Привіт! Сьогодні у мене надзвичайно простий рецепт. Не повірите, знову хліб з невеликою ліричною історією.
У моєму дитинстві він був двух видів: білий і чорний, ну й батон, але то вже скоріше до булок. Яким же відкриттям для мене дорослої стало те, що у Німеччині існує більше 700 сортів хліба, а у Швейцарії (з її 8млн. жителів) - 200 і всі вони дуже різні за смаком, формою, рецептурою. І в кожному кантоні, а їх 26, будуть свої регіональні сорти. Герой мого роману — ZWIRBELBROT «кручений хліб», саме так перекладається з німецької його назва. Мені дуже подобається його легка, пориста структура; намащуєш масло на такий «дірявий» від повільного визрівання хліб і більше до ранкової кави нічого й не хочеться.
В Швейцарії він робиться із пшеничного борошна з великою кількістю висівчаних частинок - “ Ruchmehl ” або Halbweissmehl (це трохи тонше змелене борошно) все залежить від регіону. Для України це буде борошно 2 сорту, в Німеччині - Typ 1050, Австрії - W 1600.
Що додати? Борошно, дріжджі, сіль, вода – зробити хліб власноруч набагато простіше, ніж можна подумати, але для цього мого швейцарського хліба треба ще достатньо часу, бо в країні, яка славиться своєю точністю ніхто нікуди не спішить. Для свого хліба я використовувала біле борошно, яке відповідає українському першому сорту.
ІНГРЕДІЄНТИ
На 2 хлібини по 250г
- 500 g борошна першого сорту (в Німеччині Type812, Halbweissmehl в Швейцарії, Т80 у Франції)
- 10г свіжих дріжджів
- 2 ч.л. солі
- 350-400мл води
Додатково: велика миска, борошно для посипки
Підготовка: 15 хв
Час очікування: 12-14год
Випікання: 35 хв
Температура: 220-240°С
Приготування:
Напередодні ввечері:
1. Змішати борошно, дріжджі, сіль. Зробити заглиблення всередині. Влити воду і змішати дерев’яною ложкою липке, м’яке тісто. Викласти у велику миску або у велику форму для гратена. Накрити плівкою і поставити в холодильник на ніч або мінімум на 12-14 годин.
Наступного дня.
2.Розігріти духовку до 240°C . Вистелити лист папером для випічки. Щедро посипати робочу поверхню борошном.
3.Викласти тісто на стіл . ВАЖЛИВО! Тісто більше не місити. Розділити навпіл і сформувати валку. Взяти валку за кінці, трохи розтягти, обваляти в борошні та скрутити один проти одного (в протилежних напрямках) 3-4 рази. Викласти на деко.
4. Відразу (без підходу) поставити в розігріту до 240° C духовку. Випікати «під паром» (для цього поставити в духовку жаростійку миску з водою).
Після 15 хвилин: відкрити дверцята духовки на декілька секунд, зменшити температуру до 220° C і випікати ще 10-15 хвилин.
Готовий хліб залишити охолоджуватися на решітці.
0 comments:
Дописати коментар