З вашого дозволу короткий
ліричний відступ із серії «про особисте». Я колекціоную кулінарні книжки. Не
так щоб сотнями, і не так щоб всі нові видання але пара повних полиць і з
декількома десятками різними мовами вже назбиралося. Тому родичі, друзі,
знайомі і їх знайомі іноді привозять мені щось до купи.
Дуже люблю ті, що
вже мали іншого власника, з помітками на полях, часто куплені на лотках або
підібрані з коробок «Віддаю задаром» (теж іноді зустрічається).
Так от, цей
рецепт із останніх — рекламна брошюрка «Солодкі страви». Думала просто у
колекцію, полистати, так би мовити відчути дух часу через старі рисунки і
фотографії, а виявилося, що крім «Сметанки», желе і т.п. можна знайти і щось
годяще на пробу.
Отож, поки я її
листала попався на очі цікавий варіант і якраз у холодильникі рисова каша в
залишках була. Наче для повноцінної вечері було б мало, а викинути шкода. Тож,
все пішло в діло.
Хочу зауважити.
На відміну від пирогів і іншої випічки тут є простір для фантазії. Яблука можна
замінити іншими фруктами (наприклад, замороженими вишнями або консервованими
абрикосами), додати більше цукру або якихось улюблених спецій. Все дуже просто,
з мінімальними зусиллями і навичками. Рекомендую!
Інгредієнти:
125г круглозернистого
рису
150-200мл молока
4 середніх яблука
1 яйце
50г цукру
1 ч.л. ванільного
цукру
цедра половини
лимону
дрібка солі
Додатково: форма
для запікання ⌀22см
Підготовка: 10-30хв
Приготування: 45-50хв
Температура: 200°С
1. Вимити і
почистити яблука, видалити з них насінники; решту нарізати шматочками. Скласти
їх у каструлю, влити 1ст.л. води, засипати 1 ст.л. цукру і протушкувати на
невеликому вогні 5хв.
2. Промити рис
під проточною водою, залити його кип’ятком на 1 см вище рівня крупи, посолити і
відварити. Коли вода майже повністю википить, влити молоко і варити до
готовності.
3. Розігріти духовку до 200°С.
4. Відділити білок
від жовтка. Збити білок до стійких піків.
5. Додати до рису
яблука, цукор, натерту цедру лимона, ванільний цукор, жовток і швидко
перемішати. Обережно ввести збитий білок і перекласти у форму злегка змащену
олією або вершковим маслом.
6. Запікати 45-50хв за температури 200°С.
0 comments:
Дописати коментар