Привіт! Сьогодні Швейцарія святкує свій день
народження - Національне Свято, а одна з найвідоміших національних страв - столітній
ювілей (Окей, можливо не саме цього дня, і можливо навіть не цього року). Але
вона (страва) тісно пов’язана з традиційним бранчем, який для мене тісно
пов’язаний із 1 серпня (увага, нижче багато лірики).
Спочатку про бранч.
Більше 25 років
тому швейцарські фермери вперше відкрили ворота своїх дворів для спільного сніданку-бранчу
-„Buurezmorge“.
Головна його особливість - всі гості (часто
абсолютно незнайомі один з одним люди,які зареєструвалися онлайн) сидять за
одним довгим столом незалежно від соціального статусу (як ото на колишніх
сільських весіллях). Іноді це падалатка, іноді клуня, а іноді навіть
хлів(корівник). І він настільки чисто вимитий, що важко повірити про його
основне призначення. Вважається, що завдяки такій демократичності і
автентичності сніданок у фермера перетворився на традицію, тісно пов’язану із 1
серпня. І збирають більше 150 тисяч гостей щороку.
Традиційні страви:
булка-плетінка, сир, шинка, рьості, окате яйце, мед, варення і мюслі. Тут вони
називаються Birchermüsli (мюслі Бюрхера) на честь лікаря Максиміліана Оскара
Бюрхера, який 100 років тому запровадив таку вечерю у своєму санаторії. Тоді вони
називалися «Дієтична страва з яблук» («Apfeldiätspeise») і подавалися ввечері. В оригінальному
рецепті тільки яблука, вівсяні пластівці, горіхи ліщини, вода, лимонний сік і
трохи згущеного молока. І, оскільки пан Бюрхер був адептом сироїдіння в
вегетаріанства, основний інгредієнт мюслі – терті яблука
З історії мюслі
Birchermüesli набули такої популярності, що 1920х
їх вже подавали у відомих вегетаріанських ресторанах Цюриха. А в 1940х і 1950х вони
стали звичною вечерею не тільки у кожній родині, але й монастирях, лікарнях,
тюрмах і навіть армії німецькомовної Швейцарії.
Така популярність
призвела до того, що вже в сорокові роки двадцятого сторіччя почалося
промислове виробництво сухих сумішей і почали вироблятися спеціальні тертушки
для яблук. Поступово згущене молоко замінили йогурт, мед, вершки, а з вечері
страва стала сніданком, перекусом, а іноді навіть десертом.
Сьогодні пропоную
вашій увазі їх сучасний варіант.
На чотирьох:
150мл кислого
молока
350г білого несолодкого
йогурта
100г. вівсяних
пластівців
250г сезонних
фруктів
2 яблука
1 банан
2 ст.л. лимонного
соку
2 ст.л. родзинок
2 ст.л. рідкого
меду
150 мл вершків
для збивання або некислої жирної сметани
Витрати часу: 25 -30 хв
Приготування
1. Напередодні ввечені або за 30 хв до сніданку
Грубо порубати
горіхи і злегка підсмажити. Зняти з вогню і залишити до подальшого
використання.
Залити вівсяні
пластівці і родзинки кислим молоком. і залишити на ніч або на 30 хв настоятися
(в такому випадку варто взяти оброблені пластівці).
2. Перед подачею:
Яблука (разом із
шкіркою натерти на велику тертушку), скропити лимонним соком, щоб не почорніли.
Розрізати банан навпіл і нарізати кружальцями, викласти до пластівців, додати
мед, решту фруктів, йогурт і обережно перемішати.
Збити вершки
(сметану) міксером, викласти на мюслі, посипати горіхами і одразу подавати.
Смачного!
P.S. якщо мюслі вийшли занадто густими можна їх
розвести молоком.
0 comments:
Дописати коментар