Швейцарські мюслі

сніданок 1 серпня швейцарські мюслі і булочка

Привіт! Сьогодні Швейцарія святкує свій день народження - Національне Свято, а одна з найвідоміших національних страв - столітній ювілей (Окей, можливо не саме цього дня, і можливо навіть не цього року). Але вона (страва) тісно пов’язана з традиційним бранчем, який для мене тісно пов’язаний із 1 серпня (увага, нижче багато лірики).


Спочатку про бранч.

Більше 25 років тому швейцарські фермери вперше відкрили ворота своїх дворів для спільного сніданку-бранчу -Buurezmorge. Головна його особливість - всі гості (часто абсолютно незнайомі один з одним люди,які зареєструвалися онлайн) сидять за одним довгим столом незалежно від соціального статусу (як ото на колишніх сільських весіллях). Іноді це падалатка, іноді клуня, а іноді навіть хлів(корівник). І він настільки чисто вимитий, що важко повірити про його основне призначення. Вважається, що завдяки такій демократичності і автентичності сніданок у фермера перетворився на традицію, тісно пов’язану із 1 серпня. І збирають більше 150 тисяч гостей щороку.

Традиційні страви: булка-плетінка, сир, шинка, рьості, окате яйце, мед, варення і мюслі. Тут вони називаються Birchermüsli (мюслі Бюрхера) на честь лікаря Максиміліана Оскара Бюрхера, який 100 років тому запровадив таку вечерю у своєму санаторії. Тоді вони називалися «Дієтична страва з яблук» («Apfeldiätspeise») і подавалися ввечері. В оригінальному рецепті тільки яблука, вівсяні пластівці, горіхи ліщини, вода, лимонний сік і трохи згущеного молока. І, оскільки пан Бюрхер був адептом сироїдіння в вегетаріанства, основний інгредієнт мюслі – терті яблука

З історії мюслі

Birchermüesli набули такої популярності, що 1920х їх вже подавали у відомих вегетаріанських ресторанах Цюриха. А в 1940х і 1950х вони стали звичною вечерею не тільки у кожній родині, але й монастирях, лікарнях, тюрмах і навіть армії німецькомовної Швейцарії.

Така популярність призвела до того, що вже в сорокові роки двадцятого сторіччя почалося промислове виробництво сухих сумішей і почали вироблятися спеціальні тертушки для яблук. Поступово згущене молоко замінили йогурт, мед, вершки, а з вечері страва стала сніданком, перекусом, а іноді навіть десертом.
Сьогодні пропоную вашій увазі їх сучасний варіант.
На чотирьох:

150мл кислого молока
350г білого несолодкого йогурта
100г. вівсяних пластівців
250г сезонних фруктів
2 яблука
1 банан
2 ст.л. лимонного соку
2 ст.л. родзинок
2 ст.л. рідкого меду
150 мл вершків для збивання або некислої жирної сметани
Витрати часу: 25 -30 хв

Приготування

1. Напередодні ввечені або за 30 хв до сніданку

Грубо порубати горіхи і злегка підсмажити. Зняти з вогню і залишити до подальшого використання.
Залити вівсяні пластівці і родзинки кислим молоком. і залишити на ніч або на 30 хв настоятися (в такому випадку варто взяти оброблені пластівці).

2. Перед подачею:

Яблука (разом із шкіркою натерти на велику тертушку), скропити лимонним соком, щоб не почорніли. Розрізати банан навпіл і нарізати кружальцями, викласти до пластівців, додати мед, решту фруктів, йогурт і обережно перемішати.
Збити вершки (сметану) міксером, викласти на мюслі, посипати горіхами і одразу подавати.
Смачного!

P.S. якщо мюслі вийшли занадто густими можна їх розвести молоком.


0 comments:

Дописати коментар