Скручений хліб

Рецепт домашнього хліба, який бродить в холодильнику.  Смачний хліб власноруч з витримкою у холодильнику на ніч.

Привіт! Сьогодні у мене надзвичайно простий рецепт. Не повірите, знову хліб з невеликою ліричною історією.


У моєму дитинстві він був двух видів: білий і чорний, ну й батон, але то вже скоріше до булок. Яким же відкриттям для мене дорослої стало те, що у Німеччині існує більше 700 сортів хліба, а у Швейцарії (з її 8млн. жителів) - 200 і всі вони дуже різні за смаком, формою, рецептурою. І в кожному кантоні, а їх 26, будуть свої регіональні сорти. Герой мого роману — ZWIRBELBROT «кручений хліб», саме так перекладається з німецької його назва. Мені дуже подобається його легка, пориста структура; намащуєш масло на такий «дірявий» від повільного визрівання хліб і більше до ранкової кави нічого й не хочеться.


В Швейцарії він робиться із пшеничного борошна з великою кількістю висівчаних частинок - “ Ruchmehl ” або Halbweissmehl (це трохи тонше змелене борошно) все залежить від регіону. Для України це буде борошно 2 сорту, в Німеччині - Typ 1050, Австрії - W 1600.


Що додати? Борошно, дріжджі, сіль, вода – зробити хліб власноруч набагато простіше, ніж можна подумати, але для цього мого швейцарського хліба треба ще достатньо часу, бо в країні, яка славиться своєю точністю ніхто нікуди не спішить. Для свого хліба я використовувала біле борошно, яке відповідає українському першому сорту.


ІНГРЕДІЄНТИ

На 2 хлібини по 250г

  • 500 g борошна першого сорту (в Німеччині Type812, Halbweissmehl в Швейцарії, Т80 у Франції)
  • 10г свіжих дріжджів
  • 2 ч.л. солі 
  • 350-400мл води

Додатково: велика миска, борошно для посипки

Підготовка: 15 хв

Час очікування: 12-14год

Випікання: 35 хв

Температура: 220-240°С


Приготування:

Напередодні ввечері:

1. Змішати борошно, дріжджі, сіль. Зробити заглиблення всередині. Влити воду і змішати дерев’яною ложкою липке, м’яке тісто. Викласти у велику миску або у велику форму для гратена. Накрити плівкою і поставити в холодильник на ніч або мінімум на 12-14 годин.

1. Змішати борошно, дріжджі, сіль. Зробити заглиблення всередині. Влити воду і змішати дерев’яною ложкою липке, м’яке тісто.

Наступного дня.

2.Розігріти духовку до 240°C . Вистелити лист папером для випічки. Щедро посипати робочу поверхню борошном.

Розділити навпіл і сформувати валку.

3.Викласти тісто на стіл . ВАЖЛИВО! Тісто більше не місити. Розділити навпіл і сформувати валку. Взяти валку за кінці, трохи розтягти, обваляти в борошні та скрутити один проти одного (в протилежних напрямках) 3-4 рази. Викласти на деко.

Взяти валку за кінці, трохи розтягти, обваляти в борошні та скрутити один проти одного (в протилежних напрямках) 3-4 рази.

4. Відразу (без підходу) поставити в розігріту до 240° C духовку. Випікати «під паром» (для цього поставити в духовку жаростійку миску з водою).

Відразу (без підходу) поставити в розігріту до 240° C духовку. Випікати «під паром» (для цього поставити в духовку жаростійку миску з водою

Після 15 хвилин: відкрити дверцята духовки на декілька секунд, зменшити температуру до 220° C і випікати ще 10-15 хвилин.

Готовий хліб залишити охолоджуватися на решітці.

Готовий хліб залишити охолоджуватися на решітці.


0 comments:

Дописати коментар