Польський яблучний пиріг

пиріг із штрейзелем і начинкою із яблук


Привіт. Якось непомітно настала осінь, а з нею і пора яблучних пирогів.



На траву за вікнами падають яблука, котяться схилом долу, заплутуються в траві, губляться і стає шкода, що стільки добра пропадає.

Якось цього року багато їх вродило. Рвати про запас ще рано, тому згадався мені пиріг, якого колись пробувала у Польщі (тому й назвала його польським). В ньому багато начинки і мало тіста, саме те, що потрібно коли треба утилізувати надлишки фруктів.


Інгредієнти на форму ⌀24см:

 Для штрейзеля:

300г борошна
200г маргарину (масла)
70-100г цукру
½ пачечки ванільного цукру

додатково для основи:

70г борошна
1 яйце
30мл молока
¼ ч.л. порошку для випічки

Для начинки:

1-1,5кг яблук
70-100г цукру
½ упаковки ванільного цукру
1-2 ст.л. крохмалю


Підготовка: 20-30хв
Приготування: 50-60 хв
Температура: 160-180 °С

Приготування:


1. Приготувати начинку. Вимити і почистити яблука від шкірки, видалити серцевину і нарізати (залежно від величини) на 4-8 частин. Викласти у велику сковороду, додати цукор і готувати на середньому вогні до готовності. Частина яблук повинна перетворитися на свого роду пюре. Охолодити.

2. Відміряти і відважити всі інгредієнти. Увага! Окремо відважити продукти для штрейзеля і основи пирога.

3. Застелити форму (ø 24 cm) папером для випічки, змастити верхній край маслом або маргарином.

4.Розігріти духовку до 180°С .

5.Висипати на стіл або у велику миску 70-100г цукру, 300г борошна, 200г маргарину, ванільний цукор і перетерти кінчиками пальців до утворення грудочок.

6.Відважити 300г штрейзеля (маси з п.5.), перекласти в окремий посуд і поставити в холодильник до подальшого використання. Це – майбутній верхній шар нашого пирога.

7. Основа пирога. Додати до решти крихт 70 г борошна, 1 яйце, ¼ ч.л. порошку для випічки, молоко і замісити тісто.

8.Перекласти тісто у форму для випічки, рівномірно розподілити по дну руками і сформувати невеликий бортик 2-3 см. Наколоти дно виделкою.

9.Додати до начинки (залежно від того наскільки рідкою вона вийшла) 1-2 ст.л. крохмалю, ½ пачечки ванільного цукру і добре розмішати.
Розподілити яблучну масу по основі, розрівняти ложкою і викласти зверху штрейзель. Розрівняти.

10. Перші 30 хв випікати на нижньому рівні духовки за температури 180°С, потім зменшити температуру до 160°С і пекти ще 25-30 хвилин на середньому рівні.

Залишити у формі до повного охолодження.

0 comments:

Дописати коментар