Рисова запіканка з яблуками

Зробимо вечерю-десерт чи може просто утилізація рештків? Запіканка із 1963


Привіт, кому запіканку родом із 1963? Ні, — не сімейний рецепт, а просто дата випуску книжки.

 

З вашого дозволу короткий ліричний відступ із серії «про особисте». Я колекціоную кулінарні книжки. Не так щоб сотнями, і не так щоб всі нові видання але пара повних полиць і з декількома десятками різними мовами вже назбиралося. Тому родичі, друзі, знайомі і їх знайомі іноді привозять мені щось до купи.


Дуже люблю ті, що вже мали іншого власника, з помітками на полях, часто куплені на лотках або підібрані з коробок «Віддаю задаром» (теж іноді зустрічається).


Так от, цей рецепт із останніх — рекламна брошюрка «Солодкі страви». Думала просто у колекцію, полистати, так би мовити відчути дух часу через старі рисунки і фотографії, а виявилося, що крім «Сметанки», желе і т.п. можна знайти і щось годяще на пробу.

 

Отож, поки я її листала попався на очі цікавий варіант і якраз у холодильникі рисова каша в залишках була. Наче для повноцінної вечері було б мало, а викинути шкода. Тож, все пішло в діло.

Хочу зауважити. На відміну від пирогів і іншої випічки тут є простір для фантазії. Яблука можна замінити іншими фруктами (наприклад, замороженими вишнями або консервованими абрикосами), додати більше цукру або якихось улюблених спецій. Все дуже просто, з мінімальними зусиллями і навичками. Рекомендую!

 

Інгредієнти:

 

125г круглозернистого рису

150-200мл молока

4 середніх яблука

1 яйце

50г цукру

1 ч.л. ванільного цукру

цедра половини лимону

дрібка солі

 

Додатково: форма для запікання 22см

 Підготовка: 10-30хв

Приготування: 45-50хв

Температура: 200°С


1. Вимити і почистити яблука, видалити з них насінники; решту нарізати шматочками. Скласти їх у каструлю, влити 1ст.л. води, засипати 1 ст.л. цукру і протушкувати на невеликому вогні 5хв.


2. Промити рис під проточною водою, залити його кип’ятком на 1 см вище рівня крупи, посолити і відварити. Коли вода майже повністю википить, влити молоко і варити до готовності.


3. Розігріти духовку до 200°С.


4. Відділити білок від жовтка. Збити білок до стійких піків.


5. Додати до рису яблука, цукор, натерту цедру лимона, ванільний цукор, жовток і швидко перемішати. Обережно ввести збитий білок і перекласти у форму злегка змащену олією або вершковим маслом.


6. Запікати 45-50хв за температури 200°С. 


0 comments:

Дописати коментар