гарячі пляшки.


Коктейль «Hugo»

Мені здається, що поширений він, в основному, в німецькомовних країнах, але на сьогодні – це мій улюблений коктейль з ігристим вином. Найсмачніший, в моїй пам’яті, готувала компанія з трьох молодих дівчат на якомусь Fleckenfest (подоба нашого свята міста, на якому лише палатки з їдою) в околицях Штутгарта.


Для коктейлю:

  • 150мл ігристого вина (шампанське, просеко)
  • 60 мл мінеральної води з газом
  • 10 мл сиропу з квітів бузини
  • 2-3 кубики льоду
  • 1/8 частина лайму
  • 1-2 листочки м’яти

Приготування:

1. Покласти в кожен бокал для вина 4-5 шматочків льоду. Розрізати лайм на 4 частини, спочатку вичавити з кожної шпальти сік (по одній в кожну окрему склянку), а потім туди ж покласти вичавлену дольку.


2. Вимити і обсушити м’яту. Злегка притиснути стебла між долонями і додати по одному в кожен келих (не потрібно сильно «жмакати» листя, інакше коктейль стане гірким.


3. Додати сироп з квітів бузини (по 10 мл) у кожен келих і газовану воду (60мл). Обережно змішати барною ложкою.


Влити в коктейль ігристе вино (просеко, шампанське, sekt) по 150мл, ще раз обережно змішати, поставити соломинку. Відразу подавати.



0 comments:

Дописати коментар